• este vorba despre posturile rămase fără angajaţi în urma aplicării OUG 1/2020 care interzice detaşările din privat către stat • inspectorul şcolar general, Viorel Botea, a anunţat că săptămâna viitoare vor fi demarate procedurile privind organizarea concursurilor
Şcolile brăilene care au rămas fără angajaţi pe posturile didactice auxiliare şi nedidactice au primit undă verde pentru a face angajări. Vorbim despre cele 154 de posturi de femeie de serviciu, muncitori, şoferi, contabili sau paznici, care au fost vacantate după ce în luna ianuarie a intrat în vigoare OUG 1/2020 care interzice detaşarea din privat către stat.
“S-a aprobat bugetul, avem fila de buget şi săptămâna viitoare vom începe procedura privind realizarea concursurilor la nivelul şcolilor. Săptămâna viitoare vor primi sumele de bani din partea Inspectoratului, defalcate, şi de acolo şcolile ştiu exact ce au de făcut pentru că am explicat toţi paşii specifici”, a declarat Botea într-o conferinţă de presă.
Întrebat dacă bugetul primit acoperă plata salariilor celor 154 oameni care vor fi angajaţi în sistem prin concurs, Botea a explicat că sumele de bani ajung până în luna noiembrie, dar cu siguranţă se vor mai aloca resurse la rectificare bugetară din toamnă.
“Deocamdată avem probleme din luna noiembrie, dar, sigur, va fi o rectificare de buget. Nu putem lăsa şcolile fără angajaţi. Este foarte complicată situaţia cu gripa şi nu ştim ce va veni. Deci, ca atare, vreau să fim pregătiţi să nu mai existe niciun fel de semne de întrebare vizavi de modul în care noi vom opera la nivelul şcolilor privind eventuale situaţii deosebite. Şi nu numai, şi pentru situaţii normale”, a mai spus acesta.
Reamintim că Brăila a fost cea mai afectată de OUG 1/2020, din totalul celor 10 judeţe în care activitatea este îngreunată ca urmare a măsurii. S-a ajuns chiar la
situaţii în care unele şcoli au rămas fără cinci, şapte sau chiar 14 angajaţi. Spre exemplu, Liceul cu Program Sportiv a pierdut 14 angajaţi care erau detaşaţi din privat, în special paznici. Un alt exemplu este Liceul Pedagogic care a rămas fără şapte oameni, la fel cum s-a întâmplat şi la şcoala Gimnazială “Ion Creangă”. Şi grădiniţele au fost afectate de prevederile ordonanţei, cum este cazul Grădiniţei nr. 1, care a pierdut toţi cei cinci angajaţi din rândul personalului nedidactic şi auxiliar.
La nivel naţional, prin acest act normativ, peste 1.200 de oameni şi-au pierdut locurile de muncă.