Mergi la conţinutul principal
Cresc și prețurile terenurilor agricole în 2023

Scumpiri la hectar

• sunt creșteri între 1.000 și 9.000 lei/ha, în funcție de zonă • despre o ”explozie” a prețurilor putem vorbim la Ciocile, unde hectarul de teren agricol este evaluat acum la 35.000 lei (26.000 lei/ha în 2022) • cele mai bine cotate terenuri arabile rămân cele din Viziru, Chiscani, Cazasu și Traian • o creștere spectaculoasă se înregistrează și la pădurile și terenurile extravilane neproductive din județul Brăila

 

Prețurile terenurilor extravilane din județul Brăila cresc considerabil în 2023! Vorbim atât de terenurile agricole, cât și cele neproductive și păduri. Conform cotațiilor orientative stabilite de experți, la terenurile agricole, prețurile cresc în medie cu 10-15%.  În urma majorărilor, anul acesta, valoarea maximă de tranzacționare a unui hectar de teren agricol în județul nostru a ajuns la 48.000 lei, aceasta fiind cotația orientativă anunțată de specialiști pentru Viziru, comună care în ultimii doi ani este “cap de listă” în clasamentul celor mai scumpe terenuri din Brăila.

Cotidianul ”Obiectiv” vă prezintă în ediția de astăzi cotațiile pentru terenurile agricole extravilane arondate oficiilor de cadastru Brăila, Însurăței și Făurei, însemnând terenuri agricole, cele neproductive și pădurile, precum și valorile orientative pentru terenurile intravilane din județ.

Ciocile, comuna unde pământul s-a scumpit cel mai mult

După cum v-am mai informat, în fiecare an Camerele notarilor publici își actualizează expertizele privind valoarea de circulație a bunurilor imobile care vor fi comunicate la direcțiile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, precum și la oficiile de Cadastru. Lucrarea de specialitate din acest an este semnată de evaluatorii ing. Ion Marcel și ing. Dinu Valerica, care au reactualizat prețurile de referință pentru apartamente și terenuri ce pot face obiectul unor contracte de vânzare - cumpărare, prețuri în funcție de care vor fi încasate taxele notariale de timbru. Analizând lucrarea celor doi, la capitolul terenuri extravilane agricole se poate observa o creștere a prețurilor în toate comunele din județul Brăila, cu o singură excepție, Făurei, acolo unde cotațiile sunt în stagnare (33.000 lei/ha).

Dar să vedem și câteva exemple concrete. La Chiscani și Cazasu, valoarea unui hectar de teren agricol a crescut de la 40.000 lei/ha anul trecut la 45.000 lei/ha anul acesta, la Viziru de la 44.000 lei/ha la 48.000 lei/ha, în timp ce la Traian noua cotație anunțată este de 45.000 lei/ha (42.000 lei/ha anul trecut).

Cu 5.000 lei/ha s-au scumpit terenurile agricole din comunele Vădeni, Cireșu, Gemenele, Surdila Greci, Șuțești, Galbenu, în toate aceste zone hectarul de pământ fiind estimat la 35.000 lei. O creștere considerabilă se înregistrează la Frecăței, unde cotația pentru terenurilor arabile a urcat de la 30.000 lei/ha în 2022 la 36.000 lei anul acesta.

Și la Mărașu prețul terenului extravilan agricol a ”explodat”, de la 28.000 lei/ha anul trecut la 36.000 lei/ha anul acesta, scumpirea fiind de 8.000 lei/ha. De departe însă ”campioana” celor mai mari creșteri de prețuri la terenurile arabile este comuna Ciocile, unde noua cotație anunțată de experți este 35.000 lei/ha, cu 9.000 lei/ha mai mult față de anul trecut, când prețul era de 26.000 lei/ha.

Topul celor mai scumpe terenuri din județ

Dacă ar fi să facem un top 10 al celor mai scumpe terenuri agricole din județul nostru, pe primul loc s-ar afla comuna Viziru, cu 48.000 lei/ha. De altfel, este pentru al doilea an în care Viziru ocupă prima poziție în acest clasament. Pe locul al doilea se află terenurilor din comunele  Chiscani, Traian, Cazasu, cu 45.000 lei/ha, iar pe al treilea loc se situează comunele Siliștea, Tichilești, Tudor Vladimirescu, Unirea, Ianca și Însurăței, unde un hectar de pământ este acum estimat la 40.000 lei. La polul opus, cele mai mici prețuri sunt la terenurile din comunele Racovița – 24.000 lei/ha, Ulmu – 25.000 lei/ha și Gradiștea – 27.000 lei/ha.

Și pădurile județului sunt mai scumpe

După o perioadă în care prețurile au stagnat în tot județul, anul acesta a crescut valoarea hectarului de pădure în aproape toate comunele arondate Birourilor de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brăila, Făurei și Însurăței. Concret, noua cotație anunțată este de 20.000 lei/ha pădure (15.000 lei/ha anul trecut). În stagnare sunt valorile pentru pădurile din comunele Ulmu (15.000 lei/ha), alături de Însurăței și Berteștii de Jos (30.000 lei/ha).

La capitolul terenuri extravilane neproductive vorbim despre o altă ”explozie” de prețuri, toate valorând acum 15.000 lei/ha, indiferent de comună. Anul trecut, terenurile din această categorie aveau valori de circulație între 8.000 lei/ha și 12.000 lei/ha.

Cotații în urcare și la terenurile intravilane din județ

Această tendință nu se manifestă în tot județul, ci doar în comunele din localitățile apropiate de municipiul Brăila, zone în care, în 2022, s-a constatat o creștere a cererii pentru acest tip de proprietate. Astfel, la Chiscani, Lacul Sărat și Vărsătura, prețul pentru terenurile intravilane au crescut de la 80 lei/mp anul trecut la 100 lei/mp anul acesta. Și la Cazasu intravilanul este mai scump, fiind acum estimat la 100 lei/mp (80 lei/mp anul trecut).

Cea mai spectaculoasă creștere se înregistrează la Vădeni, unde, în comparație cu anul trecut, prețurile la intravilan sunt mai mult decât duble. Concret, valoarea terenului intravilan era 25 lei/mp în comună și de 22 lei/mp și satele arondate. Acum, potrivit noilor cotații anunțate, valorile au urcat la 60 lei/mp în comună, respectiv 50 lei/mp în satele arondate.

Lista completă a noilor cotații la terenurile extra și intravilane din județul Brăila o găsiți în ediția print de astăzi a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro