Se mută conflictul din Ucraina în Republica Moldova? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se mută conflictul din Ucraina în Republica Moldova?

Republica Moldova ar putea deveni noul front al războiului gazelor dintre Rusia şi Uniunea Europeană, comentează agenţia de ştiri americană UPI, în contextul ratificării Acordului de asociere cu Chişinăul.
În contextul în care Parlamentul European a ratificat joi Acordul de asociere cu R.Moldova, comisarul UE pentru Extindere, Johannes Hahn, a declarat că cetăţenii moldoveni trebuie să se bucure de aceeaşi libertate şi stabilitate ca toţi ceilalţi cetăţeni ai statelor UE. "Trebuie să ne concentrăm atenţia asupra Republicii Moldova, care dă dovadă de determinare în aplicarea agendei europene".
Însă apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană poate avea "implicaţii în domeniul securităţii energetice, în contextul în care Europa de Est este o punte pentru tranzitul gazelor ruse spre piaţa europeană", notează agenţia United Press International, preluată de Mediafax.
"Orientarea proeuropeană a Ucrainei a avut efecte profunde asupra regiunii", aminteşte UPI, avertizând că "Republica Moldova ar putea deveni noul front al războiului gazelor dintre Rusia şi Uniunea Europeană".
Miercuri, compania rusă Gazprom a semnat contracte privind aprovizionarea cu gaz şi tranzitul gazelor cu compania moldoveană Moldovagaz.

Scenariul "războiului hibrid"

Rusia începe să utilizeze în Republica Moldova şi în Transnistria scenariul "războiului hibrid", aplicat în Ucraina, afirma recent generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate din Europa. "Am văzut acest scenariu aplicat în Crimeea, iar acum în estul Ucrainei. Începem să vedem acelaşi scenariu în Republica Moldova şi în Transnistria", a declarat Breelove, conform site-ului postului RBC şi agenţiei RIA Novosti.
Rusia a efectuat, la începutul anului, exerciţii militare în regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, avertiza că apropierea Republicii Moldova de UE ar putea conduce la pierderea Transnistriei şi la creşterea tarifelor pentru energia din Rusia. "Acest conflict hibrid, dacă izbucneşte, nu este o problemă a NATO, este o problemă internă a ţării", a spus generalul american.
Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de un cadru legal pentru a apăra ţările care nu sunt membre NATO, în contextul în care Rusia ar putea efectua incursiuni militare în Republica Moldova şi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, afirma luni Philip Breedlove. "În ultimii 12 ani, am încercat să facem Rusia un partener. Am luat decizii fundamentale, decizii structurale şi economice ţinând cont de faptul că Rusia ar fi o parte constructivă a viitorului Europei. Dar acum vedem o situaţie diferită şi trebuie să o abordăm", a declarat Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, la Institutul Atlantic Council. Sunt necesare măsuri noi pentru oferirea de garanţii aliaţilor din cadrul NATO şi pentru contracararea Rusiei, care ar putea intenţiona incursiuni militare în Republica Moldova şi în Transnistria, a continuat Breedlove, citat de publicaţia The Hill.
NATO trebuie să clarifice politica sa şi în relaţia cu ţări care nu sunt membre ale Alianţei şi care riscă să le fie încălcată suveranitatea de către Rusia, a continuat Breedlove. "Ce asigurări le pot fi oferite acestor ţări? şi care ar fi pronumele personal în această frază? Cine suntem «noi»? Este vorba de NATO? Este o coaliţie? Sunt alianţe de tip bilateral?", a subliniat Breedlove, citat de The Washington Times. "Adaptăm Alianţa Nord-Atlantică pentru un viitor diferit", a continuat generalul american, precizând că Statele Unite au nevoie totuşi de Rusia "pe termen lung", pentru o Europă "întreagă, liberă şi aflată în pace". "Rusia trebuie să fie parte a acestei Europe", a subliniat Breedlove.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro