Odată cu începerea noului an, numărul executorilor judecătoreşti din Brăila se va mări. Asta deoarece Legea 287/2011 promulgată la sfârşitul anului trecut, dă posibilitatea celor care până acum lucrau ca şi executori bancari să devină executori judecătoreşti, doar printr-o simplă depunere a unui dosar, asta dacă îndeplinesc condiţiile cerute de lege. Despre aceste noi reglementări în domeniu, a detaliat, în exclusivitate pentru cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei", expertul în domeniu Petruţ Eftene. "În Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 894 din data de 16 decembrie 2011 a fost publicată Legea nr. 287/2011 privind unele măsuri referitoare la organizarea activităţii de punere în executare a creanţelor aparţinând instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare. Actul normativ abrogă dispoziţiile din OUG nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului şi din Legea nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, care prevedeau că instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare puteau să-şi organizeze un corp propriu de executori, pentru punerea în executare a titlurilor executorii aparţinând instituţiilor respective şi altor entităţi aparţinând grupului. De asemenea, noul act normativ prevede ca executorii aparţinând instituţiilor menţionate anterior, vor putea fi numiţi, la cerere, în funcţia de executor judecătoresc, în condiţiile Legii nr. 188/2000", a punctat acesta.
Mai precis, potrivit acestui act normativ, executorii înregistraţi în condiţiile legii la Ministerul Justiţiei până la data de 31 mai 2011, aparţinând corpurilor proprii de executori organizate de instituţiile de credit şi alte entităţi care aparţin grupului acestora şi care desfăşoară activităţi financiare, de instituţiile financiare nebancare sau de instituţiile de credit cooperatiste, care desfăşoara activitate de executor în cadrul acestora, cu o vechime efectivă de cel puţin 2 ani, vor fi numiţi, la cerere, în funcţia de executor judecătoresc, dacă îndeplinesc condiţiile generale prevăzute de Legea 188/2000 privind executorii judecătoreşti. În ceea ce îi priveşte pe executorii care au o vechime mai mică de doi ani, aceştia vor putea dobândi, tot la cerere, calitatea de executor judecătoresc stagiar.
"Cererea, însoţită de actele doveditoare necesare, se depune la Ministerul Justiţiei în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a noii legi. Numirea în funcţia de executor judecătoresc sau, după caz, executor judecătoresc stagiar, se face fără concurs sau examen de admitere în profesie şi fără îndeplinirea condiţiilor privind plata taxelor de admitere în profesie. Totodată, executorii judecătoreşti numiti în condiţiile noii legi pot înfiinţa birouri, se pot asocia în cadrul unui birou existent sau al unei societăţi civile profesionale din circumscripţia unei judecătorii din raza teritorială a curţii de apel unde şi-au desfăşurat, în principal, activitatea, ori din circumscripţia unei judecătorii din raza teritorială a curţii de apel unde se află sediul instituţiei de credit sau al instituţiei financiare nebancare ori al cooperativei de credit în cadrul careia şi-au desfăşurat activitatea", a mai explicat Petruţ Eftene.
În cea ce priveşte executările silite de tip bancar aflate în curs la data intrării în vigoare a dispoziţiilor noii legi, acestea pot fi continuate de executorul care a început urmărirea silită. Demn de reţinut e faptul că, de la data intrării în vigoare a noii legi, până la data numirii în funcţia de executor judecătoresc, executorii care şi-au exercitat activitatea în cadrul instituţiei de credit sau instituţiei financiare nebancare, la cererea creditorului, sau instituţiilor de mai sus, pot începe noi executări silite, în numele acestor entităţi. De asemenea, actele de executare îndeplinite de către executorii menţionati mai sus, până la data numirii acestora în funcţia de executor judecătoresc, cu respectarea dispozitiilor legale în vigoare la data efectuării lor, rămân valabile.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.