Mergi la conţinutul principal

Scoţienii au dat independenţa pe Regatul Unit al Marii Britanii

Independenţa Scoţiei de Marea Britanie a fost respinsă de 55,3 la sută din populaţie, în timp ce 44,7 la sută dintre scoţieni au votat în favoarea acesteia, potrivit rezultatelor finale anunţate vineri de BBC după numărarea buletinelor din toate cele 32 de circumscripţii. Astfel, după o campanie de doi ani, 2.001.926 au votat împotriva independenţei, cu mult mai mult decât cele 1.852.828 de voturi care erau necesare pentru a obţine victoria în acest referendum. Numărul voturilor în favoarea independenţei Scoţiei a fost de 1.617.989. Rata de participare la vot este de 84,59 la sută, ceea ce reprezintă 4.283.392 de alegători, în timp ce 3.429 de voturi au fost anulate.

David Cameron: Marea Britanie trebuie să se reunească şi să meargă înainte

Premierul britanic David Cameron a declarat vineri că Regatul Unit trebuie să se reunească şi să meargă înainte, după respingerea independenţei Scoţiei la referendumul organizat joi, relatează Mediafax. "Este momentul ca Regatul nostru Unit să se reunească şi să meargă înainte", a declarat Cameron în cadrul unei intervenţii de la sediul Guvernului din Londra, apreciind că problema independenţei Scoţiei este de acum rezolvată pentru "o generaţie".

Învins, dar erou

Liderul separatiştilor scoţieni Alex Salmond şi-a recunoscut, vineri dimineaţă, înfrângerea la referendumul organizat ieri în Scoţia, în cadrul căruia majoritatea populaţiei a votat împotriva independenţei de Marea Britanie.
"Scoţia a decis, cu majoritate, să nu devină în acest stadiu o ţară independentă", a declarat Salmond într-o intervenţie publică la Edinburgh, după publicarea rezultatelor aproape definitive ale referendumului.
"Accept verdictul urnelor şi le cer tuturor scoţienilor să facă acelaşi lucru şi să accepte decizia poporului", a adăugat emoţionat acest bărbat pentru care referendumul pentru independenţă a reprezentat lupta sa de-o viaţă şi care a desfăşurat o campanie intensă în ultimele luni.
Omniprezent pe teren, în presă, la mitinguri şi pe reţelele de socializare, Alex Salmond, în vârstă de 59 de ani, a luptat până în ultimul moment pentru a obţine independenţa Scoţiei.
În faţa susţinătorilor săi, el a reamintit angajamentele asumate de premierul britanic David Cameron, de aliaţii guvernamentali liberal-democraţi ai acestuia şi de opoziţie, care au promis prerogative suplimentare parlamentului regional în special în domeniul fiscal, în cazul în care scoţienii vor vota împotriva independenţei.
"Partidele unioniste au promis pe final de campanie să ofere mai multe puteri Scoţiei, iar Scoţia aşteaptă ca aceste angajamente să fie îndeplinite rapid", a declarat Salmond.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro