Mergi la conţinutul principal
Matei-Dacian Boboc, copilul-minune al Brăilei

Scriitor la 12 ani

* Matei este poate cel mai tânăr autor brăilean, recent lansând o carte pentru copii: “Pădurea de Cristal şi Stejarul cel Bătrân” * visează să ajungă un scriitor de succes, în prezent lucrând la primul său roman * Matei este şi un elev de 10, recent câştigând premiul III la Olimpiada Naţională de Religie

 

 

 

 

A învăţat să citească la 4 ani, după un abecedar vechi al mamei sale, învăţătoare la Ianca. Prima carte citită integral a fost “Pinocchio” şi aşa i s-a deschis apetitul pentru lectură. Atât de mult îi plăcea această activitate încât îşi ascundea cărţile de poveşti sub pernă pentru a putea citi în continuare, deşi ora de culcare trecuse de mult şi părinţii îi spuneau că are timp şi mâine. Dar el era nerăbdător să afle ce se întâmplă cu personajele. Pasiunea pentru lectură nu se oprea nici în excursii. În toate locurile în care mergea cu familia se oprea în prima librărie care îi ieşea în cale. Cât despre vacanţele la bunici, în loc să zburde liber ore în şir, el prefera să se refugieze într-un colţ doar al lui şi să citească. Câţiva ani mai târziu, cărţile de poveşti au fost înlocuite cu scrieri clasice, precum “Idiotul” de Dostoievski, cărţi de literatură română contemporană sau literatură japoneză. Iar mica lui bibliotecă a devenit neîncăpătoare pentru cele peste 500 volume pe care le are în prezent. Vorbim despre Matei-Dacian Boboc, elev în clasa a VI-a la Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” din Ianca. Un copil-minune, care în urmă cu o săptămână, la doar 12 ani, şi-a lansat prima carte la Biblioteca Judeţeană: “Pădurea de Cristal şi Stejarul cel Bătrân”. O carte pentru copii scrisă de un copil. Este poate cel mai tânăr scriitor brăilean şi visează să ajungă un mare autor. Iar pentru asta nu stă pe loc o secundă, lucrând acum la un roman pe care speră să îl publice anul viitor.

 

În vremuri de demult...”

... locuiau în Londra doi copii: Elisabeth şi Joe. Ei au decis să ia o pauză de la vacarmul marelui oraş, aşa că, într-o zi, copiii împreună cu părinţii lor au hotărât să se mute în satul cel mai apropiat de Londra. Cei doi copii erau tare entuziasmaţi!

Ajunşi în sat, copiii au descoperit că locuiau într-o casă aflată la marginea localităţii, dar şi că aproape de casă era o mare pădure”.

Aşa începe basmul “Pădurea de Cristal şi Stejarul cel Bătrân” scris de Matei-Dacian Boboc, care prezintă aventura lui Elizabeth şi Joe, doi fraţi năstruşnici ce au misiunea de a duce regelui cele trei frunze de pe cele mai înalte crengi ale Stejarului Bătrân pentru a salva Pădurea. Din carte nu lipsesc personaje fantastice, cum ar fi vrăjitoarele, iepurii-vraci, uriaşii, piticii cu barbă lungă şi păpuşile ventriloce. O lumă fantastică născută din imaginaţia lui Matei.

Cartea a apărut în ediţie bilingvă română-engleză, traducerea în limba engleză aparţinându-i cunoscutei traducătoare Brînduşa Ilie, iar ilustraţiile sunt realizate de Sorinel Cârstiuc, artist plastic.

De unde pasiunea pentru scris şi cum a prins formă “lumea lui Matei”? Iată ce ne-a răspuns autorul:

Am început să scriu la vârsta de 10 ani, după ce am fost inspirat de mai mulţi autori de scrieri ficţionale, cum ar fi Holly Webb sau Stephen King. Şi aşa am început să scriu, din dorinţa de a deveni şi eu un autor. Iar povestea şi personajele au curs pur şi simplu. Povestea m-a captat de la început, neştiind că va ajunge la nivelul acesta, că acei copii, personajele principale, vor parcurge atât de repede întâmplările. M-a captat oarecum orice făceau cele două personaje pentru că mă regăseam şi eu în unele din faptele lor, fără să vreau. Puneam acolo câte ceva din sentimentele mele şi emoţiile trăite în momentul în care scriam. Iar asta o făceam inconştient”, ne-a povestit acesta.

Încă de când s-a apucat de scris, Matei a ştiut de la bun început că povestea lui nu va fi o joacă, ci o carte în adevăratul sens al cuvântului, pe care să o poţi lua în mână şi răsfoi. Atât de serios şi meticulos a fost în tot acest proces de realizare a cărţii încât a avut discuţii la tipografie despre cum vrea să arate coperta, cotorul sau textura foilor. Iar în final totul a ieşit aşa cum şi-a dorit.

Prima lansare a cărţii a avut loc în luna aprilie, la Ianca, iar a doua lansare a avut loc la Biblioteca Judeţeană, pe 2 iunie.

La Biblioteca Judeţeană «Panait Istrati» Brăila, aproape lunar, au loc lansări de cărţi scrise de autori cunoscuţi publicului brăilean, cu teme diferite, dar foarte rar au fost lansate cărţi cu literatură pentru copii, cu atât mai puţin cărţi scrise de copii, de aceea putem spune că am asistat la un eveniment cu adevărat memorabil. Matei-Dacian Boboc ne-a invitat prin cartea «Pădurea de Cristal şi Stejarul cel Bătrân» să intrăm prin portalul viselor, acolo unde natura pură ne aşteaptă să fim mai buni şi mai curaţi. Imaginaţia debordantă a lui Matei, care creează lumi şi limbaje aparte, ne poartă într-o poveste în care personajele principale, doi copii, se întâlnesc cu apariţii fantastice: vrăjitoare, troli, dar reuşesc în acelaşi timp să păstreze forma de blândeţe primordială a sufletului: inocenţa”, a afirmat bibliotecarul Mihaela Stanciu după încheierea lansării.

Pentru ca prima sa carte să poată fi citită de cât mai mulţi copii, Matei ne-a spus că în prezent se lucrează la un site prin intermediul căreia poate fi cumpărată. Cartea se găseşte însă şi la Bibliotecă.

 

Olimpic la religie şi elev de 10 la şcoală

Matei nu este doar un copil talentat la scris, ci şi un elev care excelează la toate materiile. Are numai 10 la şcoală, îi place în mod deosebit şi matematica şi informatica, iar a doua lui mare pasiune este religia. “Matei colecţionează şi icoane. Casa noastră e plină de cărţi şi icoane”, ne-a spus mama tânărului scriitor.

Anul acesta el a participat la Olimpiada Naţională de Religie Ortodoxă de la Târgu Mureş, unde a obţinut nota 9,70, fiind recompensat cu premiul III.

De asemenea, el este şi voluntar la Şcoala de Vară organizată de Muzeul din Ianca.

 

Primul roman este în lucru

Aşa cum afirmam la început, Matei lucrează în prezent la primul său roman, pe care speră să îl publice la începutul anului viitor.

Încerc să-l termin cât mai repede pentru a-l mai putea citi odată şi să sperăm că lucrurile vor avansa cum îmi doresc. De data aceasta nu va fi o poveste fantasy”, sunt singurele detalii pe care Matei a dorit să ni le ofere.

În paralel cu scrisul, adolescentul va continua să citească, ritmul lui fiind de o carte pe săptămână. Cât despre vacanţa de vară, Matei are în plan să meargă să viziteze Timişoara. De fapt el este cel care programează vacanţele familiei, iar atunci când alege un loc se documentează ce muzee, biserici şi mănăstiri poate vizita. Însă cum este un copil al cărţilor, întrebat care e locul preferat pe care l-a vizitat până acum, Matei a răspuns fără să clipească: Bookfest!

Acesta a fost cadoul pe care mi l-am dorit de 1 Iunie, Ziua Copilului. Să merg la Salonul Internaţional de Carte Bookfest. Şi apoi la Muzeul Satului”, ne-a spus Matei.

De altfel, el nu ratează nicio activitate care implică cărţile. La invitaţia învăţătorilor din diverse şcoli, Matei participă cu drag la ore de lectură, citind împreună cu cei mici. Aşa a ajuns un exemplu pentru copiii de la clasa unde mama lui este învăţătoare, reuşind să îi motiveze să citească.

Din cauza tehnologiei, mulţi copii nu mai citesc. Bineînţeles că tehnologia poate unori ne crează un alt spaţiu din care nu mai putem ieşi. Ne pune oarecum o limită. Cred că într-o lume fără cărţi oamenii nu vor mai putea gândi atât de bine şi atât de înţelept. Şi gândindu-mă la ce am spus mai devreme, oamenii vor rămâne în acea încăpere limitată şi nu vor mai putea ieşi. Iar scrisul şi cititul ne ajută în evoluţia noastră pe tot parcursul vieţii”, afirmă Matei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro