Se înmulțesc cazurile de violență domestică | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se înmulțesc cazurile de violență domestică

•  în primele opt luni ale acestui an, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila au emis 89 de ordine de protecție provizorii, 47 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată • oamenii legii au intervenit la 2.438 de cazuri de violență domestică, dintre care 1.290 în mediul urban și 1.148 în mediul rural • la nivelul județului Brăila, în primele opt luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 1,47%, față de primele opt luni ale anului 2023, de la 815 la 827 de fapte
 

Violența domestică a luat amploare, atât la nivel național, cât și la Brăila. S-au emis ordine de protecție ”la greu”, asta după ce membri ai unor familii au ajuns să se teamă în propria casă și chiar în afara locuinței. Polițiștii au intervenit pentru prevenirea faptelor de violență, atât între membrii de familie, dar și între persoane care nu fac parte din aceeași familie. Potrivit datelor transmise de Poliția Română, în primele 10 luni ale acestui an, polițiștii au emis 11.334 de ordine de protecție provizorii, 4.595 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție, de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 111.029 de cazuri de violență domestică, dintre care 53.953 în mediul urban și 57.076 în mediul rural.

La nivelul județului Brăila am obținut o situație pentru primele opt luni ale acestui an, perioada în care polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila  au emis 89 de ordine de protecție provizorii, 47 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 2.438 de cazuri de violență domestică, dintre care 1.290 în mediul urban și 1.148 în mediul rural. ”La nivelul județului Brăila, în primele opt luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 1,47%, față de primele opt luni ale anului 2023, de la 815 la 827 de fapte. Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe și nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinelor de protecție sau ordin de protecție provizoriu.
În primele opt luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor (de la 817 la 835) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (de la 828 la 835).
În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 142 de ordine de protecție, 47 fiind provenite din ordine de protecție provizorii. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 83 au fost confirmate de unitățile de parchet, ceea ce reprezintă un procent de 93%. Referitor la nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinelor de protecție sau ordin de protecție provizoriu, au fost sesizate 68 de infracțiuni, dintre care 50 în mediul urban și 18 în mediul în
rural”, au transmis reprezentanții IPJ Brăila

 

Intervenții la nivel național, pentru prevenirea și investigarea violenței domestice

Potrivit unui comunicat emis recent de Poliția Română, prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru polițiști, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere penală.

La nivel național, în primele 10 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a crescut cu 5%, față de primele 10 luni ale anului 2023, de la 48.368 la 50.614 fapte. Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română. Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru lovirea sau alte violențe (de la 29.987 la 30.913 fapte), amenințare (de la 5.833 la 6.419 fapte) și nerespectarea ordinelor de protecție (de la 3.516 la 4.446 de fapte). Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” –  61%  (30.913 fapte) și ,,amenințarea” – 13% (6.419 fapte), acestea reprezentând peste 74% din total. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 11.201 ordine de protecție, 4.595 fiind provenite din ordine de protecție provizorii, se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliției Române.

La nivel național, au fost emise 11.334 de ordine de protecție provizorii, 4.595 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție. Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 735 de infracțiuni, dintre care 421 în mediul urban și 314 în mediul în rural.

În primele 10 luni ale anului 2024, la nivelul D.G.P.M.B. și al inspectoratelor de poliție județene a fost pusă în aplicare măsura obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere” în 1.287 de situații, reprezentând 10,1% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise și al ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești.

 

Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică

Începând cu data de 1 octombrie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a intrat în ultima etapă de implementare, acoperind toate județele țării. Ultimele 18 județe în care sistemul a fost operaționalizat sunt: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

De asemenea, tot începând cu 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. Reamintim faptul că, începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în municipiul București și județele Iași, Mureș și Vrancea, reprezentând prima etapă de implementare.

A doua etapă de implementare a sistemului informatic a continuat, începând cu data de 1 ianuarie 2024, atunci când a fost operaționalizat în județele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea.

”Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”, au precizat polițiștii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro