La începutul lunii viitoare, Tribunalul Brăila va judeca dosarul în care Gheorghe Bunea Stancu a cerut anularea actului administrativ, emis de Prefectura Brăila, prin care a fost revocat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila. Judecătorii au stabilit primul termen în acest dosar, pe data de 9 februarie, după cum se arată pe site-ul instanţei. Contestaţia lui Stancu împotriva ordinului prefectului a fost înregistrată pe 4 decembrie, la Secţia contencios administrativ şi fiscal.
Prefectul Judeţului Brăila, Vasilica Vîlcu, a emis, pe 26 noiembrie, ordinul prin care Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean, a fost revocat din funcţie. Actul a fost emis după mai multe zile în care instituţia a analizat informarea din partea Agenţei Naţionale de Integritate (ANI) în privinţa grefei emise de către Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie în dosarul "Sportul", unde Stancu a fost găsit vinovat că a încălcat regimul privind conflictul de interese în materie administrativă. La scurt timp după ce a primit vestea, fostul preşedinte al PSD Brăila a decis să conteste ordinul prefectului, deşi acesta a fost eliberat din funcţie ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În cazul în care Stancu nu ar fi contestat actul administrativ, după expirarea perioadei de 10 zile prevăzute de lege, decizia prefecturii devenea definitivă prin necontestare şi puteau începe procedurile pentru organizarea alegerilor anticipate.
Reamintim că Gheorghe Bunea Stancu a pierdut "meciul" cu ANI, asta după ce, în data de 18 noiembrie, Instanţa Supremă l-a găsit vinovat că a încălcat regimul privind conflictul de interese în materie administrativă. Este vorba despre două contracte de asociere ale CJ-ului cu două cluburi sportive controlate de firma la care Stancu este acţionar majoritar, "Concivia", prin intermediul pachetului acţionarial deţinut la "Bursagrirom".
Stancu a pierdut şefia CJ şi pe cea a PSD
Cu aproximativ o oră înainte de înştiinţarea Prefecturii privind emiterea ordinului de demitere din funcţie a lui Gheorghe Bunea Stancu, primarul Aurel Simionescu a confirmat faptul că era luată în calcul şi varianta demiterii acestuia la nivelul partidului. Pe 28 noiembrie senatorul Ion Rotaru, alături de deputatul Mihai Tudose au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă la sediul partidului faptul că, în urma unei întâlniri a Biroului Permanent Judeţean PSD, s-a luat decizia de a solicita o rezolvare de la Centru privind starea organizaţiei, în condiţiile în care Gheorghe Bunea Stancu nu îşi mai putea exercita atribuţiile. Astfel, pe 27 noiembrie 2014, Comitetul Executiv Naţional al PSD a emis o hotărâre de convocare a Conferinţei extraordinare judeţene pe data de 12 decembrie, având ca scop revocarea din funcţie a lui Stancu şi alegerea unui nou preşedinte. În acea seară, de 12 decembrie 2014, în prezenţa vicepremierului Liviu Dragnea, deputatul Mihai Tudose a fost ales, cu unanimitate de voturi, preşedinte al PSD Brăila. Tot la Conferinţa judeţeană extraordinară au fost aleşi şi doi vicepreşediţi, Ştefan Moise şi Francisc Iulian Chiriac, cele două funcţii fiind rămase libere, una în urma demisiei lui Florin Mija şi cealaltă în urma alegerii lui Tudose.
În data de 23 decembrie s-a rezolvat şi situaţia de la nivelul Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu fiind noul preşedinte interimar al instituţiei. Consilierul PSD a fost ales vicepreşedinte în locul lui Florin Mija şi, ulterior, mandatat cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean.
Acuzat de fapte de corupţie
Stancu a fost pus practic în imposibilitatea de a mai conduce filiala locală a PSD în urma acuzaţiilor procurorilor anticorupţie, care l-au ţintuit în arest la domiciliu la începutul lunii august, când a primit vizita mascaţilor. După două luni, în data de 9 octombrie 2014, magistraţii au înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, în cazul lui Stancu.
În data de 2 octombrie, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi încă 12 funcţionari salariaţi ai CJ Brăila. Pe lista inculpaţilor apar şi 3 societăţi de construcţii, respectiv "Concivia" SA, "Tancrad" SRL Galaţi şi subsidiara brăileană "Tancrad Construct", prin care s-a derulat întreaga afacere, alături de cei doi administratori, numărul total al celor trimişi în faţa instanţei ridicându-se la 19. În cauză s-a dispus luarea unor măsuri de indisponibilizare a bunurilor inculpaţilor în vederea asigurării reparării prejudiciului. Mai precis, a fost instituit sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Gheorghe Bunea Stancu, Mija Florin, a 6 funcţionari ai CJ Brăila şi a celor 3 firme.
Potrivit DNA, prejudiciul produs de inculpaţi, prin atribuirea unor contracte firmelor favorite, se ridică la aproape 3 milioane de lei. Contratele "cu dedicaţie" aveau ca obiect efectuarea unor lucrări de asfaltare drumuri - SC "Tancrad" SRL Galaţi şi SC "Tancrad Construct" SRL Brăila, respectiv reamenajare/reabilitare spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila - SC "Concivia" SA. În urma cererii de strămutare, dosarul în cauză a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea.