Sol infestat cu produse petroliere, cu dejecţii de porci sau cu uree, acestea sunt urmările poluărilor accidentale produse pe raza judeţului Brăila, în 2009. În total, au fost consemnate de către autorităţile de mediu 27 de poluări accidentale. Majoritatea - 16, mai exact - au fost provocate de scurgerile din conductele de petrol ale "Conpet" SA Ploieşti. Acestea au necesitat folosirea de material petroabsorbant, decopertarea solului şi depozitarea pământului poluat într-un loc special amenajat, de unde a fost preluat de o firmă specializată în operaţiuni de neutralizare.
Conductele de canalizare uzate ale "Complexului de Porci" Brăila au cedat de trei ori, pe parcursul anului trecut, poluând solul cu ape reziduale, încărcate de dejecţii animale. Pentru remedierea situaţiei, s-a vidanjat mizeria scursă din conducte şi s-a curăţat terenul.
Un alt incident s-a înregistrat pe căile ferate, mai exact pe ruta Făurei-Cireşu, la kilometrul 3^100, unde un vagon încărcat cu uree, aparţinând CFR Marfă, a fost vandalizat. S-au împrăştiat pe sol circa patru tone de uree, fiind nevoie de o intervenţie urgentă pentru adunarea acesteia. Ureea granulată a fost strânsă de pe terasament şi depozitată într-un vagon asigurat şi acoperit, prevenindu-se astfel o poluare accentuată a solului.
Tot la capitolul poluări accidentale au fost consemnate şi şase incendii de vegetaţie uscată care au izbucnit astă-vară pe terenurile administrate de Ocolul Silvic Lacu Sărat. S-a stabilit că flăcările au fost provocate de aruncarea neglijentă a unor resturi de ţigară aprinse.
În municipiu, a fost considerată poluare accidentală deversarea a 60 litri de ulei hidraulic dintr-un utilaj avariat al Direcţiei Seroplant.
Incidentul s-a produs la intersecţia străzii Şcolilor cu B-dul Independenţei şi a bulversat câteva ore traficul auto.
Garda de Mediu Brăila nu a considerat necesar să aplice nicio sancţiune pentru aceste poluări accidentale. "În toate cazurile, operatorii economici implicaţi au intervenit şi au aplicat măsuri tehnice de remediere a avariilor şi de eliminare a efectelor acestora asupra mediului şi stării de sănătate a populaţiei", se arată într-un document întocmit de Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu.