Se pregăteşte o nouă generaţie de agricultori brăileni prin învăţământ dual | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se pregăteşte o nouă generaţie de agricultori brăileni prin învăţământ dual

• Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila a organizat recent o întâlnire cu reprezentanţii a trei mari companii agricole pentru a înfiinţa o clasă de învăţământ profesional dual în acest domeniu

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, în colaborare cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA ) Brăila, a organizat, vineri, 9 noiembrie, la Liceul Tehnologic “Gh. K. Constantinescu”, o întâlnire cu operatorii economici reprezentativi din domeniul Agricultură din judeţul nostru. Evenimentul a avut ca scop dezvoltarea învăţământului profesional şi dual, reprezentanţii companiilor SC Agricost SA, SC Diagar SRL şi SC Zamtudo Consulting SRL răspunzând invitaţiei lansate de Inspectoratul Şcolar. De asemenea, printre invitaţi s-a numărat Florin Mărginean, coordonator regional al Regiunii de Dezvoltare SE, reprezentant al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Printre temele abordate în cadrul întâlnirii s-au numărat prezentarea reglementărilor legislative privind organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional şi dual, exemple de bună practică din unităţile de învăţământ profesional şi tehnic şi implicarea operatorilor economici în activităţile specifice învăţământului profesional.

„Am avut o întâlnire cu scopul de a demera o nouă clasă de învăţământ dual pe agricultură. Ne-am dorit ca firmele să conştientizeze importanţa învăţământului dual pentru domeniul din care fac parte, mai ales că auzim tot timpul despre lipsa de forţă de muncă cu care se confruntă companiile. Noi ne dorim să înfiinţăm o astfel de clasă şi primul pas ar fi să facem o întâlnire la sediul firmelor, să vadă şi părinţii, şi copiii, ce înseamnă să fii mecanic agricol. Că nu mai e ca pe timpuri, tehnologia a evoluat şi acum nu te mai gândeşti la tractorul pe care îl vedeam în copilărie. Cred că e necesar pentru copii să vadă cu ochii lor ce înseamnă meseria. Şi cred că e păcat într-o zonă agricolă cu potenţial şi cu agricultori potenţi, care îşi permit să finanţeze, să nu formăm mai mulţi agricultori. Iar cei de la Camera de Comerţ ne vor acorda tot sprijinul în acest demers. Cred că dacă noi investim în aceşti copii, îi vom putea ţine aici, în ţară”,  ne-a declarat prof. Cătălin Canciu, inspector şcolar general.

Deja una dintre companiile prezente la întâlnire s-a oferit să sprijine formarea a 20 de adolescenţi, iar ISJ Brăila speră ca în toamnă prima generaţie de viitori agricultori să înceapă cursurile.

Precizăm că în prezent, în judeţul Brăila există două clase de învăţământ dual. Prima este la Liceul Tehnologic “P. Istrati” - specializarea Strungar, iar cea de-a doua la Liceul Tehnologic “Ed. Nicolau” - Confecţioner produse textile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro