* consilierii municipali au aprobat, în ședința ordinară din 29 octombrie, schimbarea temporară a destinației sălilor de sport de la școala ”Nedelcu Chercea” și liceul ”Edmond Nicolau” în centre de vaccinare * de asemenea, au spus ”Da” unui parteneriat cu VARD Brăila pentru organizarea unui centru de vaccinare în spațiul societății de pe str. General Gheorghe Avramescu nr. 36 * potrivit directorului DSP Brăila, Gabriel Ciochină, până la deschiderea efectivă a centrelor mai este nevoie de câteva proceduri tehnice
Municipiul Brăila va mai avea încă trei centre de vaccinare împotriva COVID-19. Consilierii municipali au aprobat în ședința ordinară din 29 octombrie trei astfel de proiecte. Pe scurt, aceștia și-au exprimat acordul pentru schimbarea temporară a destinației sălilor de sport ale școlii Gimnaziale „Nedelcu Chercea” (Str. Deva nr. 11) și a Liceului Tehnologic ”Edmond Nicolau” (Aleea Parcului nr. 2) din spațiu de învățământ, în structură medicală. Mai precis, centre de vaccinare anti-COVID-19. Tot cu această ocazie, consilierii locali au aprobat un alt proiect legat de măsurile necesare operaționalizării (organizării și funcționării) centrului de vaccinare pus la punct în parteneriat cu societatea VARD Brăila, în spațiul aflat în proprietea societății de pe str. General Gheorghe Avramescu nr. 36, Brăila.
Potrivit rapoartelor proiectelor de hotărâri, Instituția Prefectului - Județul Brăila a fost cea care a solicitat spații adevate pentru acțiunea de vaccinare anti-COVID-19, astfel că Primăria Municipiului Brăila s-a adresat instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat. Școala Gimnazială ”Nedelcu Chercea”, precum și Liceul ”Edmond Nicolau” au comunicat aprobarea în Consiliul de Administrație a folosirii sălilor de sport în acest scop. După cum reiese din documentațiile proiectelor, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila a comunicat avizul prealabil pentru organizarea și funcționarea celor două centre. Ministerul Educației și Cercetării și-a dat avizul pentru schimbarea destinației sălilor de sport, pe perioada stării de alertă. Totuși trebuie precizat că ambele săli de sport au mai fost luate în calcul în trecut ca centre de vaccinare, însă nu au funcționat nici măcar o zi în acest scop pentru că nu au fost suficienți medici doritori, iar în septembrie 2021 CLM Brăila a aprobat revenirea lor la destinația inițială.
Un centru de vaccinare în parteneriat cu VARD
În ceea ce privește parteneriatul dintre municipalitate și VARD Brăila pentru centrul de vaccinare organizat în spațiul societății, propunerea a venit din partea agentului economic, care a contactat Primăria în luna octombrie, transmițând propunerea de încheiere a unui acord de parteneriat. Potrivit datelor din raport, atât DSP Brăila cât și Serviciul de Telecomunicații Speciale și-au dat avizul pentru organizarea acestui centru de vaccinare. Durata acestui acord de parteneriat este până la 31 decembrie 2021, dar poate fi prelungit succesiv, prin acordul părților, până la încetarea stării de alertă pe teritoriul României.
Organizatorul (Primăria) are obligația de a asigura finanțarea cheltuielilor cu organizarea, dotarea și operaționalizarea centrului de vaccinare, precum și costurile cu personalul implicat în procesul de vaccinare. Se obligă să asigure personal specializat, materiale sanitare, recipiente pentru colectarea deșeurilor, termoscaner, computer, imprimantă, medicamente, seruri, dezinfectați, materiale de protecție individuală etc. Co-organizatorul (VARD) se obligă să pună la dispoziție imobilul situat în strada General Gheorghe Avramescu nr. 36, Brăila, să asigure și să achite utilitățile, să asigure dotarea cu mese, scaune, pat utilat, 3 vestiare, un frigider. De asemenea, să asigure prevenirea și stingerea incendiilor și să colecteze deșeurile rezultate cu personal specializat în servicii de curățenie.
Menționăm că proiectul privind transformarea sălii de sport de la ”Edmond Nicolau” în centru de vaccinare și cel privind parteneriatul dintre municipalitate și VARD au fost introduse suplimentar pe ordinea de zi. Toate cele trei proiecte au fost aprobate în unanimitate.
”Mă bucur că domnul primar a găsit de cuviință să inițieze două proiecte de hotărâri în această speță. Dar eu, în numele celor ce vor să se vaccineze împotriva COVID-19, îi mulțumesc pentru buna intenție!”, a declarat liberalul Petrică Popa în momentul votului la proiectul privind centrul de la ”Edmond Nicolau”.
Nu se știe exact când aceste centre vor funcționa, dar se dau asigurări că în curând
Contactat telefonic după aprobarea acestor proiecte pentru a vedea când anume se vor deschide aceste noi centre de vaccinare, primarul Marian Dragomir a precizat că treaba primăriei este aceea de a dota aceste centre. Mai departe, totul depinde de hotărârile luate de DSP Brăila.
”Locațiile sunt alese de DSP, sunt verificate de dânșii, Primăria doar amenajează centrele. Noi nu avem alte atribuții. Sunt deja amenajate în momentul de față. Ceea ce spun este valabil pentru centrul de la VARD și cel de la școala «Nedelcu Chercea». Complet! La «Edmond Nicolau» va fi amenajat doar dacă vor exista medici. În momentul de față nu sunt medici pentru acest centru. Dar Primăria Municipiului Brăila a mai donat și pentru amenajarea centrului de la Brăila Mall - interior. Mai multe panouri, calculatoare, care vor fi preluate în momentul în care centrul va fi închis”, a transmis primarul.
Directorul executiv al DSP Brăila, Gabriel Ciochină, ne-a explicat că există o anumită procedură care trebuie urmată atunci când vine vorba de deschiderea unor centre de vaccinare. ”Este o procedură. Am discutat, s-a relaționat și cu reprezentanții primăriei. În baza hotărârilor, în baza acordului de la nivelul Primăriei, se solicită aprobare prin hotărâre a Comitetului Județean de Situații de Urgență, a schimbării de destinație. Ulterior, o să se depună o cerere pentru autorizare sanitară la nivelul Direcției de Sănătate Publică. Sunt câțiva pași procedurali. Am discutat deja. E transmis. Deja aceste documente sunt în analiză. Însă sunt câteva proceduri obligatorii peste care nu avem cum să trecem, care trebuiesc făcute. Este aprobarea prin hotărâre de Comitet Județean pentru Situații de Urgență. Și am discutat. Apoi trimit documentația către ISU Brăila în vederea promovării acestor proiecte și votării acestor hotărâri, care probabil, astăzi (n.r. - ieri) se vor și emite. Ulteriror, se depune o cerere pentru autorizarea sanitară și în paralel se mai trimite și la CNCAV (n.r. - Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea) pentru aprobarea de la nivelul dumnealor, ca să se poată introduce ulterior și în platforma Registrului Electronic Național al Vaccinarilor (RENV). Pentru că și acolo când se fac niște setări, trebuie să fie niște documente aprobate. Să se vadă că au trecut prin toate structurile care sunt implicate. Dar sigur o să se audă peste tot. Pentru că ele trebuie să fie funcționale și în RENV. Deci o să fie public peste tot în momentul în care s-au finalizat aceste proceduri”, ne-a explicat Ciochină.