În Extremul Orient Rus a fost dat startul unei operaţiuni deosebite: recensământul tigrilor de Amur. Timp de două săptămâni, echipe specializate vor încerca să inventarieze urmele de tigri şi aria lor de răspândire pentru a şti cât mai precis care este populaţia acestora, relatează tvr.ro.
La recensământul animalelor rare participă 2000 de specialişti: biologi, cercetatori, vânători şi angajaţi ai rezervaţiilor naturale din Extremul Orient Rus, care vor cerceta o suprafaţă de 150 de mii de kilometri pătraţi de taiga siberiană.
Înarmaţi cu aparate GPS, carnete de notiţe, instrumente de măsurat şi de fotografiat, specialiştii pleacă în căutarea urmelor de tigru, singura modaliate de a şti numărul cât mai exact al acestor carnivore din familia felinelor.
Să găseşti o urmă proaspată de tigru este un mare noroc, cu o serie de măsurători poţi să determini greutatea şi sexul animalului. Urma se fotografiază şi se notează coordonatele GPS într-un registru special. Dispozitivele de înregistrat sunt lăsate în pădure zi şi noapte iar senzorii de mişcare surprind tigrul doar când trece pe acolo.
Se întâmplă, însă destul de rar ca oamenii să se întâlnească faţă în faţă cu tigrul. De aceea, participanţii la recensamant au în dotare rachete de semnalizare pentru a speria şi goni animalul dar şi pentru a cere în caz de nevoie ajutor.
Primele date referitoare la numărul tigrilor de Amur vor fi date publicităţii spre finele anului. În 2005, la recensământul trecut populaţia de tigri numără cca 500 de exemplare.