Se scrie «prima filă» a Festivalului de CArte Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se scrie «prima filă» a Festivalului de CArte Brăila

Brăilenii pasionaţi de lectură, poezie, muzică şi de artă, în general, se vor bucura de o surpriză în perioada 21 - 24 octombrie. Începând de astăzi, ora 16:30, Casa Tineretului din municipiu va fi gazda unui eveniment organizat de Consiliul Judeţean Brăila - Ediţia I a Festivalului de CArte Brăila. Lansări de volume, mese rotunde, conferinţe, vizite în licee, prezentări ale unor cunoscuţi scriitori şi analişti români contemporani, expoziţii grafice şi nu în ultimul rând, concerte muzicale - acestea sunt, pe scurt, componentele primului târg de carte organizat în oraşul nostru. Evenimentul va debuta în această după-amiază cu o conferinţă de presă, iar pe parcursul serii, cei prezenţi vor putea asista la mai multe lansări de volume, seara încheindu-se cu un spectacol oferit la 19:45 de elevii Liceului de Artă "Hariclea Darclee". A doua zi a târgului este poate cea mai aglomerată, dimineaţa desfăşurându-se activităţi în paralel, atât la Casa Tineretului (lansări de carte de la ora 12:00), cât şi în amfiteatrele Colegiilor Naţionale "Gheorghe Munteanu Murgoci" (o dezbatere de la ora 10:00), respectiv, "Nicolae Bălcescu" (o lansare de carte la ora 12:00). Dintre cele mai importante evenimente ale zilei amintim conferinţa academicienilor Mihai Şora, Luiza Palanciu şi Al Zub, începând cu ora 17:30, la Casa Tineretului, precum şi un vernisaj de expoziţie grafică. Vineri, la ora 17:00, cei prezenţi vor putea participa la o dezbatere despre scriitorii brăileni Panait Istrati şi Fănuş Neagu, iar de la ora 20:00 la concertul cvartetului Quartz. Cea de-a patra zi a târgului de carte conţine şi o festivitate de premiere la ora 17:30, precum şi un concert de muzică folk a binecunoscutului artist, Mircea Vintilă, la ora 18:00.

Viorel Mortu: "Îmi doream de mult timp acest eveniment"

Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, profesorul Viorel Mortu a afirmat că are aşteptări mari de la prima ediţie a Festivalului de CArte. "Îmi doream de mult timp acest eveniment. (...) Noi nu am avut această preocupare pentru a susţine cartea. Cred că e datoria mea şi ca preşedinte, dar şi ca profesor, să retrezesc în sufletul brăilenilor iubirea, poate pierdută - deşi poate mi se pare mie că e pierdută -, pentru carte. Eu nădăjduiesc că vor veni mulţi brăileni, că vor vedea, vor asculta, vor cunoaşte scriitori, vor sta de vorbă cu oameni care scriu în România de astăzi, pentru că tema este «Literatura română contemporană». Am invitat şi au răspuns invitaţiei noastre câteva dintre marile personalităţi culturale ale României, ceea ce pentru mine este un semn foarte bun. Domnul Eugen Simion, domnul Al Zub, domnul Mihai Şora - academicieni, dar şi scriitori de primă mână din România de astăzi precum Dan Lungu, Gabriela Adameşteanu şi alţii", a declarat Viorel Mortu. Sursa citată, a ţinut să specifice că nu a uitat de elevii brăileni, menţionând că deşi oraşul nostru nu este un mare centru universitar, are totuşi copii pasionaţi de filologie, umanism, de aceea a decis să integreze cele două întâlniri de la licee.

"Mi-ar fi drag dacă sunt prin satele, comunele noastre, iubitori de carte, să vină. Sunt invitaţi!"

Viorel Mortu a mai punctat că are rugămintea ca primarii din judeţ să pună la dispoziţia elevilor şi profesorilor microbuzul şcolar, astfel încât copiii doritori să poată face cunoştinţă cu un scriitor în viaţa reală. "Mi-ar fi drag dacă sunt prin satele, comunele noastre, iubitori de carte, să vină. Sunt invitaţi! (...) Vor fi poeţi români contemporani, zece dintre ei sunt foarte importanţi şi vor citi din operele lor la Brăila. Un recital de poezie de două ore care, mă rog, nu e chiar la îndemâna oricui. Pentru mine, evenimentele mari de la acest târg de carte sunt: lansarea memoriilor brăileanului Vasile Parizescu. Sunt trei volume de 1.700 de pagini. Masa rotundă despre scriitori brăileni, coordonată de Eugen Simion. Şi conferinţele lui Mihail Şora şi Al Zub despre cultură, despre carte. Academicieni, oameni care pledează pentru redeşteptarea iubirii pentru carte", a declarat Viorel Mortu. Despre festivitatea de premiere ce va avea loc vineri seară, şeful judeţului a punctat că nu este vorba de sume uriaşe, ci mai mult de premii simbolice care vor merge către o editură şi un editor. "O recunoaştere a valorii", a menţionat sursa citată. În aceeaşi ordine de idei, Viorel Mortu a mai subliniat că are în plan să propună la anul un proiect prin care editurile locale să lanseze în mod prioritar scriitori locali de valoare.


Programul complet al Festivalului de CArte Brăila poate fi consultat online, AICI

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro