Miercuri seara s-a încheiat etapa a treia şi ultima a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée. Joi seara urma să fie comunicată lista laureaţilor ediţiei 2012, aceştia începând deja să se pregătească pentru Gala Laureaţilor şi pentru ceremonia decernării premiilor, care au loc duminică, începând de la orele 18,30, la Teatrul "Maria Filotti". Între timp, repetiţiile cu solişti, Corul Filarmonii George Enescu şi Orchestra Festivalului Darclée, sub bagheta maestrului Marco Balderi, continuă zilnic, pregătind succesul Concertului Extraordinar Verdi - Wagner, ce are loc în această seară, pe Esplanada Dunării. Continuă, de asemenea, şi repetiţiile pentru reprezentaţia cu opera "Il Trovatore" de Giuseppe Verdi, ce are loc sâmbătă, 11 august şi pentru marele eveniment de duminică, Gala Laureaţilor.
Toate aceste manifestări au loc sub autoritatea sopranei Mariana Nicolesco, care a avut bunăvoinţa de a ne răspunde la câteva întrebări.
"Foarte mulţi artişti care au debutat aici şi au venit la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, cântă azi pe scene de renume"
- Doamnă Mariana Nicolesco, cum apreciaţi ediţia din acest an faţă de precedentele ediţii?
- Ediţia 2012 este excepţională din toate punctele de vedere, dar e prematur şi inutil să facem comparaţii cu ediţiile din alţi ani.
- Au fost candidaţi care v-au atras atenţia prin vocea deosebită, dar nepregătită corespunzător?
- S-au prezentat concurenţi bine pregătiţi, cu voci formidabile, dar scopul fiecărui concurent, aşa cum am cu reamintit adeseori, e să-şi întrezărească limitele prezente pentru a le depăşi. Autodepăşindu-se, fie el laureat sau nu, e învingător la finele competiţiei.
- Apar şi voci frumoase, dar neadecvate muzicii de operă?
- Uneori, da. Au alte vocaţii. La Concursul Naţional al Liedului Românesc, pe care l-am creat la Braşov, am întrebat-o pe o tânără soprană ce altă muzică în afară de lied îi place să cânte. "Jazzul", mi-a răspuns. Ei bine, după ce a cântat jazz, i-am recomandat cu entuziasm să continue pe acea cale, unde era formidabilă, şi nu pe tărâmul liedului. În faza a treia a Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée" l-am rugat pe unul dintre concurenţi, cu vocaţie sacerdotală, de care ştiam, să ne cânte muzică religioasă. Ei bine, am trăit cu toţii un moment excepţional. Şi i-am spus: "Asta-i calea ta"!
- În scenă contează prezenţa, mimica, gesturile, ţinuta. Unii concurenţi au venit cu ţinute mai sofisticate, alţii nu. A contat acest aspect în evaluarea lor de către juriu?
- Vă reamintesc simplul fapt că în cazul nostru e vorba de un concurs al vocilor şi al măiestriei în arta cântului, şi nu de o paradă a modei. Şi apoi, să nu ne grăbim cu aprecieri asupra eleganţei înainte de marele eveniment care e Gala Laureaţilor.
- Concurenţa pentru premii la acest festival-concurs este acerbă...
- Nu există un festival-concurs. Există un festival care nu e concurs, şi care cuprinde recitaluri, concerte, spectacole de operă, şi există un concurs, care e o întrecere pasionantă, aşa cum poate constata oricine.
- Câştigătorii acestuia se bucură de îndrumarea dumneavoastră în carieră...
- M-aţi auzit de multe ori vorbind despre Atelierul Liric Continuu, pe care l-am creat. Am dat îndrumări tuturor celor care mi-au cerut acest lucru, nu numai laureaţilor concursului. Asta gratuit, ca întotdeauna. Unii au forţa de caracter care-i apropie prin studiu, prin reflecţie, prin dăruire totală de sferele înalte ale măiestriei. Mulţi, foarte mulţi artişti care au debutat aici şi au venit la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, cântă azi pe scene de renume.