Mergi la conţinutul principal

Se «freacă menta» la Consiliul Judeţean. CJ Brăila are doar 4 investiţii în derulare

• consilierii judeţeni PNL Brăila, în frunte cu Alexandru Dănăilă, au făcut public răspunsul primit din partea Direcţiei Tehnice şi Lucrări Publice a CJ, privind contractele de execuţie aflate în derulare • este vorba doar despre 4 proiecte, dintre care 3 sunt departe de a fi considerate vitale pentru judeţ, iar unul, la Spital, aflat în litigiu • Dănăilă susţine că situaţia este absolut aberantă şi consideră total inadmisibil ca la nivelul Consiliului Judeţean sectorul investiţiilor să se mişte atât de lent şi cu zero încercări de atragere a unor finanţări externe • de cealaltă parte, preşedintele CJ, Francisk Chiriac, precizează că situaţia nu este chiar atât de neagră cum o prezintă liberalii • acesta a vorbit despre foarte multe investiţii aflate în prezent la stadiul de licitaţie, dar şi despre faptul că funcţionarii publici nu îşi fac treaba

 

Cu viteza melcului. Aşa se mişcă sectorul investiţional la Consiliul Judeţean Brăila. O demonstrează o informare oficială, venită recent, chiar de la Direcţia Tehnică şi Lucrări Publice a instituţiei, pe care consilierii judeţeni ai PNL au ţinut să o facă publică după ce au primit-o. Documentul se referă la toate contractele de execuţie pe care CJ Brăila le avea în derulare la finalul lunii mai. Mai exact, 4 investiţii, dintre care una la Spitalul Judeţean, unde contractul se află în litigiu cu “Vamed”, firma care a executat lucrările. Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a catalogat situaţia ca fiind inadmisibilă, în contextul în care Consiliul Judeţean ar trebui să fie principalul «aspirator» de fonduri externe, fie ele de la Uniunea Europeană sau de la Guvern, pentru a pune lucrurile în mişcare în zona noastră.

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, nu neagă această situaţie, însă susţine că declaraţiile liberalilor sunt strict politicianiste şi că au menirea de a induce în eroare. Acesta precizează că, în ciuda întârzierilor din cauza blocajelor din zona accesării de fonduri europene din timpul Guvernului Dacian Cioloş, dar şi a promulgării bugetului României cu ceva întârziere, Consiliul Judeţean Brăila are în prezent o serie de contracte investiţionale ce se află în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) şi care urmează să fie atribuite în curând. Chiar şi aşa, Chiriac a ţinut să atragă atenţia că cei mai mulţi dintre funcţionarii publici preferă să “taie frunze la câini” în loc să muncească.

 

Care sunt cele 4 investiţii aflate în derulare în prezent la CJ Brăila

Liberalii au cerut încă de anul trecut de la aparatul Consiliul Judeţean Brăila, o informare legată de stadiul tuturor contractelor de execuţie privind lucrările aflate în derulare în prezent, dar şi firmele care le execută. După cum a explicat consilierul judeţean Alexandru Dănăilă, răspunsul a venit abia luna trecută, chiar înainte de cea mai recentă şedinţă ordinară a Consiliului. Ei bine, informarea, primită din partea directorului executiv al Direcţiei Tehnice şi Lucrări Publice a Consiliului Judeţean, Silviu Nisipeanu, este cel puţin îngrijorătoare, dacă nu chiar halucinantă. Doar patru proiecte investiţionale se află, în prezent, în curs de execuţie la judeţ, iar mai problematic este că niciunul nu pare să fie vital pentru Brăila.

Unul dintre acestea face referire la reabilitarea staţiei de pompare apă în caz de incendiu la Casa de Cultură pentru Tineret (Gospodărie de apă). Mai exact, un contract demarat în aprilie 2016, în valoare totală de 253.210 lei cu TVA şi realizat de SC “Construct Still 2000” SRL. Termenul de finalizare era iniţial 24 septembrie 2016, însă lucrarea a avut ceva întârzieri.

Un alt proiect se referă la faza de proiectare, documentaţii avize, acorduri şi execuţia lucrărilor exterioare (utilităţi) la clădirea din Şoseaua Buzăului nr. 15 A, pentru transformarea acesteia într-un bloc de locuinţe pentru medicii rezidenţi. Contractul a  început în august 2016 şi are termen de finalizare data de 20 a lunii în curs. Este realizat de SC “Olcocons” SRL Însurăţei şi are o valoare de 174.335 lei cu TVA.

O altă investiţie aflată în derulare la CJ Brăila vizează lucrările de reparaţii curente, hidroizolaţii la terasa Palatului Administrativ Brăila. Acesta a demarat în decembrie anul trecut şi ar trebui să se încheie tot pe 20 iunie 2017. Contractul în cauză este executat de SC “Urbanstart Invest” SRL Brăila şi are o valoare de 38.148 lei cu TVA.

De asemenea, al patrulea proiect, şi cel mai important, face referire la proiectarea şi execuţia lucrărilor la Secţia Cardiologie şi Pediatrie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Contractul a fost demarat în decembrie 2011 şi avea ca termen de finalizare luna iunie 2015. În informare se precizează că a fost realizat în procent de 98%. Însă, după cum se cunoaşte, executantul este SC “Vamed România” SRL, iar în prezent contractul se află în litigiu. Valoarea acestuia este de 12.129.225 lei cu TVA. Potrivit liberalilor, având în vedere litigiul, proiectul nici măcar nu poate fi considerat “în execuţie”, aşa cum se susţine oficial de la nivelul conducerii CJ Brăila.

 

Dănăilă: «Consiliul Judeţean este, astăzi, într-o situaţie fără precedent»

Şeful liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă, s-a arătat extrem de dezamăgit de răspunsul primit din partea aparatului Consiliului Judeţean privind contractele aflate în derulare. Acesta susţine că nu se poate discuta despre „dezvoltare a judeţului” în contextul în care conducerea CJ nu se ocupă de sectorul investiţional la modul serios.

„Am primit o informare care sper să nu fie corectă. O să v-o pun la dispoziţie pentru că sunt informaţii publice. Dar dacă este aşa, Consiliul Judeţean este, astăzi, într-o situaţie fără precedent, din punctul meu de vedere. La Consiliul Judeţean sunt în derulare doar 3 contracte de investiţii pentru lucrări. Deci cea mai mare entitate publică din judeţul Brăila, care trebuie să reabiliteze drumurile judeţene, care trebuie să se ocupe de tot ceea ce înseamnă aducerea la egalitate a nivelului de trai din UAT-urile din judeţ - poate mai puţin din municipiu -, are doar 3 investiţii în curs! Una dintre ele este reabilitarea staţiei de pompare a apei pentru incendiu la Casa de Cultură pentru Tineret Brăila, a doua este legată de lucrări de reparaţii curente/hidroizolaţii la Terasa Corp B de la Palatul Administrativ Brăila. Adică o parte din acoperişul clădirii administrative unde este sediul Primăriei şi al CJ. De asemenea, faza de proiectare pentru locuinţele pentru medici din Şoseaua Buzăului nr. 15. Deci acestea sunt cele 3 lucrări în derulare ale Consiliului Judeţean. Mi se pare ruşinos să vorbeşti de atragerea de fonduri europene, despre proiecte de investiţii, să propui rectificarea listei de investiţii a judeţului Brăila şi a bugetului, să propui spre vot execuţia bugetară, când tu, la Consiliul Judeţean, nu ai decât 3 lucrări în derulare! Şi nu mai spun că sunt 3 lucrări care nu au un impact semnificativ asupra dezvoltării acestui judeţ”, a afirmat Dănăilă.

Mai mult, sursa citată, susţine că cea de-a patra investiţie menţionată, legată de Spitalul Judeţean, nici nu poate fi luată în calcul la capitolul „lucrări în derulare”, în contextul în care există un litigiu cu constructorul, „Vamed”.

„Discutăm despre dezvoltarea judeţului la nivel viitor. Dar nu ne-a precizat nimeni cât de îndepărtat este acest viitor. Judeţul Brăila stagnează astăzi din punct de vedere al investiţiilor, ceea ce este o problemă foarte mare!

Discutăm de dotări. Peste tot sunt contracte de dotări. Dar niciun contract de lucrări. Niciun contract care să creeze dezvoltare suplimentară. Sunt lucruri pe care le sesizăm şi cerem public pe această cale preşedintelui de Consiliu Judeţean să se implice direct. Să nu-şi mai caute tot felul de ajutoare, cum încearcă să facă cu county managerul sau cu alte persoane cărora să le delege aceste atribuţii. Este responsabilitatea ordonatorului principal de credite să demareze procedurile pentru investiţiile asumate prin buget! Sunt chestiuni pe care Consiliul trebuie să le facă şi care, astăzi, nu se întâmplă. A trecut un an de mandat, iar lucrurile arată mai rău decât înainte. Dacă înainte discutam despre faptul că la fiecare licitaţie exista suspiciunea de fraudă, de data asta nu se mai face nicio licitaţie, ca să nu existe niciun fel de suspiciune”, a mai adăugat Dănăilă.

Liberalii îl consideră principal vinovat pentru această situaţie pe preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, cu precizarea că el este cel care impune linia aparatului din subordine şi îşi formează echipa de lucru. Sursa citată a mai adăugat că cea mai mare problemă o reprezintă faptul că nu se încearcă atragerea de fonduri externe. Cu această ocazie, Dănăilă a criticat şi modul de operare al Centrului de Informare şi Dezvoltare pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Durabilă, aflat în subordinea CJ Brăila.

„Consiliul Judeţean votează proiectele de hotărâre, nu înţeleg de ce nu sunt duse la îndeplinire? Nu înţeleg de ce nu sunt prevăzute investiţii cu fonduri europene? Nu înţeleg de ce pentru Spital nu se încearcă atragerea de fonduri prin Ministerul Sănătăţii şi nu doar din banii Consiliul Judeţean? Deci ne este mai simplu să băgăm mâna în buzunarul nostru decât să scriem un proiect şi să ne ducem să cerem bani pentru cofinanţarea acestor proiecte. Am vorbit şi despre Centrul acela de Dezvoltare (CID). S-a tot încercat finanţarea acestei entităţi prin Consiliul Judeţean, lucru care nu a adus nici măcar un leu plusvaloare. Nu există astăzi investiţii în curs de derulare pe fonduri europene. Reiese tocmai din adresa pe care am primit-o de la Consiliul Judeţean. Randamentul acestei instituţii din punctul meu de vedere este prea scăzut ca să mai ţinem acolo o masă de oameni angajaţi, promovaţi de partid şi finanţaţi din banii publici ai diferitelor UAT-uri din judeţ. Dacă ar fi existat performanţă, poate treceam peste chestiunea cu politizarea acestei instituţii, dar atât timp cât nu există, nu poate fi nicio scuză pentru menţinerea în activitate a acesteia”, a conchis Dănăilă.

 

Chiriac: «Nu suntem firmă privată! Există anumite proceduri»

La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, susţine că liberalii dramatizează un pic cam mult şi că situaţia nu este chiar atât de neagră pe cât o vor aceştia. Deşi recunoaşte că în prezent doar Consiliul nu are decât cele trei contracte în derulare, liderul judeţului a ţinut să precizeze că în prezent există multe proiecte urcate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), care, odată atribuite, vor schimba situaţia prezentată de liberali.

Chiriac a ţinut să mai atragă atenţia şi asupra unor întârzieri de la nivel naţional, care au produs repercusiuni la capitolul investiţiilor şi la Brăila.

„Aceste patru contracte sunt acum în derulare, dar avem lansate pe SEAP foarte multe. Proiectele sunt finalizate, urmează licitaţia. În momentul când se va atribui, o să avem şi alte investiţii în derulare. Este într-o continuă mişcare partea de investiţii. Nu putem să lansăm când vrem noi, că nu suntem firmă privată. Trebuie să respectăm toate procedurile legale. Dacă cineva crede că preşedintele CJ Brăila dă ordin să înceapă respectiva lucrare, se înşeală. Sunt proceduri pe care trebuie să le respectăm şi le vom respecta. Dar eu vă aduc aminte că anul trecut Guvernul Cioloş, două luni de zile, a blocat SEAP. Nu s-a mai întâmplat nimic. Şi am tot mers aşa din procedură în procedură simplificată, astfel că nu am putut demara absolut nimic. Ţinând cont că şi bugetul a fost votat târziu şi am reuşit să facem doar ce era lansat sau ce era adjudecat. Şi am făcut. Am făcut plombări, am făcut covoare asfaltice. Noi chiar ne-am mişcat un pic faţă de Primăria Municipiului. Vă mai aduc aminte că bugetul anul acesta a fost votat şi promulgat de domnul preşedinte Iohannis, abia în luna martie. Efectiv, dacă stau bine şi mă gândesc noi am avut doar două luni - aprilie şi mai -, când am început să lucrăm efectiv. Pentru că nu puteam să dăm drumul la o investiţie foarte mare până nu aveam bugetul aprobat”, a explicat Chiriac.

Acesta a precizat că, din punctul său de vedere, comentariile liberalilor sunt pur politice, fără să ţină cont de modul în care se desfăşoară lucrurile cu adevărat în administraţie.

„Noi acţionăm pe lege. Nu de capul nostru, că nu suntem la firmă privată. Cred că cei care au comentat au şi ei o oarecare experienţă în administraţia publică, dar probabil nu îşi aduc aminte de ea. Ori au pierderi de memorie, ori trăiesc în Ziua Cârtiţei, adică se trezesc mâine dimineaţă şi îşi aduc aminte doar ce au trăit ziua trecută. Trei luni de zile nu am putut să demarăm nicio procedură de achiziţie. Deci primul trimestru era ca şi dus. Am consumat doar 1,5% din buget pentru investiţii. Dar tocmai de asta încercăm să marjăm şi avem toate procedurile lansate pe drumuri, pe spitale şi aşa mai departe, pentru că încercăm să venim din spate şi să recuperăm cele 3 luni. Dar sper să nu avem foarte multe contestaţii pentru că altfel ne ducem iar în şicana procedurilor şi trebuie să le reluăm sau să le facem pentru anul viitor. Dar eu v-aş pune o întrebare: credeţi că eu nu vreau ca aceste lucrări să fie demarate mai repede? Credeţi că este rea-voinţă din partea mea, a preşedintelui, ca aceste lucrări pe care ni le-am asumat în programul de guvernare locală, să nu se facă? NU! Eu am venit ca preşedinte al CJ Brăila să pun planul de Guvernare în aplicare, nu să îl distrug!”, a mai adăugat Chiriac.

Şeful judeţului a explicat că printre cele mai importante contracte lansate în prezent pentru viitoare licitaţii este cel legat de drumurile judeţene. Mai mult, Chiriac i-a solicitat, la rândul său, lui Dănăilă să spună câte proceduri a lansat în perioada când era viceprimar al Municipiului.

„Dumnealui ştie foarte bine cum este partea legată de proceduri. Vorbim de o listă sau vorbim de legalitate, până la urmă?”, a mai adăugat preşedintele CJ.

Cât despre investiţii viitoare, Chiriac a amintit că a semnat, miercuri, contractul pentru modernizarea drumului care face legătura între localitatea Gulianca, aflată la graniţa cu judeţul Vrancea, şi comuna Viziru, prin Programul Operaţional Regional. De asemenea, că există 18 km de drum ce vor fi reabilitate prin SUERD. Potrivit lui Chiriac, în ciuda comentariilor PNL, pe partea de drum lucrurile sunt în grafic. De asemenea, acesta a amintit despre realizarea instalaţiei interioare anti-incendiu la Casa Tineretului, unde deocamdată se caută proiectant, însă este încă o lucrare ce urmează să fie implementată.

 

«Boala» funcţionarilor publici: lenea

Şi totuşi, şeful CJ Brăila a susţinut, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că o parte dintre problemele privind viteza redusă cu care se mişcă colosul judeţului, se rotesc şi în jurul funcţionarilor publici, care nu îşi fac treaba. Chiriac susţine că nu este în niciun caz o scuză pentru nerealizări, însă, într-adevăr, pârghiile sale de a pune funcţionarii la treabă pe legea actuală sunt extrem de limitate.

„Nu numai că nu acţionează rapid. Unii funcţionari chiar nu fac nimic! Una dintre metodele de a lua măsuri este Comisia de disciplină, dar şi din aceasta tot ei fac parte. Nu există o comisie mixtă sau un alt organism care să vină şi să le analizeze activitatea. Este un lucru foarte rău, din punctul meu de vedere. «Timpul trece, leafa merge» şi asta este o situaţie generală. Eu cred că şi în alte consilii se întâmplă la fel. Din punctul meu de vedere, cred că mai mult de jumătate dintre funcţionarii publici nu îşi fac treaba. Iarăşi, evaluarea lor este făcut tot de şeful lor ierarhic, care, de asemenea, este funcţionar public”, a declarat Chiriac.

Acesta a adăugat că speră ca după modificarea codului administrativ în Parlament lucrurile să se schimbe în bine.

„În momentul de faţă eu nu pot să le fac nimic. Am făcut evaluarea, am fişele de post, am început deja cu anumite departamente să vorbim efectiv cu ei, să vedem ce fac în fiecare zi, sau în fiecare săptămână. Chiar dacă le cer rapoarte săptămânale, o să spună că timpul raportului le ia din timpul lor de muncă. E destul de complicat. Dar sper că prin această modificare a codului administrativ să li se dea un imbold spre asumarea răspunderii şi spre a munci mai cu aplomb în momentul în care noi le dăm mai multe teme”, a încheiat Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro