Mergi la conţinutul principal

Se strâng semnături şi la Brăila pentru Unirea Basarabiei cu România

• preşedintele platformei unioniste Acţiunea 2012, George Simion, s-a aflat vineri la Brăila, pentru a anunţa că s-a lansat şi în judeţul nostru campania de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei - “Un milion pentru Unire” • voluntarii acţiunii susţin că vor avea reprezentanţi zilnic în Piaţa Independenţei şi chiar la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” până la finele lunii decembrie • aceştia i-au invitat pe brăileni să participe şi la sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire în cetatea Alba Iulia, pe 1 Decembrie • tot cu această ocazie, s-au acordat certificate de “Ambasador al Unirii” pentru trei brăileni

 

Reprezentanţii platformei unioniste Acţiunea 2012 au anunţat că au demarat campania de strângere de semnături “Un milion pentru Unire” şi în judeţul Brăila. George Simion, preşedintele Acţiunii 2012, însoţit de Ionuţ Iancu, preşedintele filialei din Brăila, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă la sediul partidului Brăila Nouă fondat de Lucian Căprariu. Simion a dorit să îi invite pe brăileni să semneze pentru declanşarea unui referendum şi ulterior a unei proceduri în Parlamentul României de modificare a Constituţiei, în sensul introducerii unui preabul cu textul următor: “Conştienţi că fiii şi nepoţii noştri trebuie să se bucure de un viitor de libertate şi avuţie, de şansele de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut, într-un stat unificat, democratic, european şi prosper, hotărâţi să edificăm procesul de dezvoltare şi afirmare a naţiunii române, în concordanţă cu istoria poporului nostru, cu normele de morală şi de drept internaţional în vigoare, prin reîntregirea neamului românesc pe cale paşnică, liber consimţită, fără niciun amestec din afară, pentru a munci împreună la realizarea şi mulţumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate, adoptăm prezenta Constituţie”. Deziderat care, asemenea referendumului pentru familie şi a campaniei “Fără Penali în funcţii publice”, a pornit în urma unei iniţiative cetăţeneşti şi are nevoie de cel puţin 500.000 de semnături.

La Brăila, reprezentanţii Acţiunii susţin că vor avea voluntari la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, dar şi în pieţele aglomerate, în special în Piaţa Independenţei. Mai mult, aceştia au dat ca număr de contact 0745/630.383, pentru cei interesaţi.

“În luna noiembrie vom realiza astfel de evenimente în toată ţara, cu scopul de a informa publicul din fiecare judeţ despre strângerea noastră de semnături şi cu intenţia de a invita toţi românii să participe pe 1 Decembrie la Alba Iulia, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. E vorba de anul Centenar, e vorba de un subiect care ar fi trebuit să preocupe societatea românească, în acest an şi nu numai. Noi, împreună cu alte 130 de organizaţii civice, am fondat anul trecut Alianţa pentru Centenar, tocmai pentru a coopera şi a da o altă intensitate acestui moment de împlinire a 100 de ani de la Marea Unire. Suntem dezamăgiţi de felul în care instituţiile, Parlamentul, Guvernul, Preşedinţia au ales să se raporteze la acest moment. Sperăm ca măcar în al 12-lea ceas să găsească forme de comunicare şi de cooperare şi să pună lucrurile care contează în prim-plan. Pentru noi ,lucrul care contează şi care se află în centrul activităţilor noastre este unirea celor două state româneşti din prezent, Republica Moldova şi România. De aceea existăm”, a declarat George Simion la Brăila.

Acesta a explicat că semnături se pot strânge până la finele lunii decembrie. De asemenea, a dorit să sublinieze că tot la iniţiativa Acţiunii 2012 Parlamentul României cu excepţia parlamentarilor UDMR au semnat declaraţia de Unire, însă după aceea lucrurile nu au mai evoluat. Chiar dacă introducerea preambulului referitor la unirea celor două state în Constituţia României nu îi va obliga pe politicieni să pună în aplicare acest demers, Simion susţine că este un punct de plecare.

“Iniţiativa noastră într-o societate zbuciumată, consumată de lupte interne poate părea aşa, un ideal, poate părea o chestiune care nu se va realiza. Noi credem că este necesar să o punem în discuţie. Măcar acum, cu o lună înainte de 1 Decembrie acest lucru să preocupe societatea românească, nu mize mult mai mici, din punctul nostru de vedere, raportate la scala istoriei. Vom strânge semnături şi în judeţul Brăila, aşa că facem apel la toate organizaţiile, la toţi patrioţii brăileni să semneze. Vom avea voluntari care vor strânge semnături. Şi totodată ne dorim pornirea unor dezbateri publice, unor conferinţe pe acest subiect, conştientizarea privind proiectul de ţară al reîntregirii naţionale”, a mai adăugat sursa citată.

George Simion a ţinut să puncteze că în urma demersurilor sale şi a faptului că a militat pentru unire în Republica Moldova autorităţile de acolo au decis să îi interzică să mai intre în ţară în mod repetat, ultima oră luna aceasta, când a primit o interdicţie pe 5 ani. Acesta a afirmat că a solicitat guvernanţilor României să nu mai aloce fonduri anual către Republica Moldova pentru că nu fac altceva decât să sprijine indirect o administraţie anti-românească. Propunerea sa este ca banii să meargă punctual pe cazuri concrete, către moldoveni şi nu către administraţie.

 

Certificate de Ambasador al Unirii pentru 3 brăileni

Tot cu ocazia conferinţei de presă de la Brăila, membrii asociaţiei au invitat trei brăileni, doi originari din Moldova şi un giurgiuvean, însă locuitori ai oraşului Brăila de foarte mulţi ani, pentru a le înmâna certificate de Ambasador al Unirii, ca urmare a demersurilor pe care le-au făcut de-a lungul vremii pentru acest deziderat.

“Noi considerăm că sunt multe valori şi mulţi oameni importanţi pentru România noastră de astăzi, de pe ambele maluri ale Prutului. De aceea avem şi câţiva invitaţi, cărora, onorific, din partea Alianţei pentru Centenar, în prag de împlinire a 100 de ani de la consfinţirea Marii Uniri, dorim să le acordăm un titlu de Ambasador al Unirii. Sunt foarte mulţi brăileni care au contribuit la împlinirea Marii Uniri. Sunt totodată şi mulţi brăileni care şi-au dedicat viaţa acestui deziderat şi care nu mai sunt, din păcate, printre noi, cum este fostul preşedinte al Asociaţiei ProBasarabia şi Bucovina, domnul Juvenale Harabagiu. Toţi aceşti oameni merită remarcaţi şi apreciaţi de societatea românească şi de societatea din Brăila, dacă vreţi, în cazul nostru specific. (...) Dacă nu s-a gândit statul român la aşa ceva, ne-am gândit noi să facem astfel de diplome şi o recunoaştere publică din partea Alianţei pentru Centenar”, a adăugat Simion.

Este vorba despre Ana Girip, coordonator al Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, Constantin Golub, care a participat la manifestaţiile pro Unire organizate la Chişinău şi din România de multe ori, şi de profesorul Gheorghe Calotă, care organizează în fiecare an în luna iunie la Brăila un eveniment în onoarea lui Mihai Eminescu.

Reprezentanţii platformei şi-au propus să găsească 100 de ambasadori în judeţul Brăila până la finele anului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro