"Eroarea fundamentală vine din politica UE în favoarea unui tratat de asociere" pe care Bruxelles-ul voia să-l semneze cu Ucraina, afirmă Schröder, un vechi prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin.
"UE a ignorat faptul că Ucraina este o ţară profund divizată în prezent. Dintotdeauna oamenii din sudul şi din estul ţării sunt mai degrabă orientaţi către Rusia, iar cei din vest mai degrabă către UE", afirmă el.
"Am fi putut să vorbim despre un tratat de asociere, dar ar fi trebuit să o facem cu Rusia, în acelaşi timp. Eroarea de pornire a fost să se spună că va fi ori un tratat de asociere cu UE ori o uniune vamală cu Rusia", a continuat el.
Dând asigurări că "erori au fost comise de toate părţile", Schröder nu condamnă anexarea Crimeei de către Rusia, în urma unui referendum considerat ilegal de către comunitatea internaţională.
"Alipirea Crimeei este contestată pe planul dreptului internaţional, dar acum este o realitate. Crimeea a decis prin referendum că vrea să fie o regiune rusească. Iar acest lucru a fost pus în practică", a subliniat el.
Schröder a relativizat totodată influenţa Moscovei asupra separatiştilor proruşi ucraineni.
"Ideea că ar fi de ajuns ca preşedintele rus sau şeful Guvernului ori oricine altcineva să spună «basta», pentru ca totul să reintre în ordine, nu este, cu siguranţă, realistă", a comentat el.
Peste şapte milioane de ucraineni din estul ţării au fost chemaţi să se pronunţe duminică asupra "independenţei" "republicilor populare" autorporclamate în Doneţk şi Lugansk, două regiuni de la frontiera cu Rusia, în care insurgenţi proruşi deţin controlul asupra principalelor oraşe.
În acest interviu, Schröder a revenit şi asupra petrecerii organizate cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, la Sankt Petersburg, la care a participat şi preşedintele rus şi pentru care a fost criticat dur în Germania.
Îmbrăţişarea călduroasă dintre cei doi, la sosirea preşedintelui rus, a fost deosebit de comentată în Germania.
"De când îl cunosc pe Vladimir Putin, de peste 14 ani, ne salutăm aşa. Nu voi schimba acest lucru, nici măcar în perioade dificile", a replicat fostul cancelar.
Schröder a respins astfel criticile formulate de cei care îl consideră o parte implicată, deoarece prezidează grupul acţionarilor North Stream. Acest grup, fondat în vederea construirii unui gazoduct de transport pentru gaze naturale ruseşti către Europa, via marea Baltică, deci evitând Ucraina, este deţinut în proporţie de 51% de către Gazprom, un grup controlat de către statul rus.
"North Stream este o întreprindere europeană cu sediul în Elveţia" şi care are între acţionari grupurile germane Eon şi BASF, dar şi Gaz de France, a spus Schröder.