* sala de spectacole a Casei Tineretului a fost închisă în noiembrie 2015, ca urmare a faptului că nu avea un sistem funcțional de prevenire și stingere a incendiilor * după o serie de bâlbe administrative, interes scăzut pentru licitații din partea firmelor, modificări de proiect și de prețuri, discuții cu ISU dar și întârzierile pricinuite de pandemie, la aproape șase ani distanță, sala se va redeschide publicului abia în acest weekend * este vorba despre un spectacol al Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila, care dă startul evenimentelor găzduite în sala Casei Tineretului * președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, s-a arătat încântat de faptul că a reușit să pună punct, în sfârșit, acestui subiect, precizând că vina pentru întârzieri nu a aparținut autorităților, ci cerințelor extrem de stricte impuse de ISU
Brăilenii vor avea din nou acces la spectacole susținute în sala Casei Tineretului, după aproape șase ani de la momentul în care locația a fost închisă pentru că nu beneficia de un sistem funcțional de prevenire și stingere a incendiilor. Așa cum se știe, în noiembrie 2015, la scurt timp după tragedia din clubul bucureștean ”Colectiv”, unde au ars de vii zeci de tineri și unde sute de persoane au fost rănite, sala Casei Tineretului a fost închisă, ca urmare a unui control al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care a reliefat că aceasta nu avea un sistem antiincendiu funcțional. De atunci, au urmat o serie de bâlbe administrative, o lipsă de interes a proiectanților de a participa la licitații, modificări ale prețurilor, shimbări de proiect, discuții interminabile între constructori și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), blocajele pricinuite de pandemie, pentru ca, într-un final, după șase ani (fără o lună), sala de spectacole să poată fi redată publicului brăilean. Primul spectacol va avea loc, sâmbătă, 25 septembrie, fiind anunțat deja pe pagina de Facebook a Filarmonicii ”Lyra - George Cavadia” Brăila.
”Emoții, emoții! Pentru reîntâlnirea cu voi, publicul, pentru un nou început de stagiune, pentru o nouă sală de concerte. Dacă vreți să trăiți emoția alături de noi, vă invităm sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 18:30 la Concertul simfonic oferit de Orchestra de cameră "Lyra - George Cavadia" sub bagheta dirijorală a domnului Petrea Gogu iar ca solistă, Violonista Andra - Lucia Matei. Sala de concerte a Casei Tineretului va răsuna de muzica lui Saint - Saens cu:1. Dans Bacchanale din Opera Samson și Dalila; 2. Introducere și Rondo Capriccioso în La minor, Op. 28. Solo vioară: Andra- Lucia Matei; 3.Simfonia Nr.1 în Mi bemol Major, Op. 2. Biletele se găsesc la Agenția Filarmonicii din Calea Călărașilor nr. 52 (Casa Tineretului Brăila)”, se precizează în comunicatul Filarmonicii, alături de o serie de fotografii de la repetiții, în sala Casei Tineretului.
Chiriac: «Da, se reiau spectacolele la Casa Tineretului»
Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, s-a arătat încântat că a reușit, în sfârșit, să închidă acest subiect vechi, pe care l-a preluat de la fosta administrație. Chiriac a dorit să sublinieze că vina pentru această întârziere aparține unui cumul de factori care nu a depins de Consiliul Județean, ci mai degrabă de neînțelegerile care au avut loc între constructor și ISU. Potrivit președintelui Consiliului Județean, întreaga investiție pentru sistemul de combatere incendii a sălii Casei Tineretului s-a ridicat la peste 1,5 milioane euro.
”Da, se reiau spectacolele la Casa Tineretului. Sala are toate avizele, toate autorizațiile de securitate la incendiu. Este primul eveniment care se face în sală. După care vor urma și altele ce se pretează în această sală. Noi avem toată deschiderea, și pentru Primărie, și pentru toți cei care vor să facă evenimente acolo. După lupte seculare, este adevărat. Dar nu a ținut de noi. Am făcut toate investițiile necesare. S-au ridicat la peste 1,5 milioane euro ca să putem să acredităm din punct de vedere al siguranței la incendiu și luarea tuturor autorizațiilor. Dar acum avem o sală funcțională, după ani de zile de lupte am reușit să facem și acest lucru”, a declarat Chiriac.
Președintele CJ Brăila a explicat că deși lucrările au fost unele de amploare la nivelul clădirii, acestea nu influențează aspectul general al sălii de spectacole, astfel că spectatorii nu vor vedea mari schimbări.
”Sala arată la fel, numai că toate sistemele - deși nu sunt vizibile, sunt la subsol cu tot felul de pompe, bazine de apă suplimentare, bazinul de apă de afară -, sunt puse la punct. Sunt chestiuni tehnice, dar care nu sunt vizibile pentru public. Deci sala arată la fel, am făcut și o curățenie acolo. Încercăm să o redeschidem cu acest prim eveniment”, a mai adăugat Chiriac, cu precizarea că sala are o capacitate de peste 400 de locuri.
În plus față de țevile, bazinele și pompele ce formează noul și modernul sistem antiincendiu, mai poate fi văzut un sistem de ghidaj pentru persoane cu deficiențe de vedere, sub forma unor benzi speciale montate în holul clădirii. De asemenea, ca să se întrunească toate normele în vigoare referitoare la accesul persoanelor cu handicap, s-au achiziționat două cărucioare speciale, cu ajutorul cărora persoanele în cauză pot fi ajutate să urce sau să coboare scările.
Haosul care a urmat după închiderea Casei Tineretului
După ce a fost închisă în noiembrie 2015, președinții interimari ai CJ Brăila de la vremea respectivă (Viorel Mortu, apoi actualul vicepreședinte Ionel Epureanu) au dat ok-ul unui proiect în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru refacerea instalației antiincendiu a Casei Tineretului. Firmele nu s-au arătat interesate din pricina prețului prea mic și întreg demersul s-a lovit de întârzieri. Ulterior, după venirea lui Francisk Chiriac la conducerea CJ Brăila, s-a luat decizia separării proiectului în două componente: interior și exterior. Dacă pentru partea exterioară SC Construct Still 2002 SRL Galați, care potrivit sistemului electronic de achiziții publice a câștigat lucrarea cu prețul cel mai mic de 211.008 lei, s-a mișcat ceva mai rapid și lucrarea a fost recepționată în 2018, pentru partea interioară situația s-a dovedit mai complicată. Pe scurt, au existat o serie de neînțelegeri între proiectant, o firmă bucureșteană (Dac Project SRL) și ISU Brăila, care în cele din urmă au fost mediate chiar de Chiriac. Astfel, după aprobarea proiectului tehnic pentru partea interioră, CJ Brăila a putut da drumul licitației pentru stabilirea unui constructor. Totuși, valoarea proiectului a crescut în urma cerințelor ISU de la totalul de 1.188.540 lei cu TVA, din care Construcție plus Montaj - 716.800 lei cu TVA cum era inițial, la 1.588.770 lei cu TVA, din care C plus M - 967.180 lei cu TVA. În 2019 însă, au survenit alte modificări ale costurilor, ca urmare a unor schimbări legislative, dar și a creșterii inflației și a majorării prețurilor materialelor de construcții. Astfel, costurile estimate de execuție au ajuns la valoarea actualizată de 3.445.225,17 lei. Licitația a fost câștigată în 2019 de SC “Termhidro” SRL Brăila, valoarea contractului fiind de 2.131.000 lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 21 octombrie, iar firma avea la dispoziție cinci luni pentru a finaliza șantierul. După acest moment au urmat promisiunile autorităților că totul se află în grafic și că se va rezolva la timp. În 2020, sala de spectacole a Casei Tineretului s-a lovit de o nouă problemă: pandemia. Deși instalația antiincendiu era gata, autoritățile nu au putut da undă verde spectacolelor, din cauza restricțiilor impuse de la București. Astfel, abia în septembrie a acestui an discutăm despre primul spectacol care va avea loc în clădirea din Calea Călărașilor nr. 52, iar președintele CJ Brăila a indicat că întreaga investiție pentru sistemul antiincendiu s-a ridicat, la final, undeva la peste 1,5 milioane de euro.