Mergi la conţinutul principal

Se anunță o premieră de excepție la Teatrul „Maria Filotti”: „Minunații Orinoco”, text și regie Mimi Brănescu

* Mimi Brănescu se află la a treia colaborare cu teatrul brăilean, după ce a scris textele spectacolelor ,,Tăblia de la marginea patului” și ,,Acasă la tata” * pentru acest spectacol a făcut echipă pe partea de decor și costume cu Adela Pârvu, cunoscută publicului larg ca designer de interior în cadrul emisiunii „Visuri la cheie” * avanpremiera și premiera spectacolului „Minunații Orinoco” sunt programate în acest weekend, pe 16 și 17 aprilie

 

Weekendul acesta, pe 16 și 17 aprilie, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila vă invită la o nouă premieră: „Minunații Orinoco”, text și regie Mimi Brănescu. Se anunță a fi o comedie de excepție, în care scenaristul și regizorul Mimi Brănescu, considerat în lumea artistică un „Caragiale contemporan”, se „joacă” cu lumea teatrului și cu istoria României, rezultând nașterea primului român.

„E o întâmplare de la teatru. Ce se întâmplă, în opinia mea, când se întâlnesc două viziuni diferite despre ce înseamnă teatrul. E o poveste pe care mi-am imaginat-o. În istoria României există o perioadă între 1.000 și 1.300 în care nu prea se știe ce s-a întâmplat. Și ca să scap de vocile critice m-am gândit să mă joc un pic cu perioada aceea. Adică e o perioadă despre care nu aveam cum să fac documentare, deci nu au cum să mă taxeze. Și într-un mod trăznit, în felul meu de a vedea lucrurile, mi-am imaginat o primă întâlnire între cumani și pecenegi, iar în urma acelei întâlniri a rezultat primul român”, ne-a povestit Mimi Brănescu, scenaristul și regizorul noii producții a Teatrului „Maria Filotti”.

Inedit la acest spectacol este textul, care este scris în versuri. De ce? „Pentru că am vrut să mă distrez”, după cum ne-a mărturisit autorul.

„Am făcut la un moment dat un episod în versuri în «Las Fierbinți». Pe mine scrisul acesta mă amuză, îmi face plăcere și mi se pare ca un joc, dacă vreți. Cum ar fi să spui «te iubesc» sau «te urăsc» altfel decât «te iubesc» sau «te urăsc»? Și să mai aibă și rimă! S-ar înțelege? Mi se pare interesant. Atenție, interesant pentru mine, nu și pentru alții. Nu știu dacă e vreo performanță sau o bucurie pentru altcineva că poți să spui în versuri ce-ai putea să spui foarte simplu în mod normal”.

 

„Dacă ai succes înseamnă că ai o mai mare libertate să te joci”

Mimi Brănescu se află la a treia colaborare cu teatrul brăilean, după ce a scris textele spectacolelor „Tăblia de la marginea patului” și „Acasă la tata”, montate de regizorul Radu Nichifor, actualmente directorul Teatrului „Maria Filotti”. Având în spate un C.V. impresionant ca actor de teatru și film, dramaturg, scenarist și regizor, numele lui Mimi Brănescu este cel mai adesea asociat cu serialul de succes „Las Fierbinți”, al cărui scenarist a fost o bună perioadă de timp. Întrebat dacă i se pare nedreaptă această asociere, în contextul în care activitatea sa artistică este mult mai bogată, acesta ne-a răspuns:

„Nu, nu mi se pare nedrept! «Las Fierbinți» e poate cea mai populară muncă a mea. Și sunt oameni care mă asociază și cu altfel de proiecte. Dar, într-adevăr, cei mai mulți cu «Las Fierbinți» pentru că e cel mai de succes produs la care am participat și eu. Nu m-a frustrat niciodată această asociere. E un lucru de care sunt mândru și care face parte din ceea ce sunt eu. Nu e frustrant cât timp trebuie să ne asumăm tot ce facem”.

De altfel, deși orice producție de teatru, film sau televiziune ce îi poartă semnătura se anunță din start a fi un succes, Mimi Brănescu nu vede lucrurile astfel. Nu poate pune egal între numele său și succes. Și nu simte că există o presiune suplimentară din acest motiv atunci când lucrează la un proiect nou. În schimb, susține că succesul îi oferă o mai mare libertate în a crea. „Cumva succesul îți dă încredere să experimentezi lucruri pe care atlfel n-ai avea nici curajul, nici permisiunea să le încerci pentru că nu ți s-ar acorda credit. De aceea poate apar și greșeli. Poate te duci prea mult”.

Revenind la premiera „Minunații Orinoco” din acest weekend, Mimi Brănescu a făcut echipă pentru acest spectacol cu Adela Pârvu, cunoscută publicului prin emisiunea „Visuri la cheie”, unde este designer de interior. Aceasta este cea de-a doua colaborare dintre cei doi, după spectacolul „Ultimii” de la Teatrul Metropolis.

„Mi-a plăcut foarte tare felul în care lucrează. Mi se pare că pe undeva suntem complementari. Când zic complementari mă refer la faptul că ea se mulează foarte profesionist și cu talent pe felul meu nehotârărât și răzgândicios. Ea face cumva posibile toate «inepțiile» care îmi trec prin cap”, afirmă regizorul Mimi Brănescu.

 

Adela Pîrvu, scenograf: „Rolul meu este să ajut regizorul să dea formă, culoare, textură și viață lumii în care își vede personajele”

Absolventă a unui master în scenografie, la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București, Adela Pârvu semnează decorul și partea de costume pentru spectacolul „Minunații Orinoco”, proiect despre care spune că a fost o provocare.

„Noi am mai colaborat la o piesă de teatru, la «Ultimii», care a fost la București și pur și simplu i-a plăcut faptul că i-am înțeles lumea și că mă mișc repede. Și rapiditatea aceasta vine din experiența cu televiziunea, unde lucrurile se derulează mai rapid față de teatru. Și atunci faptul că mă mișc repede pe el îl ajută mult. Mimi Brănescu scrie niște texte extraordinare și pentru orice scriitor, și ca dramaturg, și ca scenarist, dar și ca regizor, toată lumea se deruleză în mintea lui. Și atunci rolul meu de scenograf nu este să creez eu o lume cu care să îi vin în întâmpinare, ci să îl ajut pe el să dea formă, culoare, textură și viață lumii în care își vede personajele. Cu acest spectacol a fost o provocare pentru că m-a rugat să fac și costumele, ceea ce nu am mai făcut până acum. Și e o provocare pentru că Mimi își vede personajele la un moment dat evoluând și când evoluează simte nevoia ca acel lucru să fie exprimat și prin costume”, ne-a spus Adela Pârvu.

Despre spectacolul „Minunații Orinoco” Adela Pârvu spune că este unul senzațional, „o comedie care te lasă cu întrebări profunde despre lumea teatrului, despre istoria României, dar și despre tine”. Iar la final spectatorii vor pleca acasă și cu ceva în plus: o nouă expresie marca Mimi Brănescu.

„Mimi a reușit de fiecare dată să aibă niște expresii emblematice, cum ar fi de exemplu în «Las Fierbinți» cu« Bă, ești prost! Bă, ești nebun!». Și această piesă are o expresie din aceasta care îți rămâne în minte, dar pe care o să îi invit pe spectatori să o identifice. Și o să li se mai întâmple ceva: cu siguranță le va veni să vorbească în versuri”, ne-a mai spus aceasta.

 

,,Minunații Orinoco”, regia Mimi Brănescu

➡️AVANPREMIERA - sâmbătă, 16 aprilie

➡️PREMIERA - duminică, 17 aprilie

Text și regie - Mimi Brănescu

Decor și costume - Adela Pârvu

Asistent regie - Narcisa Novac

DISTRIBUȚIA (în ordinea intrării în scenă): Vlad Volf, Silviu Debu, Narcisa Novac, Alin Florea, Nicholas Cațianis, Adelin Ilie, Blanca Doba, Ramona Gîngă,  Valentin Terente, Monica Ivașcu, Ionel Spălatu.

 

Bilete la avanpremiera și premiera din weekend pot fi achiziționate de pe site-ul www.blt.ro sau de la agenția teatrală 0239/613.969.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro