Se amână distribuirea pastilelor cu iod către populație | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se amână distribuirea pastilelor cu iod către populație

* decizia îi aparține Ministrului Sănătății și a fost explicată prin faptul că se dorește, mai întâi, demararea unei campanii de informare privind administrarea acestor pastile * ulterior va începe și distribuirea, numai că nimeni nu știe, deocamdată, cine va primi această nouă sarcină, mai ales că medicii de familie nu sunt de acord

 

Din cauza riscurilor prea mari pentru sănătate, autoritățile centrale au decis să amâne distribuirea pastilelor cu iod. Pentru cât timp, nu se știe exact. Cert este că nu va începe înainte de realizarea unei campanii de informare privind modul de administrare și utilizare, după cum a subliniat chiar Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Și Conducerea Societății Medicilor de Medicină Generală/ Medicină a Familiei (SNMF) Brăila este de acord cu această abordare, avertizând că administrarea preventivă a acestor medicamente sau fără a exista un real motiv, poate pune viața în pericol. Tocmai din acest motiv, mai spune medicul de familie, nu ar fi de acord cu distribuirea acestor pastile cu iodură de potasiu, dacă s-ar decide așa ceva. ”Noi nu putem să asigurăm această distribuire din două motive. Riscurile ca unii pacienți să le administreze greșit, înainte de un incident nuclear, sunt foarte mari, pentru că de multe ori pacienții nici pe noi nu ne ascultă. Deci aceste pastile, dacă ar fi existente în casă și dacă unii au auzit o știre falsă, o dezinformare pe internet, ar putea să le și ia, chiar dacă în realitate nu ar exista niciun pericol. Riscurile pentru sănătate sunt foarte mari”, a declarat pentru ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, vicepreședintele SNMF Brăila, medicul Marcela Vasilescu. În plus, aceasta a atras atenția că oricum activitățile medicale din cabinet le ocupă tot timpul medicilor de familie, iar o sarcină în plus ar însemna mai puțini bolnavi cronici de consultat, mai puține monitorizări Covid și, automat, mai puține vaccinuri anti-Covid la cabinet. ”În al doilea rând, nici nu avem timp. Noi avem de urmărit acum pacienții noștri cronici pe care îi avem în tratament. Pe lângă asta, în continuare, mai facem la cabinet vaccinarea anti-Covid și monitorizarea pacienților cu Covid. Deci nu neapărat că refuzăm, dar noi nu avem timpul necesar să mai facem și asta! Suntem sufocați cu foarte multe activități. Cred că ar putea fi distribuite în alt mod. Am văzut că în străinătate se dau prin școli, de exemplu. E clar că înainte de orice ar trebui o educație medicală a populației, o campanie de informare foarte clară în acest sens, mai ales că noi avem informații că deja mulți dintre pacienți și-au făcut rezerve de pastile. S-au găsit în farmacii. Deci, luarea acestor pastile într-o situație în care nu se impune, chiar poate fi periculoasă. Deci nu este un medicament, ca oricare altul, să-l luăm așa ușor!”, a subliniat vicepreședintele SNMF Brăila, medicul Marcela Vasilescu.

Fabrica de Antibiotice Iași a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu, medicamente care au ajuns deja în depozitele Direcțiilor de Sănătate Publică din România, dar acestea mai rămân în depozite până când autoritățile centrale vor decide când și cine le va distribui, având în vedere că medicii de familie se opun.”Încă nu am primit absolut nimic legat de procedură, instrucțiuni. Colegii noștri au fost la discuție după ce domnul ministru a spus că pastilele se vor distribui prin medicii de familie (...) Tot ce am înțeles și eu este că distribuția lor va începe în două-trei săptămâni, dar nu se știe cine le va da și cum le va da”, a încheiat medicul de familie din Brăila, Marcela Vasilescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro