Mergi la conţinutul principal

Se conturează simpozionul de sculptură propus de Marian Căpăţînă

Noutăţi în privinţa simpozionului internaţional de sculptură "Nicăpetre", propus de consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă pentru această vară. Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, a anunţat recent că s-au stabilit locaţia evenimentului, precum şi zonele unde vor fi expuse lucrările odată finalizate. Potrivit acestuia, simpozionul se va desfăşura în luna august, într-un loc amenajat special, în curtea Colegiului Tehnic "Constantin D. Neniţescu". De asemenea, în urma unei negocieri cu Primăria Brăila, au fost stabilite trei zone unde vor fi expuse lucrările: pe Bulevardul Independenţei, în faţa fostului cinematograf Bulevard, în zona Romarta Veche şi pe strada Calea Galaţi colţ cu Griviţei. "Până acum s-au înscris sculptori importanţi. Tema centrală a primei ediţii va fi mitul iniţial al Brăilei - Dunăre, pescari, pescuit, barcă. De aici a plecat Brăila. Am identificat zonele pe care Primăria ni le-a pus la dispoziţie, unde vor fi expuse statuile din prima ediţie. Bulevardul Independenţei, în preajma librăriei sau a fostului cinematograf Bulevard. Acolo va fi o primă zonă. Pe Strada Republicii, colţ cu bulevardul, unde era Romarta Veche. Şi o altă zonă, pe strada Galaţi, colţ cu strada Griviţei, în acel părculeţ din faţa Bisericii «Sfântul Ioan». Primăria a pus aceste spaţii la dispoziţie, pe care noi trebuie să le înnobilăm cu sculpturi legate de tematica Brăilei. Locul simpozionului va fi curtea Liceului «Neniţescu». S-au făcut acolo amenajări, pregătiri, branşări pentru curent electric, apă, chiar şi locuri de odihnă pentru sculptori. Vor lucra acolo, în partea a doua a lunii august, din câte ştiu eu", a declarat Viorel Mortu.

Pe viitor, Viorel Mortu vrea sculpturi şi în mediul rural

În aceeaşi ordine de idei, Viorel Mortu a ţinut să anunţe că următoarele ediţii ale evenimentului ar trebui să vizeze şi comunele. "Din ce aţi observat - şi sunt convins că sunteţi foarte buni observatori -, Brăila are cele mai puţine semne culturale la nivel de artă decorativă, cred că din ţară, în orice caz, dintre oraşele mari. Unde te duci în oraşele României vezi locuri amenajate în această secvenţă. Noi stăm încă în lucruri cârpite, făcute la întâmplare, ceea ce nu dă prea bine oraşului. Vom spori frumuseţea acestuia. De asemenea, o ediţie sau două vor fi pentru comune. Primarii vor afla peste un an sau doi - cine va fi pe scaunul de preşedinte, treaba lui -, că se va continua festivalul şi comunele vor putea beneficia gratuit, probabil, de statui de for public. Acestea vor fi amplasate în faţa căminului cultural, a primăriei, a şcolii ca semne foarte frumoase, rafinate artistic. Nu e de glumă cu acest efort de sporire a frumuseţii localităţilor", a conchis preşedintele interimar al CJ.
Reamintim că simpozionul internaţional de sculptură "Nicăpetre", propus de consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă, a trecut prima oară de filtrul CJ Brăila în ultima şedinţă ordinară din 2014. Practic, tabăra de sculptură a fost unul dintre proiectele cu care Marian Căpăţînă s-a înscris în "Bătălia pe proiecte", campania organizată de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" înainte de alegerile locale din 2012. Consilierul şi-a prezentat ideea în cadrul plenului CJ Brăila încă din decembrie 2013 şi a revenit asupra acesteia de mai multe ori în primul semestru al lui 2014, însă fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu - în prezent aflat la închisoare -, s-a opus cu vehemenţă organizării evenimentului. Simpozionul trebuia să aibă loc în Staţiunea Lacu Sărat, însă autorităţile s-au răzgândit.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro