Mergi la conţinutul principal

Se mișcă lucrurile pentru consolidarea corpul B al Liceului de Arte, încadrat în clasa de risc seismic I

• pe 31 august, Primăria Brăila a semnat contractul privind realizarea expertizei tehnice a clădirii, ulterior corpul B urmând să intre în reabilitare prin Programul Național de Investiții al Guvernului Romaniei “Școli sigure și sănătoase” • trei licitații s-au organizat pentru realizarea acestei expertize, doar că la primele două nu s-a înscris nicio firmă • conducerea Licelui de Arte a decis că imobilul să rămână închis și în acest an școlar, elevii urmând să învețe tot în două schimburi • în anul școlar precedent, până să fie publicată lista școlilor încadrate în clasa de risc seismic major, 400 de elevi învățau în corpul B

 

În pragul unui nou an școlar încep să se miște și lucrurile privind reabilitarea corpului B al Liceului de Arte ”Hariclea Darclee”, în luna februarie a acestui an clădirea fiind încadrată în clasa de risc seismic I, iar autoritățile au luat decizia ca elevii să nu mai învețe acolo. Pe 31 august, Primăria Municipiului Brăila a încheiat contractul privind realizarea expertizei tehnice, corpul B numărându-se printre obiectivele propuse spre finanțare prin Programul Național de Investiții ”Școli sigure și sănătoase”.

Încă din luna aprilie, consilierii locali municipali au aprobat un proiect de hotărâre pentru includerea corpului B al liceului în acest program, iar în lunile mai și iunie au fost organizate două licitații pentru actualizarea raportului de expertiză tehnică, doar că nu s-a înscris nicio firmă. A treia oară a fost cu noroc, o firmă din Iași urmând să realizeze documentația tehnică.

“Primăria Municipiului Brăila a demarat procedura de achiziție publică pentru servicii de proiectare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice: expertiza tehnică actualizată însoțită de raportul sintetic al evaluării seismice, studii de teren - studiul topografic, studiul geotehnic și alte studii specifice, după caz, analiza cost-beneficiu și determinarea valorii estimate a obiectivului de investiții propus a se realiza prin Programul Național de Investiții «Școli sigure și sănătoase», pentru obiectivul de investiții «Liceul de Arte Hariclea Darclee» – corp B. Având în vedere faptul că la primele două licitații nu s-a prezentat niciun ofertant (87852/19.05.2023 și 96559/12.06.2023), Primăria Municipiului Brăila a organizat a treia licitație publică la care a fost desemnatăștigătoare societatea SC GRS Project Global SRL. În data de 31.08.2023 s-a emis Ordinul de începere pentru serviciile de proiectare, iar durata de realizare a acestora este de 15 zile”, ne-a transmis primarul Marian Dragomir.

Programul Național de Investiții ”Școli sigure și sănătoase” al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației se derulează în perioada 2023-2025 și are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții la clădirile unităților și instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice, în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice a acestora.

În cadrul Programului se pot realiza lucrări de intervenții pentru consolidarea seismică, reabilitarea, modernizarea, creșterea performanței energetice, inclusiv lucrări de demolare parțială, după caz, la clădirile expertizate tehnic și încadrate prin raport de expertiză în clasa de risc seismic RsI, în care își desfășoară activitatea didactică unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv de învățământ special, precum și la alte componente ale bazei materiale ale acestora, respectiv la clădirile internatelor, cantinelor, spațiilor pentru procesul de învățământ, bibliotecilor și atelierelor școlare. Se poate realiza inclusiv demolarea construcției existente și realizarea unei construcții noi.

Finanțarea lucrărilor este asigurată de Ministerul Dezvoltării, iar unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora se află cele 31 de obiective răspund de modul în care sunt realizate lucrările. Contractele de finanțare se încheie pentru o perioadă de trei ani.

Conform unei informări a Inspectoratul Școlar Județean Brăila din luna aprilie a acestui an, Corpul B al Liceului de Arte ”Hariclea Darclee” este singura clădire din sistemul de învățământ public de stat din municipiul Brăila expertizată și încadrată în clasa de risc seismic Rs I, conform datelor introduse și asumate de fiecare unitate de învățământ în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România.

 

Elevii de la Arte vor continua să învețe în două ture

Cum corpul B al Liceului de Arte “Hariclea Darclee” va rămâne închis și în acest an școlar, directorul unității de învățământ, prof. Gheorghe Antonescu, ne-a declarat că elevii vor învăța în continuare în două ture, dimineața și după-amiază. Anul școlar precedent, până să fie publicată lista școlilor încadrate în clasa de risc seismic major, 400 de elevi învățau în corpul B.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro