Preşedintele PSD, Victor Ponta, şi preşedintele executiv, Liviu Dragnea, au convocat pentru azi la ora 10.00 o videoconferinţă cu liderii social-democraţi din teritoriu pentru a analiza rezultatele la turul întâi, a stabili strategia pentru turul doi şi a discuta despre viitorul premier.
Ponta şi Dragnea vor veni, marţi, la ora 10.00 la sediul central al PSD, unde, alături de staff-ul de campanie, vor discuta, prin sistemul de videoconferinţă, cu preşedinţii de filiale judeţene. În cadrul şedinţei vor fi analizate rezultatele obţinute de organizaţiile partidului.
Al doilea punct al discuţiei va consta în stabilirea strategiei de comunicare a partidului pentru turul secund al alegerilor prezidenţiale.
Un alt punct de pe agenda videoconferinţei va consta în discuţia despre viitorul prim-ministru, în contextul în care atât Victor Ponta, cât şi Liviu Dragnea, au precizat că acesta nu va fi un social-democrat.
Până în acest moment, pentru funcţia de viitor premier au fost vehiculate numele lui Călin Popescu Tăriceanu şi George Maior, asupra cărora Ponta a făcut referiri publice.
Tăriceanu, pionul PSD
Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, întrebat despre negocierile din coaliţia de guvernare privind nominalizarea unui viitor premier, că este posibil ca marţi, la şedinţa de coaliţie, să apară tandemul preşedinte-premier, el arătând că e posibil să apară, însă, şi „alte lucruri".
„Mâine (marţi - n.r.) va fi o discuţie constructivă. E posibil să apară un tandem, e posibil să apară şi alte lucruri, însă chiar cred că trebuie să fie o singură discuţie. Victor Ponta nu poate sta numai în negocieri şi discuţii despre asta", a menţionat Dragnea.
El a arătat, pe de altă parte, că discuţia despre viitorul premier a fost anunţată de Victor Ponta, care „probabil are o strategie". „Dacă va avea loc o întâlnire mâine, dumnealui va decide", a spus Dragnea.
Liviu Dragnea a fost întrebat dacă există în coaliţia care susţine Guvernul un acord pe cooptarea PLR la guvernare, el arătând că există „o discuţie", dar menţionând că nu există, însă, o discuţie despre ce portofolii ar reveni formaţiunii conduse de Tăriceanu.
„Există o discuţie. Domnul Tăriceanu a participat la toate întâlnirile din coaliţie de când este preşedintele Senatului, absolut la toate. Fiind prezent acolo, a fost acceptat la aceste discuţii, la această colaborare, nu e o problemă cu cooptarea PLR la guvernare", a spus Dragnea.
Întrebat ce portofolii ar urma să revină PLR, Dragnea a răspuns: „Nu există nicio discuţie despre portofolii. Nu s-a discutat, nu se va discuta nici azi, nici mâine despre portofolii în Guvern. Asta este exclus. Nu putem să discutăm lucrul ăsta".
Premierul Victor Ponta a spus, duminică seară, că marţi se va întâlni cu reprezentanţii coaliţiei de guvernare, iar împreună vor anunţa persoana sau persoanele care pot conduce "un guvern al României, pe baza proiectului USL".
El a arătat că PLR, condus de Tăriceanu, va face parte din coaliţia de guvernare. "Marţi avem această discuţie şi ne vom asigura că programul USL, pentru care românii au votat 60% în 2012, va fi implemenat până la sfârşitul lui 2016", a arătat Ponta.
Lideri PNL aşteaptă implicarea lui Antonescu şi Macovei
O serie de lideri ai PNL, vicepreşedinţi ai partidului şi lideri de filiale, susţin că şansele de câştig ale lui Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidenţiale în faţa lui Victor Ponta sunt reduse, pledând pentru implicarea lui Crin Antonescu şi a Monicăi Macovei.
Lideri din PNL contactaţi de MEDIAFAX au declarat că susţin o abordare neutră faţă de Traian Băsescu şi PMP, însă susţin discuţii punctuale cu lideri din partidul susţinut de şeful statului. Pe de altă parte, o serie de lideri de filiale PNL pledează pentru implicarea fostului preşedinte al PNL, Crin Antonescu, în campania pentru turul doi al prezidenţialelor.
"Trebuie să avem o contrapondere la Tăriceanu, iar Antonescu este cel mai potrivit să-l neutralizeze. În plus, este posibil să aducă o parte din emoţia necesară pentru mobilizarea electoratului de dreapta la urne. Neimplicarea lui Antonescu ar scădea semnificativ şansele lui Iohannis, care sunt şi aşa reduse ca urmare a rezultatului obţinut în judeţe considerate fiefuri PNL", a susţinut unul dintre vicepreşedinţii PNL, lider de filială.
Această poziţie este susţinută şi de alţi vicepreşedinţi PNL sau lideri ai filialelor judeţene care optează şi pentru o discuţie clară cu Monica Macovei pentru implicarea acesteia în campania lui Klaus Iohannis.
Cu toate acestea, prezidenţiabilul ACL le-ar fi precizat că este reticent în a se asocia şi a se afişa public cu foşti contracandidaţi.
Iohannis susţine că nu negociază cu foşti candidaţi pentru nu se putea interpreta că "tranzacţionează" voturi. "El oricum a dat acest mesaj legat de justiţie şi stat de drept, electoratul este compatibil. Teoretic nu este necesară o negociere în sensul de a i se promite ceva anume Monicăi Macovei, dar chestiunea este că nu poţi cere susţinere de la cineva cu care nu te afişezi", a susţinut un alt vicepreşedinte PNL.