• luna trecută, Guvernul a stabilit noi condiții privind utilizarea cardurilor de energie • mai nou, beneficiarii pot primi banii în numerar, de la oficiile poștale, însă doar în anumite condiții • sumele pot fi solicitate doar până la data de 31 martie 2024 • după această dată, cardurile vor deveni inactive
Beneficiarii cardurilor de energie care au cumpărat lemne de foc, pot primi, mai nou, banii în mână de la oficiile poștale! În acest an, Guvernul a schimbat modul de abordare a acestui tip de sprijin și a decis ca posesorii cardurilor care au achiziționat lemne de foc pot solicita decontarea facturilor în numerar. Banii se pot încasa doar până la 31 martie 2024, dacă persoanele vulnerabile nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil, potrivit actului normativ. ”Prin derogare de la prevederile art. 7 alin (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile, cu modificările și completările ulterioare, beneficiarii prevăzuți la art. 3 alin (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.166/2022, cu modificările și completările ulterioare, care până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil, pot încasa în numerar, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poștale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc”, după cum se arată în art. II al OUG. Astfel, beneficiarii de sprijin trebuie să prezinte următoarele documente justificative: cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal; actul de identitate al beneficiarului de sprijin; documentele justificative emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care se face dovada că s-a achiziționat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documente justificative, și dovada achitării acestuia către furnizorul de lemn de foc.
În situația în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reședință decât cel/cea care este inscripționat/inscripționată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reședință, împreună cu declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la adresa unde locuiește.
Reamintim că, anul trecut, Oficiul Județean de Poștă Brăila a încasat aproape 165.408 de facturi, cu o valoare totală de peste 36.000.000 de lei. În majoritatea cazurilor, beneficiarii au optat pentru decontarea facturilor la energie și gaze naturale, dar au fost mari solicitări și pentru achiziția de lemne, peleți și brichete de foc. Cardurile mai au valabilitate doar până la data de 31 martie 2024, după această dată, chiar dacă mai au sold, vor deveni inactive.