Se caută locul ideal pentru operele de la «Nicăpetre» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se caută locul ideal pentru operele de la «Nicăpetre»

Găsirea locului perfect pentru cele şapte lucrări rezultate în urma primei ediţii a Simpozionului internaţional de sculptură monumentală "Nicăpetre". Aceasta este una dintre frământările cele mai recente ale conducerii administraţiei brăilene. Iniţial, s-a vehiculat ideea de a poziţiona statuile în trei spaţii diferite: patru să fie aşezate pe Bulevardul Independenţei, în zona fostului cinematograf, două să ajungă pe spaţiul verde vizavi de Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul", de pe Calea Galaţi şi ultima - la intrare în Parcul Monument. Ulterior, a fost scoasă la înaintare ideea de realiza din Bulevardul Independenţei un "Bulevard al Artelor Vizuale", prin poziţionarea statuilor de-a lungul acestuia, urmând ca acolo să fie aşezate toate lucrările rezultate de-a lungul a cinci ediţii consecutive ale simpozionului. Până în prezent, autorităţile locale nu au ajuns la o concluzie. Primarul Aurel Simionescu a precizat că a discutat la finalul săptămânii trecute cu arhitectul şef al judeţului, Costel Drăgan, şi cu arhitectul şef al municipiului, Marian Ion, şi le-a dat ca temă să vină cu cea mai bună soluţie tehnică pentru poziţionarea operelor celor şapte sculptori. Acesta a punctat că se va întâlni din nou la finalul săptămânii, pentru a vedea care este rezultatul analizei. De asemenea, recent, edilul-şef a promis că odată ce va avea o primă variantă din partea arhitecţilor, va pune subiectul în dezbatere publică. "O astfel de statuie pusă undeva nu mai poate fi mutată decât cu o procedură extrem de complicată, de aceea atunci când o aşezăm trebuie să ne gândim foarte bine. Cele şapte statui nu au aceeaşi dimensiune. Nu au acelaşi mod de a putea fi privite. Unele pot fi privite din orice unghi, pentru că au o formă ovală, rotundă, altele pot fi privite numai dintr-o anumită poziţie. Nu putem avea o abordare din aceasta: le punem de colo până colo şi am rezolvat problema. (...) Cu certitudine vom discuta despre Bulevardul Independenţei ca atare, dar poziţia în care este pusă fiecare dintre aceste statui şi dimensiunea soclului respectiv, pe care să se pună statuia, poziţia ei în axul central sau într-un lateral va depinde de specificul fiecăreia şi de ceea ce vor spune oamenii avizaţi în domeniu. Eu vă promit că o să facem o discuţie după aceea, cu mai multă lume, pentru că şi arhitecţii noştri au câte o părere de fiecare dată, dar nu întotdeauna aceasta corespunde cu ceea ce spun oamenii. Dar trebuie să am nişte propuneri înainte", a declarat Simionescu.

Căpăţînă: Bun şi aşa, şi aşa

Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" pentru a vedea ce părere are iniţiatorul proiectului privind organizarea simpozionului "Nicăpetre" la Brăila, consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă şi-a exprimat convingerea că în cele din urmă se va găsi soluţia potrivită. Acesta a explicat că după realizarea lucrărilor, următorul pas îl reprezintă evaluarea statuilor din punct de vedere artistic şi stabilirea valorii acestora, pentru a le introduce în patrimoniu. Cât despre amplasarea statuilor, Căpăţînă a subliniat că îi surâde ideea cu care a ieşit pe piaţă şeful CJ Brăila, Viorel Mortu, de a realiza un "Bulevard al Artelor Vizuale", însă nu exclude din ecuaţie nici logica primarului Aurel Simionescu, conform căruia nu toate statuile au forma potrivită pentru a fi expuse în acelaşi loc. "Domnul preşedinte Viorel Mortu a venit cu propunerea ca Bulevardul Independenţei să poată fi transformat într-un proiect de lungă durată, cinci, poate şapte ani, în «Bulevardul Artelor Vizuale». Şi operele obţinute în decursul mai multor simpozioane la Brăila să fie amplasate cumva în zona de mijloc a Bulevardului şi să fie o înfrumuseţare de ansamblu. Cunosc propunerea şi nu am absolut nimic împotrivă. În Comisia din care am făcut parte, cea care s-a ocupat de realizarea proiectului «Nicăpetre», s-au stabilit cele trei amplasamente (n.r. Bulevardul Independenţei, părculeţul de pe Calea Galaţi şi Parcul Monument), dar ele nu sunt bătute în cuie, pentru că până la urmă, ideea este de a ieşi un lucru furmos. Este foarte bună ideea domnului preşedinte Viorel Mortu, cu bulevardul, dar şi ideea domnului primar, că nu toate şapte s-ar potrivi pe mijloc", a declarat Căpăţînă.

Alegerea locului potrivit pentru statui, în interesul brăilenilor

Trebuie precizat faptul că subiectul poziţionării celor şapte statui a stârnit şi interesul cititorilor cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei". De fapt, ideea de a realiza din Bulevardul Independenţei un "Bulevard al Artelor Vizuale" a fost vehiculată chiar de unul dintre cititorii noştri încă din luna iulie, în timp ce alţii şi-au exprimat dorinţa ca cele şapte lucrări să înfrumuseţeze Parcul Monument. Rămăne de văzut cu ce soluţie va veni municipalitatea.
Reamintim că, Simpozionul internaţional de sculptură monumentală "Nicăpetre" a fost demarat pe 24 august şi s-a încheiat pe 12 septembrie. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Muzeului Brăilei "Carol I". Cei şapte sculptori care au realizat lucrările sunt: Dinu Câmpeanu, Ana Maria Negară, Eugen Petri, Carmen Tepşan (din România), Krasimir Toshev Mitov (Bulgaria), Andrey Mitevski (Macedonia) şi Serhii Sbitniev (Ucraina).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro