Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) schimbă regulile privind întocmirea listei negre a datornicilor către bugetul de stat. Prin ordin de preşedinte al instituţiei, au fost aduse o serie de modificări procedurii iniţiale, în sensul că, mai nou, anumite persoane nu vor mai figura pe listele datornicilor. "Noutatea adusă de actul normativ constă în faptul că s-au exclus din lista debitorilor cu obligaţii fiscale restante persoanele fizice şi juridice ale căror datorii la bugetul de stat sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească, la rândul lor, de la buget prin restituire sau rambursare", se arată într-un comunicat de la Regionala Fiscală Galaţi. Cu alte cuvinte, nu vom mai regăsi în liste contribuabili cu 100.000 de lei, să zicem, datorie la stat dar care are la rându-i are de primit cam aceeaşi sumă de la bugetul public. O altă noutate adusă regulilor de întocmire o reprezintă faptul că listele restanţierilor pe care ANAF le va publica pe viitor vor conţine o nouă coloană, numită "Observaţii", în care vor fi trecute precizări privind starea juridică a fiecărui debitor în parte, respectiv insolvenţa, falimentul sau insolvabilitatea. Modificările urmează a fi efectuate începând cu lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante aferente trimestrului II 2016.
De precizat că în conformitate cu regulile existente, pragurile valorice de la care datoriile restante se publică pe site-ul ANAF, sunt: 100.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil; 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu; 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice autorizate (adică din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercitarea de profesii libere); 1.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la punctul anterior.
Mai trebuie adăugat că există şi anumite tipuri de obligaţii fiscale care nu sunt considerate restante, şi anume: cele pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată; cele stabilite prin acte administrative fiscale a căror executare este suspendată; obligaţiile fiscale cu termene de plată viitoare, stabilite în planul de reorganizare judiciară.
Reamintim că Lista Ruşinii a ANAF-ului, publicată în primăvara acestui an, cuprinde aproape 4.000 de brăileni (persoane fizice), care sunt datori-vânduţi statului cu circa 35 milioane de lei. Practic doi dintr-o sută de români - persoane fizice nominalizaţi pe această listă sunt brăileni. Cei mai mari 3 restanţieri brăileni cumulează arierate de vreo 2 milioane de lei.
La categoria firme - contribuabili mijlocii, din Brăila sunt nominalizate 14 companii cumulând restanţe la bugetul de stat general de aproape 13 milioane lei, cu tot cu penalităţi.