Mergi la conţinutul principal

Se apropie sfârşitul "magazinelor de vise"

* la sfârşitul săptămânii trecute, premierul Emil Boc a cerut elaborarea unui proiect de lege prin care să se interzică "drogurile legale", asta după ce un tânăr a murit * şeful DSP Brăila susţine că decizia Guvernului este salutară întrucât aceste plante, mai ales în combinaţie cu alcool, au acelaşi efect ca şi drogurile * proprietarii "magazinelor de vise" spun că vor aduce alte produse care nu conţin substanţe interzise * la Brăila, 29 de tineri au ajuns la UPU şi la Psihiatrie după ce au consumat astfel de plante

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care interzice comercializarea produselor etnobotanice din "magazinele de vise". Pe lista cu substanţe interzise apar 36 de plante şi substanţe cu efect halucinogen, care sunt asimilate drogurilor. Produsele aflate pe stoc în magazinele de vise trebuie distruse, comercianţii urmând să beneficieze de o perioadă de tranzit de la intrarea în vigoare a actului normativ. Asta după ce, în urma probelor prelevate de specialişti, s-a stabilit că aproape 98% din produsele etnobotanice vândute în aceste magazine sunt periculoase pentru sănătate. Dacă o parte dintre produse sunt plante cu efect halucinogen, altele sunt plante obişnuite, stropite cu substanţe interzise, cum ar fi amfetamina. Comercializarea şi livrarea plantelor al căror consum are efecte halucinogene a fost interzisă printr-un proiect de modificare a Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, adoptat marţi de Camera Deputaţilor.

Zecile de cazuri de tineri ajunşi la spital după ce au încercat să se "relaxeze" consumând "droguri legale" şi mai ales decesul unuia dintre consumatori l-au determinat pe premierul Emil Boc să ia atitudine. Acesta a cerut, săptămâna trecută, elaborarea unui proiect de lege privind interzicerea consumului de plante halucinogene. Drept urmare, ieri, ministrul Sănătăţii a prezentat în şedinţa de guvern lista cu substanţele şi plantele dăunătoare ce pot fi procurate din "magazinele de vise" şi care afectează grav sănătatea, ducând chiar la deces. "Aş vrea să mergem în regim de maximă urgenţă, indiferent de existenţa sau inexistenţa unui aviz al Comisiei Europene, pentru interzicerea plantelor etnobotanice care, din nefericire, au un efect devastator la tineri. Cred că este bine să punem piciorul în prag cât mai repede cu putinţă", a declarat premierul vinerea trecută.

29 de tineri brăileni au ajuns la spital după ce au trecut pe la "magazinele de vise"

Efectul devastator al plantelor etnobotanice a fost remarcat şi de medicii brăileni, la scurt timp după apariţia "magazinelor de vise", când tinerii dornici de "relaxare" au început să ajungă unul câte unul la spital, cu stări de leşin şi chiar în comă. Directorul coordonator interimar al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, dr. Lavinia Craioveanu, consideră că decizia Guvernului de a interzice comercializarea produselor etnobotanice este salutară şi că trebuia luată mai de mult, înainte ca un tânăr să îşi piardă viaţa. Sursa citată a precizat că ierburile etnobotanice, mai ales luate în combinaţie cu alcool, au acelaşi efect ca şi drogurile de mare risc. Încă din luna octombrie 2009, conducerea DSP Brăila a făcut o adresă la Ministerul Sănătăţii pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la "magazinele de vise", solicitând să fie luate măsuri urgente de interzicere a plantelor cu efecte halucinogene. "Decizia Guvernului este salutară vis-a-vis de starea de sănătate a adolescenţilor. Trebuia să se întâmple ceva, adică să moară un tânăr, ca să se ia măsuri. La Brăila, 29 de tineri au ajuns la UPU şi la Psihiatrie după ce au consumat astfel de plante. În obiectul de activitate al acestor magazine apare comercializare de plante medicinale, etnobotanice, de parcă noi am avea colecţionari etnobotanici. Problema este că lista substanţelor comercializate în aceste magazine se încadra în legislaţia existentă, eludarea s-a făcut prin acest etnobotanism. Magazinele respective au etichete corespunzătoare la produsele comercializate, precizând că «nu se folosesc pentru consumul uman ci pentru colecţionarii etnobotanici». Totuşi, aceste magazine au program noaptea şi sunt amplasate în locuri strategice, în zona discotecilor, a barurilor. Efectul este similar drogurilor şi tot mai mulţi tineri ajung la urgenţă", a precizat dr. Lavinia Craioveanu.

Medicii de la UPU Brăila sunt la fel de îngrijoraţi de amploarea acestui fenomen, precizând că au fost pacienţi cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani care au ajuns la spital pentru că li s-a făcut rău după ce au fumat ţigări procurate de la magazinele de vise. În schimb, tinerii dornici de senzaţii tari, care nu se gândesc şi la consecinţe, au o altă părere şi îşi spun că nu mor dacă trag un fum, asta până li se face rău şi ajung la spital. "Personal am fumat prostie de-aia şi mi-am vomitat şi maţele din mine... cât pe ce să ajung la spital... rău tare de tot. Nu e bun, vă daţi seama ce prostii conţine. Cu toate astea, se vând pe bandă rulantă. Bagă copiii în ei una după alta", ne-a spus un tânăr brăilean. Pe de altă parte, persoanele conştiente de pericolul acestor ierburi de "relaxare" susţin că nu ar încerca niciodată asemenea senzaţii, sfătuindu-i pe consumatori "să dea banii pe altceva, nu pe prostii de astea".

În Brăila, există la momentul actual 5 magazine care oferă "ierburi pentru vise", pe ambalajul lor fiind menţionat faptul că sunt destinate studiului etnobotanic, însă, în realitate, toată lumea ştie că aceste ierburi se fumează.

Proprietarii "magazinelor de vise" nu îşi fac griji

Legat de decizia Guvernului privind interzicerea comercializării plantelor etnobotanice, patronul "Spice Shop", Alin Rotaru, ne-a declarat că afacerea nu îi va fi afectată foarte tare. Va dura însă aproximativ o lună de zile până când plantele trecute pe lista interzisă să fie înlocuite cu altele care pot fi comercializate. "Nu o să fie o problemă. O să stăm în repaos pentru a retrage marfa din magazine şi a aduce produse noi. Legea este foarte ciudată, sunt trecute substanţe pe care le-am întâlnit de vreo două ori, lista a fost luată de pe internet cred. Dacă legea intră în vigoare în halul în care este, probabil că vor rămâne doar vreo doi sau trei dealeri pe piaţă, care vor distribui aceste plante etnobotanice. Nu plantele sunt cele care afectează sănătatea, sunt probleme cu anumite substanţe pe care le conţin", ne-a spus Alin Rotaru.

Reprezentanţii altor firme care comercializează plante etnobotanice spun că o decizie de scoatere în afara legii a acestui gen de comerţ va face să înflorească comerţul la negru. Aceştia spun că legea va afecta firmele mici, însă cele mari se vor adapta noilor cerinţe şi vor rezista. Unii comercianţi propun Guvernului să interzică şi spirtul medicinal, care poate ucide dacă se bea sau usturoiul, pentru că din acesta se poate obţine arsenic.

Un tânăr a murit după ce a consumat plante etnobotanice

La numai 17 ani, un tânăr din Bucureşti şi-a găsit sfârşitul, după ce a consumat plante etnobotanice cumpărate de la un "magazin de vise" din capitală. Anchetatorii au caracterizat decesul tânărului drept "moarte suspectă" şi au demarat cercetările pentru a stabili circumstanţele exacte ale incidentului. Rezultatele autopsiei au arătat însă că adolescentul a suferit un edem pulmonar cauzat de intoxicaţie cu stupefiante. Poliţiştii au găsit la domiciliul victimei, într-o scrumieră, o ţigară care a fost ridicată şi trimisă la expertiză.
În luna ianuarie, poliţiştii au controlat 42 de "magazine de vise" din 14 judeţe şi din capitală, ocazie cu care au fost ridicate 572 de probe din substanţele comercializate, care au fost trimise la expertiză. Până acum, la nivel naţional, s-au înregistrat 288 de cazuri de minori cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, care au ajuns în stare gravă la spital, din cauza consumului acestor ierburi.

Pedepsele merg până la 20 de ani de închisoare

Pedepsele prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă privind interzicerea plantelor şi substanţelor cu proprietăţi psihoactive, aprobată miercuri de Guvern, pleacă de la trei ani de închisoare şi ajung la 20 de ani, în cazul mefedronei şi al derivaţilor de piperazină.
Potrivit noului act normativ, pe listele existente în Legea 143/2000 au fost introduse 36 de noi plante şi substanţe a căror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere, fără drept se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc.
Noile plante şi substanţe identificate sunt, în marea majoritate, plante (specii de salvie - Salvia divinorum Epling & Játiva, plantă care produce halucinaţii şi specii de mitragină - Mitragyna speciosa Korth, plantă cu efecte similare cocainei), ciuperci (Amanita muscaria, Amanita pantherina, toate speciile din genul Psilocybe) şi substanţe (LSA, ketamina, derivaţi de piperazină, sare de baie - mefedrona). Pentru producerea, prepararea, punerea în vânzare, distribuirea, cumpărarea sau deţinerea de sare de baie sau derivaţi de piperazină pedeapsa cu închisoarea este cuprinsă între 10 şi 20 de ani.
Interdicţiile prevăzute în OUG vor intra în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial. În termen de 10 zile de la publicarea ordonanţei, cei care comercializează aceste produse au obligaţia de a le distruge.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro