Scutul antirachetă va fi instalat în România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scutul antirachetă va fi instalat în România


Instalarea de elemente ale scutului antirachetă în România e un element care arată încrederea reciprocă între SUA şi România, a declarat preşedintele Băsescu. El a explicat că decizia adoptată de CSAT este în conformitate cu art. 118, alin. 5 din Constituţie, cu Legea 291/2007, dar şi cu legea siguranţei naţionale şi a apărării naţionale. Acordurile SUA-România privind instalarea componentelor vor fi ratificate de Parlament, a menţionat Băsescu.
Şeful statului a mai precizat că invitaţia ca România să participe la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă a fost lansată de preşedintele SUA, Barak Obama, prin intermediul subsecretarului de stat american pentru controlul armamentelor, Ellen Tauscher. Preşedintele a spus că a a avut o întrevedere cu Tauscher - care se află în România în fruntea unei echipe de experţi americani - în prima parte a zilei.
Potrivit preşedintelui, pe teritoriul României vor fi amplasaţi "interceptori tereştri", reprezentând componente ale sistemului antirachetă. Calendarul convenit cu americanii vizează operaţionalizarea facilităţilor de pe teritoriul României începând cu anul 2015.

Băsescu: "Noul sistem antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei"

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat, joi, că teritoriul României nu va găzdui un sistem care să fie îndreptat împotriva Rusiei, referindu-se la decizia aprobată în CSAT ca ţara noastră să participe la sistemul american antirachetă.
"Noul sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei, acest lucru doresc să-l subliniez în mod categoric, nu este găzduit pe teritoriul României un sistem care să fie îndreptat împotriva Rusiei, ci împotriva altor ameninţări", a subliniat Traian Băsescu joi, după şedinţa CSAT în care s-a aprobat propunerea părţii americane privind participarea României la sistemul antirachetă.
În acelaşi timp, Băsescu a ţinut să precizeze că România a apreciat transparenţa de care au dat dovadă Statele Unite în ceea ce priveşte promovarea noului proiect de apărare antirachetă. "Vă aduceţi aminte că preşedintele Barack Obama a făcut precizări încă din luna septembrie a anului trecut, că vizează o regândire a sistemului de apărare antirachetă care să se constituie într-un sistem de protecţie a ţărilor din sud-estul Europei", a subliniat Traian Băsescu.
CSAT a aprobat joi instalarea de componente antirachetă pe teritoriul României începând cu anul 2015, a anunţat joi preşedintele, care a precizat că Acordurile bilaterale dintre SUA-România pe acest subiect vor fi ratificate de Parlament. "În şedinţa de astăzi CSAT a aprobat propunerea părţii americane privind participarea României la sistemul antirachetă. Pe teritoriul naţional vor fi amplasate capabilităţi terestre de interceptare ca elemente componente ale sistemului. Pentru materializarea deciziei în perioada imediat următoare vor fi iniţiate negocieri bilaterale pentru încheierea acordurilor necesare, urmând ca acestea să fie ratificate de Parlamentul României. Parlamentul României va fi cel care va aproba acordurile care vor fi negociate în perioada următoare", a spus Traian Băsescu.
Şeful statului a subliniat că decizia luată joi de CSAT este importantă în consolidarea parteneriatului cu Statele Unite, dar şi un câştig pentru România în ce priveşte nivelul de securitate. "Cel mai important lucru pe care l-am făcut astăzi, la capătul unei perioade îndelungate de discuţii cu partenerul american, este acela că această decizie şi operaţionalizarea sistemelor cresc foarte mult nivelul de securitate al României. Este cel mai mare câştig pe care îl avem. România nu era protejată împotriva unor eventuale lovituri cu rachete balistice", a subliniat Traian Băsescu.
"Dacă discutăm de parteneriatul strategic româno-american, trebuie să subliniez faptul că acesta este un element în plus care arată încrederea reciprocă între România şi Statele Unite, între Statele Unite şi România, încredere care nu s-a manifestat numai în Irak şi Afganistan, acum vine să prefigureze nişte sisteme care vor ţine legate cele două ţări foarte multe zeci de ani de acum înainte", a mai arătat şeful statului.
În plus, preşedintele a precizat că invitaţia făcută de Statele Unite este un succes pentru România şi în relaţiile cu statele membre NATO şi UE.
Băsescu a explicat că decizia adoptată de CSAT este în conformitate cu art. 118, alin. 5 din Constituţie, cu Legea 291/2007, dar şi cu legea siguranţei naţionale şi a apărării naţionale. "Am ţinut să vă dau aceste elemente de legalitate pentru ca dezbaterile care vor urma dacă este posibil să se facă în conformitate cu legile statului român şi nu fără a citi legile", a afirmat şeful statului.
Şeful statului a mai precizat că invitaţia ca România să participe la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă a fost lansată de preşedintele SUA, Barack Obama, prin intermediul subsecretarului de stat american pentru controlul armamentelor, Ellen Tauscher. Preşedintele a spus că a a avut o întrevedere cu Tauscher - care se află în România în fruntea unei echipe de experţi americani - în prima parte a zilei. Ellen Tauscher a fost în România şi în aprilie 2008, când România a găzduit summitul NATO. Atunci, Tauscher a venit în calitate de congresmen şi a participat la o conferinţă pe teme de securitate, unde a vorbit şi despre scutul antirachetă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro