Se caută candidați pentru școlile de poliție și jandarmi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se caută candidați pentru școlile de poliție și jandarmi

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) scoate la concurs 2.340 de locuri, în sesiunea octombrie-decembrie 2024 pentru admiterea în cele patru instituții de învățământ ale MAI care  formează agenți de poliție, subofițeri jandarmi • 1.640 de locuri disponibile pentru pregătirea agenților de poliție și 700 de locuri pentru pregătirea subofițerilor jandarmi

 

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat startul unei noi sesiuni de admitere pentru anul 2024, oferind un număr semnificativ de locuri în școlile subordonate din țară. Această inițiativă face parte din strategia ministerului de a acoperi deficitul de personal din structurile de ordine publică și de a asigura o forță de poliție bine pregătită pentru provocările actuale de securitate.

În perioada octombrie - decembrie 2024, se organizează o nouă sesiune de admitere în  unitățile de învățământ postliceal subordonate Ministerului facerilor Interne (MAI), pentru formarea agenților de poliție, Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina și Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” - Cluj-Napoca, iar pentru formarea subofițerilor jandarmi, Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareş" Fălticeni și Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica" Drăgăşani.

Pentru a face față cerințelor tot mai mari din domeniul siguranței și ordinii publice, MAI a suplimentat numărul locurilor disponibile la cele patru unități de învățământ subordonate, astfel: Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina - 1.340 locuri,  Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca - 300 locuri, Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareş" Fălticeni - 350 locuri și Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica" Drăgăşani -350 locuri.

Aceste locuri sunt destinate candidaților care își doresc să îmbrace uniforma Poliției, dar și a Jandarmeriei Române pentru a contribui la protecția și menținerea siguranței și ordinii publice în comunități.


Calendarul și condițiile de admitere

Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape. După încheierea perioadei de recrutare, sunt planificate evaluarea psihologică a candidaților, proba de evaluare a performanței fizice, susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaților rămași în concurs după parcurgerea etapelor amintite.

Cererile tip de înscriere, precum și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către unitatea de recrutare, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail a unității de recrutare, până la data de 6 octombrie 2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Unitățile de recrutare vor posta pe site-ul oficial adresa de e-mail la care se vor transmite cererile-tip de înscriere. Candidații se pot înscrie la o singură școală postliceală.

Pentru a participa la concursul de admitere, candidații trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: Să aibă cetățenie română; Să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat; Să aibă o stare fizică și psihică corespunzătoare; Să nu aibă antecedente penale.

Înscrierile sunt deschise până pe data de 24.10.2024, iar concursul propriu-zis va avea loc în perioada 01.11. - 23.12.2024.

Proba de evaluare a performanței fizice va fi susținută în perioada 1 – 6 noiembrie 2024, indiferent de unitatea de învățământ pentru care candidatul a optat.

Proba de evaluare a cunoștințelor se va susține la unitățile de învățământ pentru care au optat, de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice.

Candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice vor susține proba de evaluare a cunoștințelor la data de 9 noiembrie 2024, iar rezultatele obținute vor fi aduse la cunoștința candidaților prin postarea pe site-ul oficial al unității de învățământ pentru care optează, până la data de 10 noiembrie 2024.

Proba de evaluare a cunoștințelor constă într-un test grilă cu întrebări din disciplinele: limba română, limbă străină, legislație specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum și a instituțiilor politice ale statului, educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, precum și exerciții privind deprinderea raționamentului logic.

La limba străină, candidatul optează, prin cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, pentru una din următoarele discipline: limba engleză sau limba franceză.

Examinarea medicală se realizează în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 13 noiembrie – 23 decembrie 2024.

Rezultatele finale ale admiterii se afișează la sediul unităților de învățământ și se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 24 decembrie 2024.
În funcție de numărul candidaților respinși la Academia de Poliție  Alexandru Ioan Cuza”, sesiunea august-septembrie 2024, care au obținut un rezultat mai mare sau egal cu media minimă de admitere de
5.00 și solicită repartizarea fără concurs de admitere la o școală postliceală a MAI, locurile vor fi diminuate potrivit solicitărilor formulate, conform Ordonanței de Urgență nr. 82/2024 pentru modificarea și completarea Legii 360/ 2002 privind Statutul polițistului.

Detalii cu privire la această sesiune de admitere se regăsesc pe site-ul MAI, precum și pe site-urile fiecărei instituții de învățământ.

 

Oportunități și perspective pentru viitorii agenți de poliție și subofițeri jandarmi

Cursurile durează aproximativ un an, timp în care viitorii agenți de poliție și subofițeri jandarmi vor fi pregătiți atât teoretic, cât și practic, în diverse domenii legate de menținerea siguranței și ordinii publice. Absolvenții școlilor de poliție vor avea la dispoziție multiple oportunități de carieră în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne. După finalizarea pregătirii, absolvenții vor fi încadrați în funcții operative în cadrul Poliției Române, după caz a Jandarmeriei Române având oportunitatea de a lucra în diverse structuri, de  ordine publică, siguranță rutieră, investigații criminale și alte domenii operative.

Ministerul Afacerilor Interne își exprimă încrederea că prin recrutarea și pregătirea tinerilor în cadrul școlilor din subordine va contribui la crearea unor forțe de poliție și jandarmerie moderne, capabile să răspundă eficient nevoilor cetățenilor și să mențină siguranța în comunități.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro