Se confirmă! Doi copii din Brăila, bolnavi de meningită | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se confirmă! Doi copii din Brăila, bolnavi de meningită

este vorba despre cele două cazuri de suspiciuni despre care a scris cotidianul “Obiectiv-Vocea Brăilei” • mai precis, băiatul în vârstă de 6 ani, din comuna Zăvoaia, care s-a prezentat zilele trecute la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila în stare gravă, cu suspiciune de meningită, care ulterior s-a confirmat ca fiind meningită meningococică, iar al doilea caz, cel care a intrat în atenţia medicilor din Galaţi, confirmat cu meningită virală

 

Suspiciunile de meningită în cazul celor 2 copii din municipiul şi judeţul Brăila se confirmă! În primul caz este vorba despre un băiat în vârstă de 6 ani, din comuna Zăvoaia, care s-a prezentat zilele trecute la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila în stare deosebit de gravă, cu suspiciune de meningită, care, ulterior, s-a şi confirmat. Culmea, deşi iniţial au infirmat diagnosticul şi s-au arătat revoltaţi de informaţiile transmise în presă, cei din conducerea unităţii spitaliceşti au revenit cu declaraţii şi au transmis că se confirmă diagnosticul de meningită meningococică în cazul pacientului de 6 ani. “Confirmăm diagnosticul de meningită meningococică pentru copilul de 6 ani”, ne-a transmis directorul medical al SJU Brăila, dr. Alina Neacşu.

În ceea ce priveşte cea de-a doua suspiciune, care viza un alt copil, de această dată o fetiţă de doar 2 ani din municipiul Brăila, dar care s-a internat într-un spital din Galaţi, este vorba despre meningită virală cu LCR clar, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. “Suspiciunea de meningită de la Galaţi nu este cu meningococ. Este meningită virală cu LCR clar.  În cazul meningitei virale, se completează fişa pacientului şi se raportează în registrul de Boli transmisibile”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină.

Potrivit medicilor, meningita este o inflamaţie a membranelor care înconjoară creierul şi măduva spinării. Poate să apară atât la copii cât şi la adulţi, iar în unele cazuri, dacă nu este tratată la timp, poate pune viaţa în pericol.

Cauzele diferă în funcţie de tipul de meningită. De regulă, infecţiile virale sunt cauza cea mai comună pentru apariţia meningitei, însă alte cauze pot fi infecţiile bacteriene sau, mai rar, infecţiile fungice. În ceea ce priveşte meningita bacteriană, aceasta este cauzată de diferite tipuri de bacterii, cele mai comune infecţii fiind provocate de meningococ, penumococ sau Listeria monocytogenes. Meningita provocată de meningococ este extrem de contagioasă şi provoacă, de obicei, o infecţie la nivelul tractului respirator. Se poate răspândi prin strănut sau tuse şi necesită îngrijiri medicale de urgenţă deoarece poate cauza daune permanente creierului sau altor părţi ale corpului în numai câteva ore, septicemie şi chiar deces. În ceea ce priveşte meningita virală, boala apare mai des decât cea bacteriană, însă este mai blândă. Potrivit medicilor, poate fi cauzată de virusuri precum enterovirusuri, virusul herpes simplex, virusul urlian (virusul care determină oreion), HIV, virusul West Nile, dar şi de alte tipuri de virusuri.     

Medicii atrag atenţia asupra simptomelor meningitei virale şi bacteriere, care pot fi similare la început cu cele ale gripei, însă, de regulă, simptomele meningitei bacteriene sunt mult mai severe. Totodată, simptomele pot să difere în funcţie de vârstă şi se pot dezvolta pe parcursul a câtorva ore sau zile. Aşadar, la copiii de 2 ani şi la adulţi, simptomele meningitei sunt: febră foarte mare de 38 de grade Celsius şi chiar mai mult, durere de cap severă, rigiditate a gâtului, respiraţie rapidă, somnolenţă, sensibilitate oculară la lumină, stări de greaţă şi vărsături, dureri musculare, dureri musculare sau articulare, stări de confuzie, dificultăţi de concentrare, conculsii, lipsa apetitului şi a senzaţiei de sete, iritaţii sau erupţii ale pielii. În cazul bebeluşilor care nu au împlinit 2 ani, potrivit specialiştilor, meningita se manifestă astfel: febră mare, plâns excesiv, somnolenţă, iritabilitate, refuzul mâncării, interactivitate scăzută, rigiditate a gâtului şi corpului, apariţia unei umflături în creştetul capului, în zona fontanelei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro