La începutul săptămânii viitoare, CET-ul va relua furnizarea agentului termic la parametrii normali, pentru majoritatea asociaţiilor de proprietari ce depind de sistemul centralizat de încălzire. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de primarul Aurel Simionescu, care a precizat că a reuşit să negocieze, cu mari eforturi, acest lucru la nivel central.
Totodată, edilul-şef a anunţat că, în acest moment, se lucrează la aranjamentul financiar care vizează acoperirea pierderilor din 2011 a preţului Gcal, care va creşte din nou de la începutul anului viitor, dar şi la asigurarea unui flux de bani pentru susţinerea societăţii. După ce toate acestea vor fi puse cât de cât la punct, Simionescu a avertizat că va lua şi măsuri împotriva conducerii CET Brăila, care a refuzat să ia o decizie, lăsând lucrurile în voia sorţii. "Am obţinut renunţarea la suma în avans care se cerea a fi plătită. De asemenea, vom lucra azi la un montaj financiar pentru trimestrul I din 2012, un montaj financiar care va urmări mai multe niveluri şi vizează şi acoperirea pierderilor din 2011, acoperirea majorării preţului Gcal, dar şi crearea unui cash flow pentru sustenabilitatea CET. După ce realizăm toate aceste lucruri şi aşezăm treburile pe un făgaş economic normal, corect, care să ţină cont şi de cheltuieli, trebuie să facem tot posibilul ca, pe viitor, CET să funcţioneze ca o adevărată societate comercială, şi nu ca până acum", a declarat primarul.
"Nu primarul trebuie să se ocupe de eficienţa CET"
Acesta a mai adăugat că este extrem de supărat pe conducerea CET, care nu şi-a făcut treaba şi a aruncat responsabilitatea scoaterii din criză pe umerii primarului, asta deşi, teoretic, nu era treaba edilului-şef. "Nu primarul trebuie să se ocupe de eficienţa CET...este în fond o societate comercială. Eu nu mai sunt dispus să accept o modalitate de lucru în care cei care ar trebui să îşi facă treaba dau din umeri şi dau explicaţii de genul «aşa s-a întâmplat», «asta e!»....Nu se mai poate aşa ceva. Nu într-o societate comercială. Nici nu contează a cui e în fond, ea trebuie să îşi desfăşoare activitatea pe nişte baze comerciale. Noi acum o să o aducem pe linia de plutire, ca să trecem de iarna asta, sper eu, dar apoi, dacă ei nu sunt în stare să se descurce, să îi lase pe alţii în locul lor. Nu trebuie să aşteptăm să ne rezolve alţii problemele. Mă refer aici la toată conducerea CET, cu directorul în frunte", a punctat Simionescu. Întrebat dacă va lua măsuri împotriva conducerii societăţii, primarul a confirmat, însă, că prioritară este alimentarea populaţiei cu agent termic, urmând ca în ianuarie să aibă grijă şi de şefii CET.
"Indecizia lor de până acum a fost mai rea decât o decizie greşită"
Printre lucrurile pe care edilul-şef le reproşează celor din fruntea CET se numără atât lipsa luării unei decizii drastice, cum ar fi debranşarea rău-platnicilor din timp, dar şi ieşirea pe piaţă cu un preţ sub preţul de producere. "Indecizia lor de până acum a fost mai rea decât o decizie greşită. Noi acum trebuie să luăm foarte repede o hotărâre, ce facem acum ca să trecem iarna, dar nu putem rămâne aşa în continuare. E drept că s-au schimbat şi regulile în timpul jocului, dar asta nu înseamnă că ei nu trebuia să îşi recupereze banii de la populaţie sau că trebuia să vină cu un preţ subdimensionat. A fost vina lor aici, au făcut un preţ mai mic decât preţul de producere. Noi ne-am ocupat să plătim datoriile CLM, dar ei nu s-au preocupat să îşi recupereze datoriile de la cetăţeni. Pe sistemul că «las' că merge aşa, tre' să le plătească cineva». Ei, uite că nu mai merge aşa! O să le fac cadou toate mail-urile pe care le-am primit, cu toate «urările de bine», că ei au impresia că sunt alţii vinovaţi, nu ei", a punctat primarul.
AP-urile cu datorii mari nu vor primi căldură
Pe de altă parte, Aurel Simionescu nu ezită să atragă atenţia că vina aparţine în egală măsură şi brăilenilor, care nu şi-au plătit la timp facturile, acumulând datorii de sute de milioane de lei vechi sau chiar miliarde: "Păi, vedeţi, că aşa e omul nostru. Îşi plăteşte factura la curent, că acolo nu se stă la discuţii şi i se taie imediat dacă nu plăteşte, plăteşte la cablu, la telefon, la gaze...Dar apă, căldură şi salubritate nu mai plăteşte, că vorba aia, doar nu o să fie lăsat să stea în gunoi şi împuţit, nu? Că aşa s-a învăţat".
În legătură cu reluarea furnizării agentului termic, primarul a precizat că aceasta va începe pe 19 decembrie, dar că, probabil, va dura 24 de ore până va ajunge în majoritatea apartamentelor. Cu toate acestea, Simionescu a ţinut să atragă atenţia că asociaţiile de proprietari cu datorii mai mari de 1 miliard de lei vechi trebuie să îşi ia gândul de la apă caldă şi căldură.