Se pregăteşte debarcarea ministrului justiţiei, Robert Cazanciuc, după modelul Ioan Rus, înlăturat de la conducerea transporturilor din cauza unei declaraţii, absolut nefericite şi deplasate, despre românii care lucrează în străinătate? Aşa pare. Pentru Cazanciuc, testul suprem pare să fie cazul violatorilor din Vaslui.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat ieri că îşi va da demisia „cu siguranţă" dacă acest gest va ajuta „la înfăptuirea justiţiei". Mai devreme, premierul Victor Ponta îi sugerase că ar trebui să plece în cazul în care CSM nu va lua nicio decizie faţă de dosarul violului de la Vaslui.
„Am văzut o ştire că m-a certat premierul pentru un caz anume, m-a dojenit premierul pentru lucruri care apar în spaţiul public. Dincolo de declaraţiile publice sunt proceduri în curs de derulare şi cred că trebuie să aşteptăm procedurile pentru a fi finalizate de către Inspecţia Judiciară şi pe urmă să putem discuta dacă acest caz particular este o greşeală pe undeva sau nu", a afirmat Cazanciuc.
De ce durează atât?
Cât priveşte declaraţia premierului potrivit căreia sesizarea la Inspecţia Judiciară nu mai este relevantă, ministrul Justiţiei a spus că CSM a sesizat Inspecţia încă de luna trecută, menţionând că în scurt timp aceasta o să dea o soluţie. Întrebat de ce durează atât de mult ancheta, el a spus că în mod normal soluţionarea unui asemenea caz durează în jur de 30-40 de zile, iar Inspecţia Judiciară va urgenta soluţionarea acestei solicitări venite de la CSM.
„CSM a sesizat la finalul lunii iunie, suntem în termen, cred că în câteva zile o să putem avea un rezultat preliminar de la Inspecţie. Eu cred că Inspecţia va urgenta soluţionarea acestei solicitări venite de la CSM", a susţinut Cazanciuc.
Dacă nu apare la televizor, nu se întâmplă nimic
Anterior, Ponta declarase: „Vreau să vă rog, domnule ministru al Justiţiei, să vă exercitaţi toată autoritatea funcţiei în cadrul CSM, şi dacă CSM-ul nu va lua nicio măsură mai bine vă daţi dumneavoastră demisia, pentru că cineva trebuie să tragă un semnal că nu se poate ceea ce se întâmplă zi de zi în România. Poate în felul acesta le atrageţi atenţia celor din CSM, că în afară să ne spună nouă când n-avem voie să comentăm...uite, acum am voie să comentez şi vreau să spun că ceea ce s-a întâmplat la Vaslui se întâmplă de multe ori în ţară. Dacă nu apare la televizor nu se întâmplă nimic. Aşa că vă rog, şi nu e nicio presiune la adresa justiţiei, să vă exercitaţi atribuţiile pe care le aveţi, ce aşteaptă oamenii de la dumneavoastră, ca ministru al Justiţiei, în acest caz, şi sunt convins că veţi face acest lucru. Vreau să-mi exprim solidaritatea, nu doar cu victima de la Vaslui, ci cu toate victimele care au de suferit în ţară şi pentru care nu se face dreptate", a spus Ponta. Potrivit afirmaţiilor sale, Justiţia trebuie să-i pedepsească pe toţi cei care săvârşesc infracţiuni, dar mai ales pe cei care comit crime, violuri, tâlhării.
Povestea unei drame
Şapte tineri cu vârste de 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, sunt judecaţi, după ce ar fi sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri. Reţinuţi iniţial de poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, ei au fost plasaţi în arest la domiciliu şi, ulterior, sub control judiciar. Cei şapte au fost trimişi în judecată în decembrie 2014, pentru viol şi lipsire de libertate, următorul termen fiind fixat în 14 august la Judecătoria Vaslui.
În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri.