Mergi la conţinutul principal

Scriitorul Marian Coman, de vorbă cu elevii Școlii „Fănuș Neagu”

* marți, 4 aprilie, Marian Coman a răspuns întrebărilor celor peste 200 de elevi de gimnaziu de la școala gazdă și a participat la o sesiune de autografe pentru cartea „Omulețul din perete” * întâlnirea a fost prilejuită de Zilele aniversare „Fănuș Neagu” * „M-a emoționat faptul că Marian a insistat pe ceea ce voiam de fapt: ca voi să luați în Marian Coman un model. Vreau să vă împliniți toate visurile pe care le aveți”, le-a spus prof. Emilia Marilena Luntraru, directorul școlii gazdă, elevilor

 

 

 

Zile aniversare „Fănuș Neagu” la instituția de învățământ care poartă, cu nedisimulată mândrie, numele marelui scriitor brăilean, de la a cărui naștere s-au împlinit 91 de ani.

Astfel, marți, 4 aprilie, de la ora 13.00, în sala de festivități a Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu”, a avut loc o emoționantă întâlnire a elevilor de gimnaziu (clasele V-VIII) cu scriitorul brăilean Marian Coman, editor al operelor lui Stephen King și George R. R. Martin („A Games of Thrones”) în limba română, fost redactor șef al cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei”. La eveniment, au participat directorul școlii gazdă, prof. Emilia Marilena Luntraru, directorul Bibliotecii Județene „Panait Istrati”, Dragoș Neagu, cadre didactice.

Întâlnirea cu elevii de la „Fănuș Neagu” a avut ca temă literatura contemporană fantasy, cu discuții libere și sute de întrebări formulate de elevii care au parcurs, în prealabil, fragmente din „Omulețul din perete” (povestirea „Albinița”), cartea lui Marian Coman, apărută la Editura Nemira, și fragmente dintr-un jurnal scris în vreme de pandemie. Slide-ul prezentat elevilor și comentat de Marian Coman a fost o adevărată poveste de viață, răsplătită cu aplauze. Mesajul scriitorului către elevii de la „Fănuș Neagu” a fost unul cât se poate de relevant: „Urmați-vă visurile!”.

Toate întrebările formulate de elevi au fost adunate într-o carte, „Întâlniri între omuleți ieșiți din pereți”, pe care prof. Emilia Marilena Luntraru, directorul școlii gazdă, i-a oferit-o lui Marian, la finele întâlnirii. Iată doar două întrebări edresate scriitorului de o elevă din clasa a VIII-a B: „Considerați romanele dvs. ca fiind posibile metafore pentru societatea de azi”? și „Ce vă determină să preferați genul fantasy/sci-fi?”. La așa avalanșă de întrebări, nu este de mirare că scriitorului i-au trebuit mai bine de două ore ca să facă față provocărilor, dacă punem la socoteală și sesiunea de autografe.

M-a emoționat fatul că Marian a insistat pe ceea ce voiam de fapt: ca voi să luați în Marian Coman un model, și anume tema visului. Vreau să vă împliniți toate visurile pe care le aveți, toate proiecțiile voastre pe care le aveți, cele bune, asupra voastră!”, le-a spus prof. Emilia Marilena Luntraru elevilor.

Îi mulțumesc lui Marian Coman pentru prezența, pe o zi de primăvară-iarnă, la Brăila, îi mulțumesc că îl cunosc, îmi mulțumesc mie pentru că apreciez un om de o calitate deosebită! Întâlnirea de azi cu scriitorul Marian Coman a creat suspans, curiozitate, bucurie, descoperire și autodescoperire, motivație pentru reușită, chiar cu pași mici, a delimitat realitatea de ficțiune și de fantasy în rândul celor peste 200 de elevi deveniți „omuleți ieșiți din perete” pentru a descifra, prin întrebări, universul literaturii, pentru a-și stabili un ideal, o „păsăre flamingo”... Mulțumim, Marian Coman!”

La rândul său, vădit emoționat, Marian Coman i-a îndemnat pe cei mici să citească, să-și urmeze visurile și să nu înceteze să lupte pentru ele.

Mă aflu pentru a doua oară în sala aceasta. Vă spuneam și atunci că unele întâlniri, din punctul meu de vedere, sunt providențiale, nu sunt întâmplătoare, și lasă urme în noi”, a spus oaspetele.

Zilele aniversare „Fănuș Neagu” au continuat miercuri, 5 aprilie, la aceeași instituție de învățământ. Elevii s-au întâlnit cu scriitorii și prietenii fănușieni Viorel Coman (critic literar), Valentin Popa, Vasile Datcu și Nicolae Grigore Mărășanu, care a prezentat volumul „Izma sălbatică”.

 

CASETA

 

Cine este Marian Coman?

 

Marian Coman este un distins prozator, editor, jurnalist și scenarist de benzi desenate contemporan. Este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science-Fiction. A scris volumele „Nopți albe, zile negre”, „Testamentul de ciocolată”, „Teoria flegmei. Apel la mitocănie”, „Fingers and other fantastic stories”, „Haiganu. Fluviul Șoaptelor”, „Haiganu. Furia Oarbă” și „Omulețul din perete și alte povestiri fantastice”, iar textele sale au fost incluse în numeroase antologii. A fost scenaristul revistelor de benzi desenate „Harap Alb continuă (HAC!)” și „Tinerețe fără bătrânețe (TFB)”. A fost redactor-șef al cotidianului Obiectiv - Vocea Brăilei și al revistei Nautilus, publicație electronică de science-fiction, fantasy și horror a Editurii Nemira. În prezent, este redactor-șef al Armada, imprint dedicat literaturii SF, Fantasy și Thriller al Grupului Editorial Nemira.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro