Se reiau subventiile pentru instalatiile de muls | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se reiau subventiile pentru instalatiile de muls

Crescatorii de animale pentru lapte pot cumpara instalatii de muls si racire a laptelui noi, indiferent de provenienta acestora, cu finantare de la bugetul de stat. Actul normativ care reglementeaza lucrul acesta este HG nr. 1288/2006, privind modificarea HG nr. 785/2005. Suma totala alocata la nivel national este de 150 milioane de lei (1.500 miliarde de lei vechi), din care judetului Braila i-au fost directionate 802.951 lei (8,03 miliarde de lei vechi). Valoarea subventiei este de 60% din pretul de achizitie a utilajului, inclusiv TVA.

Cine si in ce conditii poate primi subventie

Beneficiarii programului sint: asociatiile locale ale crescatorilor de animale, constituite juridic, pe specii, cu reprezentare judeteana, si crescatorii persoane fizice care detin in exploatare animale pentru lapte si figureaza in Registrul Agricol.
Producatorii persoane fizice trebuie sa faca dovada ca detin minim
3 capete vaci de lapte ori 15 capete ovine sau caprine si minim 2
ha teren agricol. Ei trebuie sa mai prezinte contractul incheiat cu
furnizorul de instalatii si sa faca dovada existentei cotei de 40%
contributia proprie. Nu pot obtine finantare fermierii care deruleaza
in prezent un contract similar cu finantare externa, cei care
inregistreaza datorii catre bugetul de stat sau bugetele locale.
Conform actului normativ, producatorii persoane fizice pot achizitiona grupuri individuale de muls, generatoare de curent electric cu putere pina la 5 KW, motocositoare si tocatori pentru furaje. Proprietarii persoane fizice care detin minim 12 vaci de lapte pot achizitiona si tancuri de racire cu o capacitate de 500 - 2.000 litri. Asociatiile pot achizitiona tancuri de racire a laptelui cu capacitati cuprinse intre 1.000 si 5.000 litri, standuri de muls mecanic si analizoare de lapte.

Ce trebuie sa contina dosarul

Pentru a primi sprijinul financiar crescatorul de animale trebuie sa
depuna la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) o cerere de subventionare, insotita de actele doveditoare privind incadrarea in categoriile de beneficiari si indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
Concret, dosarul trebuie sa contina o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul exploateaza direct animalele pentru lapte, aflate in proprietate si inscrise in Registrul Agricol; adeverinta de la primaria pe raza caruia este dezvoltata activitatea conform careia solicitantul detine adaposturi pentru animale, minim 2 ha teren agricol si minim 3 capete vaci de lapte ori 15 ovine sau caprine; adeverinta de la primarie din care sa rezulte ca solicitantul nu inregistreaza datorii catre bugetele de stat sau locale; declaratie pe propria raspundere ca la data solicitarii nu deruleaza alte programe de finantare similare; precum si o cerere tip care se completeaza impreuna cu specialistul din DADR care are in atributii aplicarea acestui act normativ.

Data trecuta am cheltuit 6,7 miliarde de lei

Reamintim ca in baza HG nr. 785/2005, cu termen de depunere a dosarelor 31 mai 2006, crescatorii braileni au achizitionat 7 tancuri de racire a laptelui, 90 de grupuri de muls, 26 de generatoare electrice, 6 motocositoare si 43 de tocatori furaje. Valoarea sprijinului solicitat pentru achizitia acestor utilaje a fost de 673.127 lei. Mai trebuie spus si ca din suma totala alocata pentru HG nr. 785, de 1.000 miliarde de lei vechi, judetului Braila i-au fost repartizate initial peste 21 miliarde de lei. Cum banii repartizati nu au fost solicitati in timp util, mare parte din suma a fost redistribuita catre judetele in care solicitarile depaseau plafoanele alocate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro