Scrutinul macedonean nu a respectat unele standarde | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scrutinul macedonean nu a respectat unele standarde

Scrutinul legislativ partial desfasurat duminica in Macedonia nu a fost afectat de violente, dar tensiunile si intimidarea inseamna ca alegerile nu au respectat unele standarde importante, au anuntat luni observatorii internationali, citati de Reuters.
Politia a asigurat duminica securitatea sectiilor de votare din zonele albaneze pentru a preveni repetarea fraudelor si incidentelor armate care au marcat votul de la 1 iunie si care au pus sub semnul intrebarii demararea negocierilor de aderare al UE anul acesta.
Observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au salutat o "imbunatatire considerabila" in ceea ce priveste securitatea, dar au adaugat ca unele "cazuri de tensiuni si intimidare au ramas evidente inaintea si in timpul votului de la 15 iunie".
Acestia au constatat greseli si incalcari procedurale, printre care cinci cazuri de fraude electorale, precizind de asemenea ca procesul de votare in patru circumscriptii a fost anulat in intregime.
"Institutiile de stat trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a-i trage la raspundere pe cei care se fac vinovati de acte de violenta si infractiuni legate de procesul electoral, inclusiv indepartarea activistilor de partid din functii importante din politie", a declarat ambasadorul Robert Barry, seful misiunii OSCE/ODIHR pentru monitorizarea alegerilor.
"In caz contrar, cultura impunitatii care domina regiunile locuite in majoritate de etnicii albanezi va continua, iar la viitoarele alegeri va fi nevoie de o prezenta semnificativa a fortelor de politie pentru a preveni repetarea incidentelor de la 1 iunie", a adaugat Barry.
Rezultatele scrutinului partial, care implica in jur de zece la suta din totalul populatiei Macedoniei de doua milioane de persoane, nu pot schimba victoria coplesitoare a partidului conservator (VMRO-DPMNE) al premierului in exercitiu, Nikola Gruevski.
Minoritatea albaneza din Macedonia, care reprezinta 25 la suta din populatie, este impartita intre doua partide rivale care cauta sa cistige controlul nordului si vestului tarii, precum si un loc in viitorul Guvern condus de Gruevski.
Partenerul sau in coalitia actuala, Partidul Democratic al Albanezilor (DPA), a fost compromis de acuzatii de violenta si frauda impotriva rivalului sau, Uniunea Democratica pentru Integrare (DUI).
Plingerile DUI au fost sustinute de raportul observatorilor. Barry i-a numit in mod special pe adjunctul ministrului de Interne, Refet Elmazi, si pe comandantul politiei regionale, Faik Dervisi, ca fiind exemple de "oficiali ai politiei de rang inalt care sint si activisti de partid" si nu pot desfasura anchete si procese in mod independent.
Rezultatele initiale ale alegerilor legislative partiale par sa confirme DUI ca fiind cel mai puternic partid al comunitatii etnice albaneze.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro