Mergi la conţinutul principal

Se schimbă, din nou, structura anului şcolar. Două vacanţe în plus pentru elevi

• pentru anul şcolar 2020-2021 Ministerul Educaţiei propune ca vacanţa de Paşte să cuprindă două săptămâni, una de Paştele Catolic şi una de Paştele Ortodox • totodată, se reintroduce vacanţa intersemestrială • reprezentanţii elevilor critică propunerea de modificare a structurii anului şcolar şi cer o dată fixă de începere şi încheiere a cursurilor

 

Anul şcolar viitor va fi mai scurt cu o săptămână, vacanţa de Paşte va fi împărţită în două şi se revine la vacanţa intersemestrială. Acestea sunt cele mai importante modificări propuse de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care a lansat recent în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru privind structura anului şcolar pentru 2020 - 2021.

Potrivit documentului, anul şcolar se structurează pe două semestre, însumând 34 de săptămâni, cu o săptămână mai puţin faţă de acest an şcolar. Semestrul I va avea 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie - 29 ianuarie 2021) iar

semestrul al II-lea va avea 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).

O altă noutate o reprezintă împărţirea vacanţei de Paşte în două, câte o săptămână liberă de Paştele Catolic şi de Paştele Ortodox.

“Având în vedere perioada în care vor avea loc Sărbătorile Pascale, am propus fracţionarea vacanţei de primăvară pentru a permite familiilor reunite, inclusiv membrilor din diaspora, să celebreze împreună”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării, printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul edu.ro.

Structura propusă în ceea ce priveşte vacanţele propuse este următoarea:

vacanţa de iarnă (23 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021), vacanţa intersemestrială (30 ianuarie - 7 februarie 2021), vacanţa de primăvară -  Paştele Catolic (2 - 11 aprilie) şi Paştele Ortodox (30 aprilie - 9 mai), vacanţa de vară (18 iunie 2021 - data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului şcolar 2021-2022).

În ceea ce priveşte clasele terminale din învăţământul liceal, proiectul de ordin prevede ca anul şcolar să însumeze 32 de săptămâni de cursuri şi să se încheie la data de 4 iunie 2021. Pentru clasele a VIII-a, anul şcolar va avea 33 de săptămâni de cursuri şi se va încheia la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar va avea 37 de săptămâni de cursuri.

 

“O astfel de măsură ar produce haos în sistemul de educaţie”

 

Primii care au reacţionat faţă de noua propunere de modificare a structurii anului şcolar 2020-2021 au fost cei din Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), care i-au cerut ministrului Monica Anisie să retragă proiectul de Ordin. Potrivit edupedu.ro, reprezentanţii elevilor critică durata propusă a următorului an şcolar, care cu un total 34 de săptămâni de şcoală este “cel mai scurt an şcolar din istoria recentă”, şi cere o structură fixă, în care şcoala să înceapă pe 1 septembrie în fiecare an şi să se încheie pe 1 iunie.

“Considerăm că o astfel de măsură ar produce haos în sistemul de educaţie, întrucât întreaga perioadă dintre cele două vacanţe (vacanţa de iarnă, respectiv cea intersemestrială) va fi dedicată doar rezolvării situaţiei şcolare şi nu aprofundării materiei, în conformitate cu programa şcolară. Faptul că proiectul de Ordin prevede cel mai scurt an şcolar din istoria recentă nu este un aspect îmbucurător pentru beneficiarul primar al educaţiei – nu structura anului şcolar ar trebui să fie una mult mai aerisită pentru a permite dezvoltarea personală şi profesională a elevului, ci metodele de predare-învăţare-evaluare folosite şi arhitectura curriculară implementată. Susţinem adoptarea unei măsuri care să ducă la creşterea calităţii actului instructiv-educativ, in extenso, anul şcolar urmând să înceapă la 1 septembrie şi să se încheie în 1 iunie”, au explicat reprezentanţii CNE într-o poziţie remisă Edupedu.ro.

Încă din 2017 elevii din întreaga ţară au cerut ca anul şcolar să aibă o structură fixă, adică să înceapă la 1 septembrie şi să se termine la 1 iunie, aceştia adoptând şi o hotărâre în acest sens în cadrul Adunării generale a Consiliului Naţional al Elevilor de la Râmnicu Vâlcea.

“Îi solicităm doamnei Ministru al Educaţiei şi Cercetării să vadă beneficiile pe termen lung care vor deriva din această măsură. Vacanţele profesorilor, tichetele de vacanţă ale antreprenorilor în turism pot aştepta – educaţia nu mai poate aştepta”, au mai precizat reprezentanţii elevilor.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro