Mergi la conţinutul principal

"Schimbarile in invatamintul brailean se fac pe criterii politice"

Fostul inspector scolar general al Brailei, Viorel Mortu, considera ca anul scolar 2004-2005 va sta sub semnul schimbarii inspectorilor si directorilor de scoli. Mortu a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca, in opinia sa, schimbarile se fac pe criterii strict politice, ceea ce numai benefic pentru invatamintul local nu poate fi: "La Braila scoala incepe cu o noua echipa la Inspectoratul Scolar, si se va sfirsi, probabil, cu o noua echipa de directori. Deci, tot anul va fi acoperit de aceasta activitate de schimbare a managerilor. Manageri schimbati si cu, si fara motiv. Spun asta pentru ca, spre exemplu, au fost inlocuiti si cei care au fost adusi de PSD, dar si unii dintre cei care erau acolo de prin perioada fostului CDR. Acestia din urma au fost schimbati, probabil, ca pedeapsa pentru faptul ca si-au permis sa lucreze cu noi, in ultimii ani, desi, in intreaga perioada 2000 - 2004, acesti colegi nu au fost intrebati nici de politica, nici ce atitudine fata de guvernare au, ci doar au fost tinuti ca foarte buni tehnicieni, care au confirmat acest lucru".
Viorel Mortu ii aduce aminte noii conduceri a ISJ ca, in ultimii 4 ani, pe perioada guvernarii PSD, invatamintul brailean a beneficiat de foarte multe programe si s-au facut investitii importante. Fostul inspector general sustine ca nu doreste decit ca actuala echipa a ISJ sa mentina stacheta, la acelasi nivel ridicat: "Constat acum cu bucurie ca unele dintre programele pe care le-am avut noi se continua si in acest an, cum ar fi programul Lapte-corn, programul de acordare a rechizitelor scolare si cel de acordare a unui ajutor de 200 euro, pentru achizitionarea de calculatoare, de catre copiii din familii defavorizate. De asemenea, se continua si dotarea cu laboratoare de informatica pentru gimnaziu; laboratorare mai mici, e adevarat, pe jumatate din laboratoarele mari, dar este, oricum, o forma de continuitate. Pe de alta parte, in mod normal, la Braila, ar trebui sa se incheie modernizarea bazei materiale in anul 2007. Avem primarii sarace, la nivel de municipiu, orase si sate, si din fondurile acestora nu vom putea sa modernizam prea repede scolile; de aceea, trebuie sa profitam de sansa de a avea acces la banii pe care ii da Banca Mondiala. Tin sa va amintesc de faptul ca probabil, in perioada 2001-2004, scoala a fost structura cea mai modernizata din Braila, si acest ritm as dori sa se continue. Mai detaliat, as spune: daca noi am facut 35 de scoli, sa faca si ei 35 de scoli; daca noi am facut 9 sali de sport, sa faca si ei 9 sali de sport; daca noi am adus 12 autobuze scolare in satele si comunele noastre, pentru a asigura accesul la invatatura al copiilor din zonele indepartate, sa aduca si ei macar 10 autobuze scolare, adica atit cit mai este nevoie, de fapt, pentru a incheia toata aceasta activitate; daca noi am adus 7 miliarde de lei, pentru modernizarea mobilierului scolar, sa aduca si ei 7 miliarde. Adica sa fim intr-o anumita zona de compatibilitate. In plus, daca noi am dublat numarul de elevi care au luat premii si mentiuni la olimpiadele scolare, sa mentina acest nivel al performantei; nu le cerem sa dubleze si ei numarul, ca ar fi exagerat".
In ceea ce priveste acuzatiile de schimbari din functiile de inspectori, pe criterii politice, seful Inspectoratului Scolar Judetean, Lilliana Tudoran, ne-a declarat, ieri, ca acestea nu au fost inlocuiri din functii, ci pur si simplu, la data de 31 august, li s-a incheiat mandatul fostilor inspectori. Mai mult, potrivit inspectorului scolar general, nici unul dintre noii inspectori scolari nu este membru de partid, iar unul dintre inspectorii ramasi in functie, Steluta Dan, este chiar reprezentant de frunte al organizatiei de femei a PSD Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro