Mergi la conţinutul principal

Scurt «armistiţiu» PNL - PSD pentru bunul mers al unei afaceri private

• în cadrul celei mai recente şedinţe de îndată a CLM Brăila, consilierii municipali au căzut de acord să aprobe în unanimitate un proiect de hotărâre pentru a nu bloca o afacere privată • este vorba despre un proiect privind neexercitarea dreptului de preemţiune al Municipiului Brăila pentru un imobil situat pe Strada Albă, idee pe care liberalii nu au acceptat-o până în prezent • pentru că foarte mulţi consilieri au tras chiulul, iar proiectul avea nevoie de două treimi din voturi pentru a trece, cei doi PNL-işti prezenţi au spus “DA” neexercitării

 

Situaţie interesantă la cea mai recentă şedinţă de îndată a CLM Brăila, când PNL-iştii şi PSD-iştii au făcut un scurt “armistiţiu” pe un subiect controversat, pentru a nu bloca o afacere privată. Este vorba despre aprobarea unui proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preempţiune al Municipiului Brăila pentru un imobil situat în Brăila, pe Str. Albă, nr.10. După cum se ştie, liberalii s-au arătat împotriva ideii ca municipalitatea să se pronunţe de fiecare dată în cazul în care nu este interesată să îşi manifeste acest drept şi şi-au exprimat dezacordul prin abţinere de la vot la astfel de proiecte de hotărâri, însă la cea mai recentă şedinţă de îndată lucrurile au stat altfel. La rugămintea primarului Marian Dragomir, pentru a nu bloca o afacere privată, cei doi consilieri liberali prezenţi în sală, Petrică Popa şi Raluca Bucur, au spus “DA” proiectelor cu această temă, pentru a asigura votul cu două treimi, fiind vorba de patrimoniu. Chiar şi aşa, Popa a ţinut să atragă atenţia că aparatul de specialitate al Primăriei ar trebui să analizeze foarte bine acest tip de proiecte şi să încerce să le grupeze pe viitor.

“Domnule Primar, grupul de consilieri liberali a considerat întotdeauna că lucrurile se pot face şi simplu. Ca atare, până acum am votat cu «abţinere» la acest tip de proiect privind neexercitarea dreptului de preempţiune al Municipiului Brăila. De aceea, vă rog să reconsideraţi poziţia dumneavoastră asupra modului de rezolvare a acestei probleme care poate fi făcut mult mai simplu, printr-o singură hotărâre de Consiliu Local pentru toate speţele care vor fi. Astăzi, chiar dacă suntem numai doi consilieri liberali la această şedinţă vom vota «pentru» la aceste proiecte de hotărâre, dar vă rugăm să rezolvaţi problemele cetăţenilor mult mai repede şi mult mai simplu şi pentru dumneavoastră, şi pentru Consiliu şi pentru cetăţeni”, a afirmat Popa.

Primarul Marian Dragomir a ţinut să le mulţumească liberalilor pentru faptul că au ales să permită aprobarea acestor proiecte, dat fiind faptul că altfel nu se putea asigura votul cu două treimi.

“Vă asigur de faptul că şi eu doresc să rezolvăm mult mai repede aceste proceduri şi să nu mai avem pe ordinea de zi a fiecărei şedinţe între 10 şi 12 puncte privind neexercitarea dreptului de preempţiune al Municipiului Brăila. Dar este o procedură pe care nici eu nu o doresc însă legislaţia ne obligă, aşa cum am discutat şi am explicat la şedinţele anterioare. Rămân în schimb deschis la orice discuţie, cu avizul Direcţiei Juridice şi a domnului Secretar al Municipiului Brăila, pentru a simplifica procedura, dacă este posibil. Dacă nu, mizez, ca şi astăzi, pe aceeaşi înţelegere din partea dumneavoastră, pentru că binele cetăţenilor Municipiului Brăila şi rapiditatea rezolvării oricărei doleanţe este în interesul nostru comun, al tuturor”, a adăugat Dragomir.

 

Primarul a explicat că dacă proiectul pica, investitorii pierdeau finanţarea de la bancă

În cele din urmă, proiectul legat de imobilul de pe Str. Albă nr. 10 a fost aprobat în unanimitate, cu 19 voturi “pentru” din partea consilierilor prezenţi la şedinţă, ca şi alte trei astfel de puncte privind imobilele: Str. Mihai Eminescu nr. 28, Str. Radu S. Campiniu nr. 11 şi Str. Veche nr. 10 - Str. Veche nr. 8 lot 2 - Str. Orientului nr. 33 lot 2.

Întrebat după şedinţă despre ce era vorba la acest proiect şi de ce a fost nevoie ca el să fie aprobat în cadrul unei şedinţe de îndată, primarul Marian Dragomir a explicat că proiectul privind neexercitarea dreptului de preempţiune pentru imobilul de pe Strada Albă viza obţinerea unei finanţări din partea unei societăţi, riscând ca afacerea să fie blocată dacă municipalitatea nu se exprima, lucru înţeles şi de consilierii liberali.

“Eu i-am rugat înainte de şedinţă pe consilierii PNL să participe şi dânşii la vot la acest proiect, deoarece noi la PSD, ca urmare a faptului că sunt unii consilieri plecaţi în diverse delegaţii sau cu treabă nu întruneam două treimi. La proiectul acesta de pe Strada Albă, a venit la secretarul municipiului Brăila, doamna care a depus cererea respectivă şi ne-a solicitat să îi dăm sprijinul pentru că are un dosar de finanţare de la o bancă. Şi în situaţia în care a doua zi după această şedinţă nu ducea documentele prin care noi nu ne exercităm dreptul de preempţiune, pierdea toată finanţarea pentru dezvoltarea afacerii respective. Despre asta era vorba. Nu am întâlnit-o niciodată pe doamna respectivă, nu o cunosc”, a declarat Dragomir, fără a putea oferi însă detalii despre profilul investiţiei viitoare la adresa respectivă.

Precizăm că Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice menţionează că “în cazul în care Ministerul Culturii şi Cultelor sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului nu îşi exercită dreptul de preempţiune (...), acest drept se transferă autorităţilor publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile”.

Reamintim că, de la şedinţa de îndată a CLM Brăila au lipsit motivat 8 consilieri: PNL-iştii Marian Fusea, Sorin Ioniţă, Cristian Pricop, Constantin Sîrbu, AdrianTabarac, PSD-istul Valentin Pătârlăgeanu, Dan Păun de la ALDE şi Florica Lungu de la PND.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro