Se taie plopii uscaţi de pe marginea drumurilor judeţene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se taie plopii uscaţi de pe marginea drumurilor judeţene

Membrii CJ Brăila au aprobat, recent, tăierea a peste 2.500 de plopi de pe marginea drumurilor judeţene, aceştia urmând a fi valorificaţi. Proiectul a stârnit interesul consilierilor, care au ţinut să îşi dea cu părerea despre utilitatea copacilor, modul în care ar trebui valorificaţi arborii după ce vor fi tăiaţi şi nu numai. Primul care a cerut lămuriri despre necesitatea tăierii sau nu a arborilor pe marginea drumurilor a fost consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă. La rândul lor, PNL-iştii Marian Sârbu şi Ovidiu Nechita au cerut ca rădăcinile copacilor să fie extrase după ce arborii vor fi tăiaţi pentru a se evita posibile accidente, iar lemnele să rămână în patrimoniul judeţului pentru a fi date către şcoli. Preşedintele CJ Brăila, Ionel Epureanu, a explicat că este vorba despre arbori deja uscaţi, care nu sunt foarte buni pentru centralele şcolilor din judeţ. "Am o părere personală: vorbim despre un lemn în mare parte uscat. Se ştie că lemnul de plop e cel mai slab caloric şi din punctul meu de vedere cred că e mai bine aşa. Ce să facem? La momentul acesta să duc iască în curtea unei şcoli care are centrală ce nu funcţionează cu lemn de plop putred?! S-ar putea să creăm probleme mai mari", a declarat Epureanu. Potrivit raportului proiectului, au fost identificaţi 2.579 de plopi uscaţi care pun în pericol circulaţia rutieră şi care au o valoare de inventar cumulată de 175.896 lei. Valorificarea se va face prin licitaţie publică, cu strigare, după preselecţie.

Iugulescu, "pentru" eliminarea arborilor de pe marginea şoselelor

Prezent în sala de şedinţe, managerul Spitalului Judeţean, Mihail Iugulescu, a dorit să ofere un răspuns la întrebarea consilierului Marian Căpăţînă. Acesta a punctat că de multe ori arborii de pe marginea drumurilor cauzează mai multe probleme decât avantaje şi duc la pierderi de vieţi omeneşti. "Nu sunt specialist în drumuri şi poduri, dar referitor la întrebarea domnului consilier Căpăţînă, ca membru al Societăţii Române de Chirurgie de Urgenţă pot spune că vechiul concept al arborilor pe marginea şoselei este depăşit. Se consideră că arborii consolidează rambleul şoselei, iar în porţiunile în debleu evită să se pună în timpul iernii zăpadă pe şosele. Însă paguba de vieţi omeneşti pe care o produc arborii de pe marginea şoselelor este incomensurabil mai mare decât folosul pe care îl aduc. Conceptul actual este ca şoselele şi autostrăzile să fie lipsite de copaci pe margine, cu liziere şi cu pâlcuri în zone de popas", a declarat Iugulescu.
În cele din urmă, proiectul a fost adoptat cu votul majorităţii. Trebuie subliniat că Epureanu nu a participat la vot deoarece a participat în trecut la actele emise de Ocolul Silvic Ianca.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro