Astăzi, în Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii Brăila sunt prezentate noile măsuri luate în sistemul educaţional pentru adaptarea învăţământului profesional şi tehnic la dinamica economică şi socială actuală. Pe lângă priorităţile generale din educaţie pentru devoltarea învăţământului profesional şi tehnic, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean prezintă şi programul "Alege-ţi drumul!".
În cadrul acestui program se reînfiinţează în România şcolile profesionale, cei care optează pentru acest drum beneficiind şi de burse în valoare de aproximativ 200 de lei lunar.
În program se pot înscrie elevi de liceu care au absolvit deja clasa a IX-a, elevii seriilor anterioare care au abandonat studiile, precum şi absolvenţii şcolilor de arte şi meserii. Cursurile vor dura doi ani. În primul an se va face 40% teorie şi 60% practică, iar în cel de-al doilea an practica va reprezenta 75% din programul de studiu. La final se va obţine un certificat de calificare profesională cu care absolvenţii se pot angaja atât în România, cât şi în Uniunea Europeană. Cei care doresc, îşi vor putea continua şi studiile, începând cu clasa a XI-a. Practic, acest program "Alege-ţi drumul!" este parte a filierei tehnologice a învăţământului liceal.
Înscrieri în acest program s-au făcut deja în două etape, în lunile mai şi iunie. Din cele 532 de locuri puse la dispoziţie în majoritatea liceelor tehnologice, s-au ocupat până acum numai 252 de locuri. Cei interesaţi au la dispoziţie specializări precum: fierar-betonist, dulgher-tâmplar-parchetar, brutar-patiser la "Edmond Nicolau", manichiurist la "Gh. K. Constantinescu", comerciant-vânzător la Însurăţei, sudor sau mecanic auto la "Saligny", tâmplar universal la "Brâncuşi", zootehnist sau mecanic agricol la "Oncescu" Ianca, recepţionar-distribuitor la "Ion Ghica", mecanic auto la "Istrati". Ultima etapă de înscriere în program se va derula în perioada 27 - 31 august, candidaţii putând opta doar pentru locurile rămase libere din etapele anterioare (vezi tabelul alăturat).
Priorităţile generale pentru adaptarea învăţământului profesional şi tehnic la dinamica economică şi socială actuală sunt: corelarea ofertei învăţământului profesional şi tehnic din judeţ cu nevoile de calificare din zonă, îmbunătăţirea condiţiilor de învăţare în învăţământul profesional şi tehnic, dezvoltarea resurselor umane ale şcolilor, dezvoltarea serviciilor de orientare şi consiliere, dezvoltarea şi diversificarea parteneriatului social în învăţământul profesional şi tehnic.