• Primăria Brăila a primit, recent, o donaţie din partea Asociaţiei “Club Rotary”, respectiv statuia intitulată “Taur” ce trona cândva deasupra intrării în fostul abator • membrii CLM Brăila au stabilit o comisie formată din PND-iştii Adrian Traian, Bogdan Botea şi liberalul Petrică Popa, care vor alege locul unde statuia va fi expusă public în oraş • municipalitatea s-a angajat şi să restaureze statuia pe cheltuială proprie
Statuia din fontă intitulată “Taur” ce trona cândva pe intrarea fostului abator din Brăila se pregăteşte să vadă din nou lumina zilei şi să fie expusă undeva în oraş. Mai exact, consilierii municipali au aprobat, recent, un acord de principiu cu Asociaţia “Club Rotary” Brăila, privind acceptarea donaţiei acestei statui comandate cândva de breasla măcelarilor.
Potrivit raportului proiectului de hotărâre, opera de artă este o replică executată industrial după sculptura “Taur” de Isidore Bonheur, iar în prezent se află într-o stare de conservare mediocră, astfel că municipalitatea s-a angajat să o restaureze pe propria cheltuială în urma unei analize.
“Eu vreau să le mulţumim în mod special celor de la «Rotary» care au făcut posibilă această donaţie. Este un gest deosebit al lor, deoarece au achiziţionat această statuie din fondurile proprii. Urmează ca noi să ne ocupăm de restaurarea ei - pentru că are nevoie de restaurare pe o anumită zonă -, şi de asigurarea cheltuielilor pentru amplasare”, a declarat în timpul şedinţei de CLM, primarul Marian Dragomir.
La rândul său, consilierul municipal PND Adrian Traian (preşedinte de şedinţă) a profitat de moment pentru a transmite public faptul că readucerea în prim plan a statuii de pe fostul abator a reprezentat la un moment dat un proiect al şefei sale de partid, consilierul judeţean Simona Drăghincescu.
“Această statuie a fost amplasată pe clădirea fostului abator al Brăilei şi a constituit o donaţiei din partea organizaţiei profesionale - să îi spunem aşa - a măcelarilor din Brăila la începutul secolului XX. Această statuie, după ce a fost lichidată societatea SINCAR, zăcea într-o magazie. Ne bucurăm că am intrat în posesia ei. Trebuie să remarc şi să aduc şi la cunoştinţa dumneavoastră, că un merit deosebit pentru ca această statuie să ajungă în patrimoniul Primăriei îl are şi doamna Simona Drăghincescu. La vremea respectivă era director la SINCAR şi în mandatul trecut al CLM a militat pentru ca această statuie să revină în Municipiul Brăila. Acum să vedem unde o vom amplasa pentru că sunt fel de fel de idei”, a spus Traian.
O comisie va stabili unde va fi amplasată statuia «Taur»
Tot cu această ocazie, consilierii municipali au aprobat, prin vot secret, componenţa comisiei care are ca sarcină stabilirea unei locaţii potrivite pentru amplasarea statuii. Astfel, în urma votului, au fost aleşi, PND-istul Bogdan Botea care a obţinut 26 voturi “pentru” şi 1 vot “împotrivă”, PND-istul Adrian Traian, care s-a ales cu 27 voturi “pentru” şi PNL-istul Petrică Popa, care a primit tot 27 voturi “pentru”.
În cele din urmă, proiectul privind asocierea cu “Club Rotary” a fost adoptat în unanimitate.
“Prin dispoziţia primarului se va desemna o comisie pentru stabilirea condiţiilor de amplasare. De asemenea, cheltuielile aferente restaurării şi amplasării operei de artă care vor reveni Municipiului Brăila, în calitate de partener, vor fi determinate conform prevederilor legale în vigoare şi vor fi supuse spre aprobare CLM. Asta într-o şedinţă ulterioară pentru a respecta toate regulile constrângerii financiar - bugetare”, a adăugat şi secretarul municipiului Ion Drăgan.
Pe lângă restaurarea lucrării şi expunerea acesteia în spaţiul public, Primăria Brăila şi-a mai luat angajamentul să permită asociaţiei să amplaseze pe soclul de susţinere sigla “Rotary”, cu menţiunea că a fost donată de aceasta. De asemenea, pe o latură a soclului ar trebui să fie prezentată o scurtă istorie a lucrării.
Precizăm că după aprobarea acestui proiect, pe site-urile de socializare au început să circule o serie de fotografii cu statuia “Taur”, atât de pe vremea când se afla la intrarea din fostul abator al Brăilei (foto postată de Valerică Butoi), cât şi în starea sa actuală (foto făcută publică de consilierul judeţean Simona Drăghincescu), imagini cu care am ilustrat şi noi acest articol.