Mergi la conţinutul principal
Condiții speciale doar pentru cei grav bolnavi

Se pot vizita pacienții Covid

* situația cea mai delicată este la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Brăila, cea mai mare unitate spitalicească cu paturi din județul nostru * aici, toate cele 300 de paturi Covid sunt ocupate de pacienți, mai mult sau mai puțin grav bolnavi * aparținătorii trebuie să știe că există anumite restricții și condiții speciale pentru a putea călca pragul unui spital care tratează bolnavi Covid și, atenție, nu toți pot fi vizitați! * regulile și intervalul orar diferă de la un spital la altul * de exemplu, la Spitalul Județean, se pot vizita pacienții în stare critică, cu prioritate, la orice oră din zi, însă doar cu respectarea unor condiții stricte * la Spitalul TBC, unde sunt internați pacienți cu forme ușoare și medii de boală, este exclusă vizita, dar sunt permise pachetele * la Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Pantelimon” sunt permise vizitele pacienților Covid însă doar cu respectarea unui interval orar și cu o solicitare în prealabil

 

Aproximativ 400 de bolnavi Covid sunt internați în spitalele brăilene, iar cel puțin tot atâția frați, copii, bunici, părinți sau prieteni se întreabă, inevitabil, cum va evolua boala sau când îi pot revedea pe cei dragi. Din păcate, sunt întrebări care se aud tot mai des în această perioadă și, fie că ne place sau nu, asta este realitatea. Ei bine, această realitate a fost prinsă într-un cadru legislativ, în primăvara acestui an, când la Brăila rata de infectare era de trei ori mai mică față de cât este acum în municipiu.

Există astfel un protocol aprobat prin ordin de ministru, care spune clar în ce condiții se pot vizita pacienții Covid și care sunt măsurile care privesc familia/reprezentantul legal pentru bolnavul infectat cu SARS-CoV-2, în cazul în care acesta prezintă simptome severe de boală. Este vorba mai exact despre Ordinul nr. 487, din 9 aprilie 2021, privind modificarea Ordinului ministrului Sănătății nr.436/2020, lit. K, care spune că, în perioada internării în unitatea sanitară, pacientul cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală poate beneficia, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant. Vizitatorul trebuie să respecte însă câteva condiții. Prima condiție spune că o singură persoană poate intra la pacient și o singură dată. De asemenea, timpul alocat vizitei nu trebuie să depășească 15 minute, iar vizitatorul trebuie să poarte echipament complet individual de protecție, asigurat, cu titlu gratuit, de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare, și să respecte toate măsurile sanitare care se impun. Totodată, vizitatorii trebuie să mai știe că nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții Covid.

Contactat telefonic și întrebat în ce condiții și interval orar pot fi vizitați pacienții Covid în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Brăila, managerul Delia Râșnoveanu ne-a precizat că pot veni oricând în timpul zilei și doar la pacienții aflați în stare critică. ”Nu există niște ore fixe. Este un interval stabilit pentru Corpul E, între orele 13.00 și 14.00, dar este orientativ. Practic, aparținătorii pot intra în timpul zilei oricând, cam până la ora 18.00, pentru că atunci încep vizitele de seară și tratamentele. Bineînțeles că atunci când li se spune că e supraaglomerată secția, ei mai pot aștepta un pic. Până acum cine a vrut să-și vadă ruda a intrat fără probleme, deci n-am ținut cont de un program strict. Dacă se consideră că pacientul este într-o stare critică, aparținătorii pot intra oricând la vizită. La pacienții cu forme medii de boală nu se solicită de obicei vizită la ei. Dacă se dorește și acest lucru, se poate, dar numai cu acceptul medicului curant”, a declarat managerul SJU Brăila, Delia Râșnoveanu. Cu alte cuvinte, conducerea unității spitalicești nu încurajează vizitele la pacienții cu forme ușoare sau medii de boală, iar motivele sunt lesne de înțeles. În ceea ce privește gradul de ocupare, la acest moment, în spital sunt 300 de paturi cu pacienți Covid, inclusiv ATI, procentul de ocupare fiind de 100%.

 

Nici la Spitalul de Pneumoftiziologie nu mai sunt locuri

Întrebat, la rândul lui despre condițiile de vizitare ale pacienților Covid care ajung aici cu forme ușoare sau medii, în lipsa altor paturi libere la Spitalul Județean de Urgență Brăila, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) ne-a informat că aici vizitele la bolnavii Covid nu sunt permise. La fel de clar a subliniat și că spitalul are deja toate paturile pentru Covid ocupate.     

La momentul acesta, pe cele 24 de paturi Covid pe care le avem noi sunt 21 de pacienți. Trei paturi le ținem de rezervă pentru că avem pacienți cu tuberculoză care sunt și suspecți Covid și în situația asta vor trebui ținuți izolați de ceilalți. Deci ne-am asigurat să nu rămânem în situația în care nu avem unde să-i ducem. În rest, vizitarea pacienților cu Covid nu intră în discuție. Noi avem forme ușoare și medii, deci nu suntem în situația de ATI ca să avem niște probleme care să impună acceptarea echipării aparținătorilor cu combinezon (...)  Nu are rost să ne complicăm irosind echipamentul acesta de protecție atât de necesar personalului medical, pe care, s-o spunem drept, nu avem garanția că îl găsim oricând pe piață. În felul acesta eliminăm și orice risc la care sunt expuși vizitatorii”, a declarat pentru ”Obiectiv” directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, Ștefan Sînpetru. În schimb, acesta a precizat că pacienții pot primi pachete de la aparținători, care pot fi predate personalului de la poarta spitalului. ”În măsura în care se consideră util de către aparținători și de către pacienți, care pot ține legătura telefonică unii cu alții, tot ceea ce înseamnă sacoșă cu mâncare, haine, chiar dacă în mod normal sunt recomandate pijamale de spital, dar nu e un moment acum să faci lucrurile extrem de riguros, pacienții sunt oricum destul de speriați, totul se predă la poartă, se preia de către personalul medical și ajunge la pacient. Deci vizita este exclusă, având în vedere că la noi nu vin pacienți în stare gravă, ci cu forme ușoare și medii. Deci aparținătorii să stea fără griji, că au ce mânca pacienții în spital și mâncarea e chiar foarte bună!”, a mai adăugat Sînpetru.

 

Mai sunt locuri libere pentru Covid doar la Spitalul Sf. Pantelimon

Și Spitalul Sf. Pantelimon din Brăila a preluat pacienți Covid cu forme mai ușoare pentru a le asigura medicația necesară. Aici sunt 22 de paturi ocupate până acum de bolnavi cu coronavirus, care pot fi vizitați în baza unei solicitări.  ”În acest moment avem 22 de pacienți cu Covid-19. Pot fi vizitați dacă există solicitare prealabilă, zilnic între orele 14.00 și 15.00. Vizita se face cu anunțarea asistentului șef Compartiment Covid și echipare corespunzătoare„ după cum a transmis pentru cotidianul ”Obiectiv”, managerul Spitalului ”Sfântul Pantelimon” Brăila, Bogdan Criță. Potrivit sursei citate, pentru o primă etapă, în această unitate spitalicească a asigurat un număr de 29 de paturi pentru bolnavii Covid, dar dacă situația o va impune s-ar putea suplimenta până la maximum 100.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu