• principalul spațiu pentru spectacole în aer liber din municipiu își schimbă, astfel, complet aspectul, după ce scena și copertina au fost reabilitate în urmă cu doi ani • betonul îmbătrânit va fi înlocuit cu asfalt, pe toată suprafața platoului • muncitorii firmei ”Promotas” trag tare, pentru a termina lucrarea înainte de Zilele Brăilei • norii de praf de pe șantier ridică semne de întrebare referitoare la respectarea normelor de protecția muncii
Principalul spațiu pentru spectacole în aer liber din municipiul Brăila se schimbă complet la față zilele acestea. Este vorba despre scena de pe Esplanada Dunării care, după cum se știe, în primăvara anului 2022, a beneficiat de o reabilitare completă a copertinei, precum și reparații la structura de lemn a scenei propriu-zise. După acea investiție care s-a ridicat la circa 46.000 lei, fără TVA, scena, în ansamblu, arată foarte bine, însă nu același lucru se putea spune despre platoul betonat din fața acesteia, plin de fisuri și de denivelări. Vara aceasta, înainte de tradiționalele spectacole de Zilele Brăilei ce vor fi găzduite aici, i-a venit rândul, în sfârșit, și platoului din proximitatea scenei să beneficieze de necesarele reparații. După cum ne-au informat reprezentanți ai Primăriei Brăila, lucrările vor fi executate în cadrul contractului multianual de întreținere străzi, trotuare și spații publice, încheiat pe trei ani - 2024, 2025 și 2026 - de administrația locală cu asocierea de firme ”Promotas” - ”Concivia” SA. Pentru că betonul este îmbătrânit și nu mai poate fi salvat prin reparații punctuale, s-a luat decizia înlocuirii acestuia, pe toată suprafața, cu un strat de covor asfaltic. Iar pentru ca aspectul consacrat al platoului să fie păstrat în continuare, mixtura asfaltică va fi amestecată cu un pigment de culoare roșie. Reprezentanții Primăriei dau asigurări că lucrarea va fi gata până la începerea manifestărilor prilejuite de Zilele Brăilei.
De altfel, lucrările au început în forță de la începutul acestei săptămâni, fiind executate de echipe de muncitori ale firmei ”Promotas”. ”Prea în forță!”, ar spune unii cârcotași, care au remarcat norii de praf rezultați în urma spargerii betonului. Lăsând gluma la o parte, un cititor al cotidianului nostru, care ne-a trimis câteva fotografii elocvente pe adresa redacției, se întreabă de ce nu se iau măsuri pentru prevenirea ridicării prafului, pentru a se proteja atât mediul înconjurător cât și sănătatea muncitorilor. ”Există soluții tehnice, se poate stropi cu apă pentru ca să nu se mai ridice acest praf. Nu de alta, dar am observat că muncitorii nu poartă nici măcar măști simple contra prafului, darămite cine știe ce echipamente mai sofisticate... Mă întreb ce părere ar avea Inspectoratul de Muncă pentru felul cum se respectă măsurile de protecția muncii pe acest șantier”, ne-a transmis cititorul nostru.