Se înmulțesc cazurile de West Nile la Brăila. Prefectura somează primăriile din județ să stârpească țânțarii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se înmulțesc cazurile de West Nile la Brăila. Prefectura somează primăriile din județ să stârpească țânțarii

• mare atenție la înțepăturile de țânțari, pentru că unii sunt purtători ai virusului West Nile! • Direcția de Sănătate Publică Brăila a anunțat confirmarea a două noi cazuri de infectare, dar, din fericire, evoluțiile sunt favorabile • cei doi pacienți se află acum sub supravegherea medicilor, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila

 

Au fost confirmate două noi cazuri de infectare cu virusul West Nile, din cauza înțepăturilor de țânțari. Este vorba despre o persoană cu domiciliul în municipiul Brăila, iar cealaltă din comuna Zăvoaia, ambele fiind internate în Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila, cu o formă medie de boală și cu evoluții favorabile, conform informațiilor puse la dispoziție de către Prefectura Brăila. ”La nivelul județului Brăila se constată o creștere a riscului de apariție a infecțiilor cu virusul West Nile, agravat și de fenomenele meteorologice din ultima perioadă. În acest context, autoritățile locale trebuie să organizeze activități de dezinsecție cu societăți autorizate în acest scop, punând accent pe zonele cu vegetație bogată, parcuri, precum și pe zonele riverane cursurilor de apă”, transmit reprezentanții Instituției Prefectului - Județul Brăila. În acest context, mai spune sursa citată,  primăriile trebuie să ia măsuri pentru asanarea/desecarea bălților și a acumulărilor de apă ca urmare a ploilor abundente precum și pentru informarea populației asupra necesității îndepărtării apei reziduale din gospodării sau din subsoluri. „Având în vedere creșterea populației de țânțari în mai multe zone ale județului, am convocat, în cursul acestei după-amiezi (n.r. – marți, 26 septembrie), o ședință de analiză cu instituțiile responsabile din județ: Direcția de Sănătate Publică a Județului Brăila, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al Județului Brăila, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila, Direcția pentru Agricultură Județeană Brăila, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Brăila, Oficiul Fitosanitar Brăila, Comisariatul Județean Brăila al Gărzii de Mediu. În cadrul întrevederii, am analizat măsurile care trebuie luate pentru reducerea acestor populații de țânțari. Totodată, am atenționat, printr-o circulară, conducerile unităților administrativ-teritoriale cu privire la măsurile pe care trebuie să le aplice în fiecare localitate pentru combaterea țânțarilor. Urmează ca instituțiile responsabile în domeniu să controleze modalitatea în care primarii și consiliile locale respectă aceste recomandări,” a declarat prefectul județului Brăila, Iulian Timofei.
Men
ționăm că în evidențele Direcției de Sănătate Publică Brăila sunt înregistrate, la acest moment, un număr de șapte cazuri de meningită cu virus West Nile, pe teritoriul județului, în perioada de supraveghere 5 iunie-31 octombrie 2023.

West Nile este un virus transmis prin înțepătură de țânțar și care poate cauza boli neurologice la persoanele infectate. În prezent, nu există un vaccin pentru a preveni îmbolnăvirea, însă există anumite măsuri de protecție pe care le pot respecta oamenii pentru a preveni infectarea.

Recomandările pentru populație sunt următoarele:

- să evite expunerea la tânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;

- să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva tânțarilor pe părțile neacoperite ale corpului;

- să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
- s
ă utilizeze substanțe insecticide în locuință, dar ulterior să nu se uite aerisirea încăperii; 

- în jurul locuinței se recomandă utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit;

- utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucrează noaptea pe câmp), pe plasele pentru țânțari, pereții cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificați semnele și simptomele, specialiștii în sănătate publică ai Ministerului Sănătății vă recomandă să vă prezentați la cel mai apropiat cabinet medical dacă aveți
febr
ă, durere de cap severă, dureri musculare, vărsături și erupții cutanate. În cazurile severe, care afectează, cel mai frecvent, persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice, pot apărea și alte simptome, respectiv: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro