sa parcurga transformari importante in perioada ramasa pina la
integrarea in Uniunea Europeana.
In functie de efectivele de taurine inregistrate in tara noastra, UE a
stabilit si atribuit Romaniei o cota nationala de lapte, care va intra in
vigoare in ianuarie 2007, si care este de 3,057 milioane de tone de
lapte anual, pe doua componente: livrari pentru procesare de 1,093
milioane tone si vinzari directe de 1,964 milioane tone. Cota
nationala va fi impartita pe fiecare judet, iar la nivel de judet, pe
comune si, mai departe, pe fiecare crescator de vaci in parte. In
acest context, toti producatorii vor putea obtine, la cerere, o
cantitate individuala de referinta pentru livrari si/sau vinzari directe,
denumita "cota individuala de lapte". Activitatea de stabilire a cotei individuale de lapte revine Unitatilor Judetene de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UJARZ), unitati aflate in subordinea Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), iar gestionarea ei Departamentului Administrarii Cotelor de Lapte (DACL) din cadrul UJARZ. La Braila, activitatea de monitorizare a cotei de lapte de catre UJARZ a inceput la 1 aprilie 2005 si s-a finalizat la 31 martie 2006. Din diferite cauze insa, rezultatul obtinut nu a fost nici pe departe cel scontat, crescatorii de vaci din judetul nostru cooperind greu cu specialistii desemnati. Se pare ca aceleasi greutati au fost inregistrate si la nivel national, pentru ca, printr-un protocol incheiat in data de 14 iulie, intre Ministerul Agriculturii si Ministerul Administratiei si Internelor, specialistii din intreaga tara vor trebui sa reia actiunea.
Pina pe 10 august fiecare crescator va trebui sa primeasca cererea
Astfel, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila gazduieste, astazi, sedinta de instruire a personalului formator, respectiv specialisti ai DADR, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), UJARZ, Unitatea Fitosanitara, precum si cite un reprezentant al fiecarei primarii din mediul rural. Pina pe 10 august, formatorii trebuie sa informeze si sa instruiasca fiecare crescator de vaci din judet, in vederea intocmirii formularului de inscriere, respectiv a cererilor pentru solicitarea cotei individuale de lapte. In sfirsit, inca o data instruiti, in perioada 1 august - 31 octombrie, producatorii de lapte de vaca vor solicita acordarea cotelor individuale de lapte de vaca pentru livrari sau vinzari directe, din cota nationala de referinta.
Crescatorii trebuie sa fie constienti si sa-si completeze formularele si sa le depuna pentru accesarea cotei de lapte, pentru ca numai in aceste conditii isi vor mai putea comercializa productia. Crescatorii particulari care nu cer acum cota de lapte, nici nu vor mai putea sa o faca.
Conform statisticilor, in judetul Braila exista 22.997 gospodarii care
cresc vaci de lapte, iar productia medie de lapte de vaca este de 3.800 litri/an/cap vaca, la un efectiv de 28.500 capete.