Se lansează Operele lui Fănuș Neagu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
La 90 de ani de la nașterea scriitorului

Se lansează Operele lui Fănuș Neagu

• este vorba de volumele I și II, apărute la Fundația Națională pentru Știință și Artă a Academiei Române • Sala „Regele Ferdinand I și Regina Maria” va găzdui, tot azi, lansarea medaliei comemorative „Fănuș Neagu - 90”

 

Marele scriitor scriitor brăilean Fănuș Neagu, fiu al comunei Grădiștea, omagiat așa cum se cuvine astăzi, la Muzeul Brăilei „Carol I”.

Astfel, joi, 24 noiembrie a.c., de la ora 16.00, în Sala „Regele Ferdinand I și Regina Maria” a Muzeului Brăilei „Carol I” (Piața Traian nr. 3), are loc lansarea volumelor I și II din Opere, de Fănuș Neagu. Tot astăzi, în aceeași locație, are loc lansarea medaliei comemorative „Fănuș Neagu - 90”. Volumele I și II ale Operelor lui Fănuș Neagu, incluzând „Dincolo de nisipuri” și „Pierdut în Balcania”, au apărut la Fundația Națională pentru Știință și Artă a Academiei Române.

Prezintă: prof. univ. dr. Lucian Chișu și prof. dr. Viorel Mortu, cercetător la Muzeul Brăilei „Carol I”. Moderator al manifestării culturale este conf. univ. dr. Costin Emilian Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.

Povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg, fost director al Teatrului Național din București și membru al Academiei Române, inegalabilul Fănuș Neagu s-a născut în anul 1932, în comuna Grădiștea, județul Brăila și a încetat din viață la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București, la 24 mai 2011. A colaborat nu de puține ori în cinematografie, ca scenarist sau creator de dialoguri.

Coleg de generație cu Nicolae Labiș și Radu Cosașu, Fănuș Neagu debutează în anul 1954, în revista „Tânărul scriitor”, cu povestirea „Dușman cu lumea”. În anul 1960 are loc debutul editorial cu volumul de povestiri „Ningea în Bărăgan” (retipărit în 1964 sub titlul „Cantonul părăsit”). În anul 1960 publică „Somn de la amiază”, iar în 1962 „Dincolo de nisipuri”. În anul 1967, scriitorul publică „Vara buimacă”, piesa „Scoica de lemn” care, peste ani, se va juca la Teatrul Nottara din București. În anul 1979 publică volumul „Cartea cu prieteni”, iar în anul 1981 „Insomnii de mătase”. În anul 1985, vede lumina tiparului „A doua carte cu prieteni”; în același an, i se joacă piesele „Echipa de zgomote” la Teatrul Majestic și „Olelie” la Teatrul Național din București. În anul 1987, Fănuș Neagu publică „Întâmplări aiurea și călătorii oranj”, volum de publicistică. În anul 1988 „Scaunul singurătății”, roman, iar în anul 1993 i se joacă, la Teatrul Național din București și la Teatrul Național din Timișoara, piesa „Casa de la Miezul Nopții sau Paiața sosește la timp”. În anul 1994 republică „Dincolo de nisipuri”, nuvele, la Editura Porto-Franco Galați. Nu în ultimul rând, în anul 2001, iese de sub tipar romanul „Amantul Marii Doamne Dracula”, semnat de același „maestru al condeiului”.

Casa în care a văzut lumina zilei marele scriitor este acum „Casa Memorială Fănuș Neagu”, din comuna Grădiștea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro