Dacă abonaţii CET nu-şi plătesc facturile la încălzire, serviciul de utilitate publică se blochează! Avertismentul deosebit de dur a fost lansat chiar de către şeful serviciilor publice, primarul Brăilei, Aurel Simionescu. El a ţinut să avertizeze public că operatorul de termoficare SC "CET" este foarte aproape de un colaps din cauza datoriilor asociaţiilor de proprietari, pe fondul acumulării de restanţe la plata întreţinerii de către proprietarii de apartamente. Contextul lansării acestui nou semnal de alarmă este acela că în şedinţa de ieri a Consiliului Local Municipal a fost aprobat un act normativ prin care a fost rectificat preţul de facturare a energiei termice pentru populaţie. Concret, consilierii municipali au aprobat, la propunerea SC "CET", micşorarea preţului de facturare de la 343,08 lei/Gcal la 274,46 lei/Gcal cu asigurarea de la bugetul local a unei subvenţii de 68,62 lei pentru fiecare gigacalorie consumată de populaţie. Adică o nouă pomană pentru clienţii CET, şi aşa rău-platnici. Pomană plătită de restul populaţiei. "Ţin să aduc din nou în discuţie problema datoriei asociaţiilor de proprietari către operatorul de termoficare, pentru că există pericolul real să se întrerupă furnizarea gazului metan către CET şi, drept consecinţă, oprirea sistemului de termoficare. Subliniez că municipalitatea va ajunge la zi cu plăţile cuvenite cu titlu de sprijin financiar operatorului nostru de termoficare şi mi se pare corect ca şi populaţia să facă un efort şi să plătească din restanţe. La fel cum şi conducerea operatorului va trebui să se implice şi mai mult în sensibilizarea asociaţiilor de proprietari, să-şi mai stingă din datorii. O spun cu toată responsabilitatea: dacă nu se achită din datorii, se închide gazul!", a declarat în plenul şedinţei primarul Aurel Simionescu. De asemenea, el a mai punctat că, la acest moment, datoriile populaţiei căre "CET" se ridică undeva la circa 65 - 70 miliarde de lei vechi, iar datoria la gaz metan a operatorului, aferentă lunii noiembrie, este de circa 35 miliarde de lei vechi.
Aproximativ 12.000 de apartamente au mai rămas branşate la "CET"
Revenind la hotărârea de consiliu local aprobată ieri, aceasta o rectifică pe cea din luna septembrie, când preţul de facturare la populaţie a fost stabilit la 343 lei. Modificarea a venit la solicitarea SC "CET" SA, care a avertizat recent municipalitatea cu privire la pericolul amplificării fenomenului de debranşare sau acumulare de noi datorii din cauza preţului prea mare la energie. "Creşterea preţului pentru energia termică livrată populaţiei de la 192 lei/Gcal la 343,08 lei/Gcal va avea un impact negativ asupra familiilor care nu primesc ajutor pentru căldură conform OUG 70/2011, dar şi pentru familiile cuprinse în tranşele de venit mediu lunar peste 840 lei/membru. În acest caz, există riscul fie să nu-şi poată plăti factura de energie termică, fie să se debranşeze de la sistemul centralizat. Ambele variante vor avea un impact negativ asupra funcţionării societăţii, atât din punct de vedere al încasărilor cât şi din punct de vedere al producţiei de energie termică vândută. Astfel, se pune problema majorării pierderilor pe care le înregistrează societatea, luând în calcul consumurile de gaz metan, energie electrică, apă, care vor rămâne aceleaşi, întrucât instalaţiile de producere nu pot funcţiona sub minimul tehnic. Menţionăm, de asemenea, că societatea nu-şi va putea achita obligaţiile faţă de furnizorii de utilităţi, existând riscul de a fi sistată livrarea acestor servicii", se arată în adresa pe care SC "CET" a transmis-o municipalităţii, în susţinerea solicitării de rectificare a preţului energiei termice facturate populaţiei. Hotărârea a trecut cu unanimitate de voturi în CLM.
De subliniat că, în acest sezon rece, compania de utilităţi mai furnizează căldură în sistem centralizat unui număr de aproximativ 12.000 de apartamente, infim în comparaţie cu numărul de apartamente existente în municipiu, undeva la circa 52.000.
Ar trebui punctat şi faptul că operatorul de termoficare la care municipalitatea este acţionar majoritar a înregistrat în mod constant în ultimii ani pierderi, exerciţiul financiar 2010 fiind încheiat pe roşu, cu 14 milioane de lei.