Brăilenii au din nou posibilitatea să vadă filme pe ecran mare, într-un cinematograf cu o capacitate de sute de locuri. După ce a stat mai mult de un an în conservare, cinema "Central" se redeschide începând de astăzi. Reamintim că, din 2005, "Central" a fost închiriat de Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare Filme unei firme private din Bucureşti, "Quality Cinema". Aceasta a investit în renovarea sălii şi în schimbarea aparaturii de proiecţie şi de sunet, însă nu prea a reuşit să atragă spectatori. Brăilenii amatori de filme se plângeau că preţul de intrare e cam mare şi că peliculele aduse nu prea prezentau interes.
Acum, cinematograful nu mai este închiriat niciunui partener privat. RADEF a anulat contractul cu "Quality Cinema" şi redeschide "Centralul" pe cont propriu. Anişoara Labuneti, actualul administrator al ultimului cinematograf brăilean funcţional din rândul celor care existau înainte de 1989, ne-a declarat că aparatura de proiecţie este de ultimă generaţie şi că se vor aduce numai filme noi, cu mare priză la public. Astfel, de astăzi până miercuri, 29 septembrie, la "Central" va rula "Iron Man 2". Preţul unui bilet este de 5 lei, iar spectacolele se vor da la orele 17.00 şi 19.30, vinerea, lunea, marţea şi miercurea. În zilele de sâmbătă şi duminică, va fi spectacol şi de la ora 14.30. Joia este zi de pauză, în care se schimbă filmul. După "Iron Man 2", vor rula la Brăila alte filme noi, de box office: "Înfruntarea titanilor", "Robin Hood", "Poliţai în misiune", "Saga Amurg: Eclipsa", "Plan de rezervă". În ceea ce priveşte posiblitatea realizării unor proiecţii 3D, Anişoara Labuneti ne-a spus că se are în vedere acest lucru, dar că va mai dura o perioadă până când se va implementa efectiv.
Primăria Brăila nu are obiecţii cu privire la redeschiderea cinematografului "Central", deşi se află în litigiu cu RADEF, pe care o acuză că refuză să pună în aplicare prevederile Legii 303/2008. Legea în cauză a stabilit că RADEF are obligaţia să predea toate cinematografele în administrarea autorităţilor locale. Concret, Primăria Brăila ar fi trebuit să preia toate sălile de cinema existente în municipiu: "Central", "Bulevard", "Pescăruş" şi "Unirea". Reamintim că imobilele în care au funcţionat cinematografele "Lira" şi "Popular" au fost retrocedate între timp şi nu mai pot face obiectul acestei legi.
Deşi Legea 303 ar fi trebuit pusă în aplicare încă de acum un an, Primăria Brăila nu numai că nu a preluat nicio sală de cinema, dar a şi fost pusă în postura de a privi de pe margine cum RADEF a închiriat cinema "Bulevard" unei firme private, care l-a renovat şi transformat în sală de festivităţi şi cum, mai nou, cinema "Central" se redeschide fără ca transferul de proprietate să aibă loc.
"Nu e nicio problemă dacă acest cinematograf este din nou funcţional. Atât timp cât îşi păstrează obiectul de activitate, este un lucru benefic pentru brăileni. Litigiul între Primărie şi RADEF continuă şi urmează să ne întâlnim în instanţă. Procesul fusese programat pentru luna decembrie a acestui an, dar noi am făcut o cerere pentru ca primul termen să fie adus mai devreme, în luna octombrie. Din punctul nostru de vedere, Legea 303 trebuia respectată, iar RADEF trebuia să ne predea toate sălile de cinema, cu activele şi pasivele aferente. După ce acest transfer se va produce, intenţia noastră este de a păstra destinaţia acestor săli, în sensul că ele vor funcţiona ca săli de cinema, nu pentru alte scopuri", ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.