Scrumbia afumată, șanse mari să devină brand european | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scrumbia afumată, șanse mari să devină brand european

Scrumbia afumată de Dunăre, un preparat specific Deltei, cunoscut de localnici de peste 100 de ani, are mari şanse să se regăsească pe rafturile magazinelor din Europa. Producătorii sunt foarte aproape de certificarea europeană, care îi va da un statut asemănător parmezanului italian sau vinului franţuzesc.

 

La fabrica din Tulcea unde a filmat Digi24, scrumbia afumată de Dunăre se obţine după model tradiţional, iar procesul durează câteva săptămâni. După ce este sortat, peştele este curăţat. Până aici, pare un proces ca oricare altul. Secretul stă, însă, în cantitatea de sare şi afumarea scrumbiei.

„Procesul de zvântare este încheiat în momentul în care coada produsului este foarte tare”, explică un angajat.

Scrumbia trebuie lăsată în afumătoare cel puțin nouă ore, iar procesul se realizează la temperatură controlată, în acest caz 25 de grade Celsius, cu ajutorul unui rumeguş din lemn de esenţă tare.

Scrumbia se prinde între lunile mai şi august pe braţele Dunării.

Trebuie să fie grasă, în momentul în care e la vărsarea Dunării în mare, începe să se îngraşe, să se îngroaşe spinarea”, explică Lidia Suhov, director de control al calității.

Scrumbia afumată de Dunăre este pe cale să primească de la Uniunea Europeană un certificat de Indicaţie Geografică Protejată. Adică un titlu care îi oferă recunoaştere în Europa şi care duce produsul românesc în Franţa, Spania, Italia sau Germania.

Credem că peste șase luni vom reuşi să obţinem această certificare”, spune Tiberiu Cazacioc, purtătorul de cuvânt al producătorului.

Practic, scrumbia afumată de Dunăre se va putea produce doar în arealul Deltei, de cei care se vor asocia unei cooperative.

E o exclusivitate, adică cine vrea să profite în sensul bun al cuvântului de această valoare culturală, trebuie să respecte caietul de sarcini”, explică Tiberiu Cazacioc.

În acest moment, România are doar trei produse cu certificat european: Salamul de Sibiu, Magiunul de Topoloveni şi Telemeaua de Ibăneşti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro