Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se incearca un nou boicot al alegerilor in PNL Braila

Desi se parea ca, in sfirsit, vor avea loc fara scandal, in aceasta saptamina, alegerile municipale ale PNL Braila, in conditiile in care Biroul Permanent Central al partidului aprobase lista oficiala cu membrii cu drept de vot ai organizatiei, lucrurile se precipita din nou. Astfel, in vreme ce presedintele interimar al PNL Braila, Dan Sabau, este convins ca nu vor avea loc nici un fel de alegeri pe data de 4 decembrie, deoarece lista deja aprobata este de fapt incompleta, si ca oricum in acest moment nu exista un comitet municipal care sa le organizeze, primarul Constantin Cibu, contracandidatul lui Sabau la functia de presedinte al organizatiei judetene a partidului, sustine ca alegerile vor avea loc conform programului, adica duminica, ora 9.00, la Sala Progresul, deoarece statutul partidului permite acest lucru.
Intrebat care este motivul pentru care doreste din nou aminarea alegerilor municipale, senatorul Dan Sabau ne-a declarat ca acestea nu pot avea loc deoarece pe lista de 845 de membri aprobata initial de Biroul Permanent Central, mai trebuie trecuti inca aproape 300 de membri, care au fost, dupa parerea sa, exclusi in mod intentionat. Sabau a mai adaugat ca vinovata de acest lucru este Simona Draghincescu, directorul Directiei Administratiei Pietelor si Tirgurilor, una dintre cele 8 persoane excluse in urma cu citeva saptamini din PNL, cea care, dupa spusele sale, a dus aceasta lista la Bucuresti: "Printre cei 300 de membri care mai trebuie trecuti pe lista, se afla si liberali cu vechime foarte mare in partid, asa ca omiterea acestora nu a fost decit intentionata. Acum, aceste 300 de persoane trebuie verificate de centru, intocmita o alta lista, facut un nou convocator, lucru care dureaza". Curios, desi a fost contactat in cursul diminetii de ieri si si-a exprimat punctul de vedere, senatorul Dan Sabau ne-a trimis la redactie, in jurul orei 15, si o adresa oficiala prin care ni se solicita publicarea unui comunicat de presa (vezi in foto facsimil). De aceeasi parere cu Sabau se arata si deputatul PNL Gabriel Sandu, care a tinut sa ne precizeze ca, din punctul sau de vedere, prin incercarea fortata de a organiza alegeri pe 4 decembrie, Cibu nu incearca decit sa preia in forta PNL Braila. Totodata, acesta a tinut sa atraga atentia asupra faptului ca, in contextul in care comitetul municipal al PNL Braila a demisionat, nu se stie din ce motive, nu pot fi organizate alegeri fara acesta, ci de abia dupa ce se va stabili un comitet interimar de conducere al Biroului Municipal, care la rindul sau sa stabileasca o noua data pentru alegeri: "Pai, daca nu mai exista comitet municipal, intii trebuie sa se organizeze o sedinta a Biroului Permanent Judetean, care sa stabileasca un comitet interimar de conducere al Biroului Municipal, care la rindul sau va stabili data alegerilor. Dar pina atunci nu pot fi organizate alegeri. Oricum, nici macar lista nu este completa. Mai trebuie adaugati vreo 300 de membri care, din nu stiu ce motive, nu au mai ajuns pe lista. Si asta ia ceva timp. Deci in nici un caz nu putem organiza alegeri in aceste conditii. Iar cei care vor face asta vor fi exclusi din partid".

"Conform statutului, cei 300 pot veni in ziua aia sa arate chitantele si pot vota"

Pe de alta parte, Constantin Cibu, contracandidatul lui Sabau, sustine ca, in contextul in care exista un comitet de initiativa al PNL Braila care a decis ca alegerile sa aiba loc la data stabilita deja de Bucuresti, si din moment ce statutul partidului permite acest lucru, nu vede de ce alegerile nu s-ar desfasura. Mai mult, Cibu a explicat ca daca intr-adevar lista deja aprobata este incompleta, cei 300 pot veni chiar in ziua alegerilor cu chitanta care sa demonstreze ca au platit cotizatia de membru de partid, putind lua astfel parte la vot: "Conform statutului, cei 300 pot veni in ziua aia sa arate chitantele si pot vota. Nu este nici un fel de problema. Nu este nevoie sa se tergiverseze atit. Iar data de 4 decembrie a fost aleasa de Bucuresti, este deja stabilita, deci nu mai avem nevoie de nimic. Totul este legal. Acum nu se incearca decit aminarea alegerilor pe niste motive puerile. Ele vor avea loc pe data de 4, asa cum a fost stabilit". Acesta a mai adaugat ca degeaba incearca Sabau si Sandu sa dea vina pe sustinatorii sai sau chiar pe el ca ar fi umblat la lista, in contextul in care lista cu cei 845 a fost alcatuita chiar de Bucuresti, in urma verificarilor facute de la centru: "Oamenii astia nu au doua vorbe la un loc. Au aminat deja alegerile o data, pe motiv ca nu era bun convocatorul, si atunci s-a stabilit sa se ocupe conducerea de la Bucuresti de asta. Chiar domnul Sandu si-a asumat responsabilitatea asta. Si ei au trimis un specialist aici care a intocmit lista, iar noi nu am avut nici o obiectie. Numai sa se tina odata alegeri. Si acum vin si spun ca Simona Draghincescu a dus lista la Bucuresti sau nu stiu ce i-a mai facut. Pai se poate? Ce treaba a avut ea cu lista, daca a fost facuta si aprobata de Bucuresti. Si acum, daca mai sint 300 de membri, sa vina domnule la alegeri ca nu trebuie neaparat sa fie pe lista aia, sa vina cu chitantele si pot vota. Dar numai sa vina".

"La Braila ne creste numarul membrilor de partid pe masura ce trec saptaminile. E de bine, nu?"

In ceea ce priveste parerea conducerii centrale a partidului, secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, ne-a declarat ca, intr-adevar desi vestita lista fusese deja aprobata, pina la data de 25 noiembrie 2005 a mai fost primita o lista cu inca aproape 300 de nume, care, in acest moment, sint in curs de verificare. Acesta a adaugat insa ca, dupa parerea sa, alegerile nu ar mai trebui atit aminate, deoarece toata lumea, dar mai ales conducerea centrala a partidului s-a saturat de scandalurile facute in teritoriu de cele doua factiuni ale PNL Braila: "S-a facut o verificare din care s-a constatat ca 845 de membri indeplinesc conditiile pentru a vota. Dar se pare ca acum sint mai multi si acum ii verificam si pe acestia. De fapt, la inceput, noua ne-a fost pusa la dispozitie o lista cu 807 persoane de catre domnul Sabau, dar din verificarile noastre au reiesit ca sint de fapt 845. Acum, domnul Sabau a spus ca mai sint de fapt inca 300 de membri. Nu e nici o problema, asta inseamna ca la Braila ne creste numarul membrilor de partid pe masura ce trec saptaminile. E de bine, nu? Pina la urma, daca si cei 300 au chitante care sa ateste faptul ca au platit cotizatia, pot vota fara nici o problema". In ceea ce priveste acuzatiile aduse de Dan Sabau primarului Cibu, vizavi de incercarea de preluare a puterii, secretarul general al PNL a tinut sa adauge ca, de fapt, in contextul in care este vorba de o competitie pentru functia de presedinte al PNL Braila, este implicit vorba de o incercare de preluare a puterii. Acesta ne-a declarat ca, din punctul sau de vedere, nu e nimic rau in asta, atita timp cit totul se face statutar si legal: "Domnul Sabau spune ca domnul Cibu incearca sa preia puterea. Pai, daca participa amindoi intr-o competitie, normal ca e vorba de putere si de preluarea ei. Si atit timp cit totul se desfasoara conform legii si statutului partidului, totul este in ordine. Ca doar nu sintem Partidul Comunist sa avem aceiasi lideri pe viata". Cristian David coordonatorul organizatiei Braila n-a putut fi contactat telefonic, desi a fost cautat si joi si vineri.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii